Ένας θρύλος σχετικά με μαυροφορεμένη γυναίκα αναφέρεται στις εμφανίσεις της κοντά στη Μονή της Παναγίας της Μαλεβής στο Άστρο Κυνουρίας, που είναι χτισμένη μέσα στο κατάφυτο δάσος του Πάρνωνα.

Στη μονή αυτή φυλάσσεται μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην οποία αποδίδονται αρκετά θαύματα και μέσα από την οποία αναβλύζει ένα θεσπέσιο μύρο, όπως ισχυρίζονται. Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι κοντά στη μονή εμφανίζεται κατά καιρούς μια μαυροφορεμένη γυναίκα στην οποία αποδίδονται όσα θαύματα δεν αποδίδονται στην εικόνα. Επίσης, πολλά από τα θαύματα έχουν πραγματοποιηθεί ύστερα από τυχαία συνάντηση μαζί της.

Από όλα τα περιστατικά που έχουν αποδοθεί αξίζει να αναφερθούμε στην προσωρινή θεραπεία μιας δόκιμης μοναχής. Η δόκιμη μοναχή μόναζε στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον συνοικισμό του Παπάγου. Η μοναχή έπασχε από καρκίνο και είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές σε νοσοκομεία. Ύστερα από αρκετό διάστημα νοσηλείας οι πιθανότητες που την έδιναν οι γιατροί να επιζήσει ήταν ελάχιστες και έτσι η μοναχή επέστρεψε στη μονή της. Εκεί την επισκέφτηκε μια άγνωστη μαυροφορεμένη γυναίκα η οποία της είπε ότι έρχεται από την Παναγία την Μαλεβή. Την άγγιξε στα παράλυτα χέρια και πόδια της και μετά εξαφανίστηκε.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι καμία από τις μοναχές δεν είδε τη συγκεκριμένη γυναίκα. Η δόκιμη μοναχή θεραπεύτηκε προσωρινά, μπόρεσε να περπατήσει, ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε αργότερα, Η δόκιμη μοναχή πέθανε το 1970 και οι υπόλοιπες μοναχές υποστήριξαν πως στην κηδεία της υπήρχε μια μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία παρακολουθούσε την τελετή από απόσταση και ήταν άγνωστη τόσο σε αυτές όσο και στους συγγενείς της κοπέλας.