«"Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων στην Πεντέλη, ο ηχολήπτης μού είπε πως παράσιτα ενοχλούσαν τα μηχανήματά του και δεν μπορούσε να εξηγήσει το πού ακριβώς οφειλόταν αυτό. Επηρεασμένοι από το σενάριο, το αποδώσαμε στα παράδοξα της σπηλιάς και φυσικά γελάσαμε πολύ. Μετά από λίγο, τα παράσιτα σταμάτησαν", θυμάται ο σκηνοθέτης [Αντώνης Κόκκινος [17]]». (7 ΜΕΡΕΣ TV, τ. 576, 17-23 Μαρτίου 2001, σελ. 25)
Μερικές, ερασιτεχνικές κυρίως, απόπειρες για εντοπισμό πεδίων υπεύθυνων για παρόμοια φαινόμενα δεν είχαν αποτέλεσμα. Το μόνο που έχει ακουστεί ήταν όταν κάποιος πήρε τηλέφωνο σε σχετική εκπομπή (Αληθινά ψέματα, Extra 3, Φίλιππος Καμπούρης, 27/7/04), και δήλωσε ότι το 1989 ήταν τεχνικός rf του αντ1. Είπε ότι έστησαν την κεραία του σταθμού στην Πεντέλη, αλλά (μαζί με 902 και 9,84) έφυγαν σε 2-3 μήνες, κατά σύσταση Ιταλού ειδικού, γιατί το σήμα είχε μεγάλη απορρόφηση λόγω ισχυρών μαγνητικών πεδίων του εδάφους.[19] Ίσως το παρακάτω απόσπασμα να είναι σχετικό:
«Το 1970 ήρθε στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ένας τεχνικός, επειδή ο σταθμός εντοπισμού που είχαν στήσει στο Πεντελικό δεν μπορούσε να πιάσει το δορυφόρο του Πανεπιστημίου, την ώρα που στην Ισπανία λάμβαναν ισχυρά σήματα από αυτόν». (Norman F. Joly, The dawn of amateur radio in the U.K. and Greece: a personal view, 1990)
Δεν ξέρω αν αυτά αληθεύουν, πάντως, στις 18/11/93 που συναντήθηκα στη Σπηλιά με Ιταλό τεχνικό της κεραίας του Παπανικόλα (Ράδιο Υγεία - Οικολογία) έτυχε να συζητήσουμε πολύ για αναρρίχηση και καθόλου για προβλήματα στη μετάδοση του σήματος. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.
0 Σχόλια: