Καταγγελία για καταστροφική χρήση αρχαιοτήτων από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη αναρτήθηκε στη σελίδα στο FacebookΕλευθέρωσε το Μυαλό σου και Σκέψου.
Η ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά:
Οι Ρωμιοί και οι ορθόδοξοι ιερείς αγαπούν την αρχαία κληρονομιά τους και την φροντίζουν. Στην εικόνα βλέπετε ένα αρχαίο ελληνικό κιονόκρανο παρατημένο και δίπλα σε σκουπίδια στην πίσω πλευρά της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη και το οποίο χρησιμοποιείται για να σταθεροποιεί την πόρτα. Πιο δίπλα ακόμη (εκτός φωτογραφίας) υπάρχει μια στοίβα από αρχαία ευρήματα μέσα στην βρωμιά και την λάσπη.
Δείτε και τις φωτογραφίες, οι οποίες πραγματικά προκαλούν θλίψη για το πώς αντιμετωπίζουν κάποιοι την εθνική κληρονομιά μας. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να επέμβει άμεσα:
3 Σχόλια:
Δεν είναι μικρής σημασίας ένα κιονόκρανο. Δεν είναι πόρπη. πηρούνι, μαχαίρι η λυχνάρι. Όλα αυτά πρέπει να εκτίθονται. Κάθε δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα θα πρέπει να έχει μία αίθουσα που να στεγάζει τέτοια αντικείμενα, ακόμα και τα πιο ταπεινά. Οι τουρίστες κάνουν ουρά γι΄αυτά τα αντικείμενα. Γιατί το κάθε χωριό να μην δείχνει κομμάτια της ιστορίας του; Όπου και να σκάψεις στην Ελλάδα κάτι θα βρεις. Αν ενθαρρυνθούν οι ανασκαφές κάθε χωριό και κάθε κωμόπολη θα γεμίσει με αρχαία.
Ναι, τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν χρήματα (Είδαμε και παλιά που υπήρχαν...). Βρίσκουν αρχαία και λόγω έλλειψης χρημάτων τα ξανασκεπάζουν. Όμως αυτό συμβαίνει σε μεγάλες ανασκαφές. Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά όμως πόσο κοστίζει η ανασκαφή π.χ. ενός μικρού οικισμού; Ίσα ίσα για να παρθούν κινητά αντικείμενα και μετά ας τον ξανασκεπάσουν. Πόσο κοστίζει η ανασκαφή ενός αρχαίου τάφου τα ευρήματα του οποίου θα εμπλουτίσουν την ιστορία του τόπου και ίσως να την αλλάξουν. Μία και μόνο αρχαία επιγραφή θα ήταν αρκετή.
Έτσι λοιπόν είμαι της άποψης πως αντί να ρημάζουν στις αποθήκες τα ασήμαντα αντικείμενα ας δωθούν σε χωριά για να τα βλέπει ο κόσμος αλλά και οι τουρίστες. Και ένα ευρώ να βγάλουμε θα είναι κέρδος.
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Τα αρχιτεκτονικά μελη παλιοτερων κτισματων που χρησιμποιήθηκαν σε μεταγενεστερα κτιρια ονομαζονται σπόλια (spolia). Η πρακτική αυτή είναι πολυ συνηθισμένη ήδη απο την υστερη αρχαιότητα. Πολλες χριστιανικές εκκλησίες φερουν σπόλια ως δομικά υλικά. Είναι κι αυτό μερος της εθνικής κληρονομιας και της ιστορίας μας.
Οσο για τις υπολοιπες πεταμενες αρχαιότητες, καμια αρχαιολογική υπηρεσια δεν θα παει να τις σωσει. Κι αυτό γιατί και οι ιδιες οι υπηρεσιες με παρομοιο τρόπο έχουν πεταμένες στις αποθήκες των ανασκαφων διάφορες αρχαιότητες μικρης σημασίας. Δεν καταλήγουν τα παντα σε μουσεια, πως θα μπορουσαν άλλωστε? Απο την στιγμή που ανασκαφουν και μελετηθουν, τα περισσότερα ευρυματα αφηνονται στην τυχη τους. Συνετελεσαν τον σκοπο τους αλλωστε, μας αφησαν να ρίξουμε μια ματια στο παρελθον για να συνθεσουμε το παζλ της ιστορίας μας, αλλα απο κει και περα ας μην γελιομαστε, τα λιγοτερο ομορφα ή κατανοητά αντικείμενα δεν θα βρεθουν ποτε στις προθηκες των μουσείων. Δεν υπαρχει ουτε λόγος, ουτε δυνατότητα.
Κσι τώρα που έγινε γνωστό θα πάει άραγε η αρχαιολογική υπηρεσία να το μαζέψει; Και να πληροφορηθεί από που η εκκλησία το βρήκε μήπως και υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί;