Υπάρχει λοιπόν ένα πλήθος σχημάτων, παραστάσεων, επιγραφών. Αναμφισβήτητα όμως το κατεξοχήν σύμβολο στα σύγχρονα λαξεύματα της Πεντέλης είναι το πεντάγωνο: 5 μικροί διάσπαρτοι πεντάκτινοι, ένας στην πενταγωνική λαβή του κλειδιού, το πεντάγωνο που περιβάλλει τη λεκάνη, το πεντάγωνο εκ των τριών πολυγώνων δίπλα στην επιγραφή ΝΕ ΩΠΗ, συν αυτό του "γύφτικου", το τόσο απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα.

Δεν ξέρω ποια σκοπιμότητα είναι πίσω από την τόσο συχνή εμφάνιση του πεντάγωνου. Όμως τι γίνεται με αυτό που φτιάχτηκε από μόνο του; (βλ. κεφ. Αξιοσημείωτα φαινόμενα ή πλάνες;)

 

Εδώ δεν έχουμε προϊόν ανθρώπινης πρόθεσης. Κατά τη γνώμη μου σχηματίστηκε όταν αυτή η πλάκα χωρίστηκε από το υπόλοιπο πέτρωμα, του οποίου ένα μέρος (το πεντάγωνο) δεν αποκολλήθηκε. Από ένα άπειρο πλήθος ακανόνιστων σχημάτων τι πιθανότητες είχε να σχηματιστεί το οπωσδήποτε "δύσκολο" πεντάγωνο; Δεν είναι πολύ περίεργη σύμπτωση με τα πολλά πενταγωνικά λαξεύματα;

Η εντύπωση που μου έκανε ήταν ισχυρότερη από κάθε σκαλισμένο σύμβολο. Συνήθως όταν βλέπουμε κάποιο όνειρο πιστεύουμε πως είμαστε στην καθημερινή μας πραγματικότητα της εγρήγορσης. Κάποιες φορές όμως συμβαίνει κάτι πολύ αλλόκοτο, η προσοχή μας εστιάζεται και λέμε: «Πώς είναι δυνατόν; Μόνο στα όνειρα συμβαίνουν αυτά!» Και τότε μπορεί να συνειδητοποιήσουμε πως ονειρευόμαστε και κατά κανόνα ξυπνάμε. Αυτή την αίσθηση μου θύμισε. Το πεντάγωνο, λοιπόν, που είδα ξαφνικά μπροστά μου με ταρακούνησε αρκετά, όμως δεν "ξύπνησα".