Έλληνες αρχαιολόγοι λένε πως ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός παλατιού του 13ου αιώνα π.Χ. το οποίο συνδέεται με τον μυθικό πολεμιστή βασιλιά Αίαντα

Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Αχαιός ήρωας Αίας μονομάχησε με τον Έκτορα στον τρωικό πόλεμο.

Το μυκηναϊκό παλάτι βρέθηκε στο μικρό νησί της Σαλαμίνας κοντά στην Αθήνα και καλύπτει έκταση 750 τ.μ. περίπου. Οι αρχαιολόγοι λένε πως είναι σπάνια περίπτωση που το παλάτι μπόρεσε να συνδεθεί με τον φημισμένο ομηρικό ήρωα. Ο Γιάννης Λιόλιος είπε πως ταξιδευτές και αρχαιολόγοι έψαχναν για το συγκεκριμένο μέρος από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Το συγκρότημα στη Σαλαμίνα ήταν χτισμένο σε τέσσερα επίπεδα και είχε τουλάχιστον 33 δωμάτια. Κυπριακά και ανατολικής προέλευσης αντικείμενα βρέθηκαν στην τοποθεσία του παλατιού πιστοποιώντας τη σύνδεση της αρχαίας πόλης με την ανατολική Μεσόγειο. Ένα τμήμα μπρούτζινης πανοπλίας βρέθηκε που πάνω της είχε τη βασιλική σφραγίδα του φαραώ Ραμσή του Β’ της Αιγύπτου που βασίλεψε τον 13ο αιώνα π.Χ.

Η Σαλαμίνα είναι επίσης το μέρος όπου το 408 π.Χ. το Ελληνικό ναυτικό νίκησε τους Πέρσες, μία νίκη που σήμαινε το τέλος της εισβολής τους στην Ελλάδα.

Στην Ιλιάδα ο Αίαντας ήταν ένα από τα μεγάλα όπλα του βασιλιά Αγαμέμνωνα, φημισμένος για τη δύναμη και το κουράγιο του. Σε κάποια φάση της Ιλιάδας ο Αίας πολέμησε τους Τρώες πολεμιστές σχεδόν μόνος του σε μια χτυπητή αντίθεση με τον ξάδερφό του Αχιλλέα ο οποίος δεν ήθελε να πολεμήσει.