Μυστήριο αποτελεί για τους κτηνοτρόφους στην ευρύτερη περιοχή του Βρεστού, των Μυρωνίων και ιδιαίτερα για την περιοχή Σιλίμνες της Ηλείας, το φαινόμενο της θανάτωσης των ζώων μέσα στους στάβλους.

Τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει αρκετά μεγάλο αριθμό από τα ζωντανά τους.

 

Σύμφωνα με κτηνοτρόφο της περιοχής, ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του έχουν βρει νεκρά δεκάδες από τα ζώα τους, κυρίως από το Νοέμβριο και μετά.

 

Μέσα στους στάβλους τα εντοπίζουν θανατωμένα και φαγωμένα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βρει τμήμα από τα ζώα, ενώ σε άλλες ελάχιστα υπολείμματα.

 

Το φαινόμενο είναι πάρα πολύ συχνό και δεν περιορίζεται τις νυχτερινές ώρες, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Οι κτηνοτρόφοι κατά την παρουσία τους στους στάβλους τους, δεν έτυχε να αντιληφθούν πού οφείλεται η θανάτωσή των ζώων τους, ωστόσο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να επιτίθενται στα κοπάδια τους, άγρια σκυλιά, τσακάλια ή λύκοι.

 

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές αυτές που παρέμειναν για ώρες μέσα στους στάβλους τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια πιθανή επίθεση και να δουν τι επιτέλους συμβαίνει, ωστόσο ούτε και τότε μπόρεσαν να βγάλουν άκρη.

 

Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι και ζητούν βοήθεια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις αυτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να αφανιστούν τα κοπάδια τους είναι ορατός.