Αυτό το εκπληκτικό πλάσμα, το παγώνι, έχει μεγάλη σχέση με τα πνευματικά πεδία. Μόλις που μπορούμε να αγγίξουμε αυτό το τεράστιο θέμα, στις δυνατότητες ενός άρθρου. Θα επανέλθουμε πολλές φορές, ανοίγοντας αυτό το κεφάλαιο. Ούτε καν μπορείτε να φανταστείτε σε πόσες πολλές πτυχές της ανθρώπινης πνευματικότητας και ζωής, εμπλέκεται αυτό το μυστηριακό πλάσμα.
Ας βάλουμε πρώτα κάποιες ερωτήσεις, για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε την πολυπλοκότητα του θέματος:
Γιατί οι εκκλησίες έχουν – όχι όλες, προσέξτε – στην είσοδό τους δύο παγώνια; Μα, για διακοσμητικούς λόγους είναι η εύκολη απάντηση. Αυτό είναι εντελώς αφελές. Ξέρουμε καλά ότι στην ιερή τέχνη, δεν υπάρχει τίποτα το διακοσμητικό, όλα είναι άκρως συμβολικά. Άρα και το παγώνι. Ναι, αλλά τι συμβολίζει;
Γιατί η Ήρα είχε ως σύμβολό της το παγώνι; Αφού ήταν Θεά της προστασίας του οίκου, τι σχέση έχει με αυτό το εξωτικό πλάσμα, που περισσότερο θα ταίριαζε – ίσως – στη θεότητα της ομορφιάς, την Αφροδίτη;
Γιατί υπάρχει ολόκληρη μυστική αδελφότητα μέσα στους κόλπους του Ισλάμ, τυπικά, που λατρεύει τον Άγγελο – Παγώνι, τον περιβόητο Μελέκ Ταούς;
Και, αν αυτό σας φαίνεται πολύ ξένο, πολύ ανατολίτικο, ας απαντήσουμε τότε: γιατί η ορθοδοξία έχει αφιερωμένη μια ολόκληρη, περίλαμπρη μονή στο παγώνι; Δεν σας έρχεται στο μυαλό ποια είναι; Μα, η Νταού Πεντέλης! «Νταού» είναι παραφθορά της λέξης «Ταώνος». Τάως είναι στα αρχαία ελληνικά το παγώνι. Υπάρχει λοιπόν μονή, στην οποία λατρεύεται το παγώνι. Σας φαίνεται φυσιολογικό;
Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα, που έχουν σκοπό να μας θυμίσουν ότι κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν είναι.
Για να καταλάβουμε τη σχέση του παγωνιού με τους πνευματικούς κόσμους, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Και πρώτα από όλα, στην εντυπωσιακή του εμφάνιση . Το φτέρωμα της ουράς του παγωνιού είναι μια εντυπωσιακή βεντάλια, γεμάτη χρώμα, ιριδισμούς και πολυπλοκότητα. Και όχι μόνον αυτό: επίσης διαθέτει μια αυστηρότατη συμμετρία, με άξονα το κεντρικό της φτερό, η μία πλευρά αντικατοπτρίζει απόλυτα, μα απόλυτα, την άλλη. Επίσης οι απολήξεις των φτερών του παγωνιού δημιουργούν ένα σχέδιο που μοιάζει με μάτι, οπότε όταν ανοίγει τα φτερά του σε πλήρη δόξα, μοιάζει να έχει χίλια μάτια. Και, τέλος, όταν απλώνεται αυτή η ουρά, κρύβει με τη μεγαλοπρέπειά της όλη την πραγματικότητα που υπάρχει πίσω της. Κατακυριεύει τον χώρο, απλώνεται σε όλο το οπτικό πεδίο του παρατηρητή. Είναι δηλαδή μια οφθαλμαπάτη. Έχουμε αρχίσει να πιάνουμε το νήμα και το νόημα.
Μα, για τους πνευματικούς αναζητητές, αυτός ο κόσμος δεν είναι παρά μια οφθαλμαπάτη, ή για την ακρίβεια, μια πλάνη όλων των αισθήσεων. Εδώ είναι που το παγώνι έγινε σύμβολο των παράδοξων κόσμων. Το φτέρωμά του είναι ακριβώς το πέπλο, που μας αποκρύπτει τον πραγματικό κόσμο, μας ζαλίζει με την ωραιότητα, τα σχήματα και τα χρώματά του. Και δεν μας αφήνει να δούμε αυτό που είναι πίσω του. Πραγματικά, έξοχος συμβολισμός.
Από την άλλη, τα «χίλια μάτια» των φτερών του είναι σύμβολο του παντεπόπτη θεού, που μας επιβλέπει με χίλια μάτια και αυτός.
Αυτοί είναι οι προφανείς λόγοι, που το παγώνι μετατράπηκε σε ένα τόσο ισχυρό σύμβολο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο μυστικοί.
Η φωνή του παγωνιού είναι ένα πολύ άγριο και παράφωνο και θρηνητικό ξέσπασμα . Αυτός είναι, μεταξύ των άλλων, ο λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά παγώνια στο περιβόητο Τσαούς Μοναστήρι, στη Θεσσαλονίκη. Το κρώξιμο του παγωνιού επισημαίνει την αγριότητα και τους κινδύνους που περιμένουν τον αναζητητή. Είναι επίσης και μία φωνή των νεκρών, που μέσα από το παγώνι επιδιώκουν να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Υπάρχουν όμως και άλλοι, πολύ σημαντικοί λόγοι, που το παγώνι πρωταγωνιστεί στην ιστορία του κόσμου μας. Και ο κυριότερος είναι μια παράδοξη φωλιά, η Φωλιά του Παγωνιού, την οποία αποκάλυψε – με σχετική γενναιότητα, οφείλουμε να πούμε – ο Γιώργος Μπαλάνος.
Είναι όμως από μόνο του τεράστιο θέμα αυτό. Μέχρι να επανέλθουμε, προσέξτε ποιες κυρίες στολίζουν το πέτο τους με καρφίτσες που ομοιάζουν με φτερό παγωνιού, ή έχουν ένα πραγματικό φτερό παγωνιού ως στολίδι, ή η τουαλέτα τους παριστάνει το παγώνι: είναι πάντα κυρίες του μεγάλου πλούτου και του εξαιρετικά προβεβλημένου θεάματος.
1 Σχόλια:
Εδώ θα πρέπει να σας παραπέμψουμε σε κάποια βιβλία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΑΝΟΥ και ιδιαίτερα στο "ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ". Από το βιβλίο αυτό προέρχονται και τα παρακάτω αποσπάσματα:
Όπως είπαμε, τα ουσιαστικά γεγονότα για μας ξεκινούν από την ύπαρξη της Αδελφότητας της Φωλιάς του Παγωνιού. Η πλήρης ονομασία "Φωλιά του Παγωνιού" προέρχεται από τα κλασικά πρότυπα της κοινής ανθρώπινης μυθολογίας και το όνομα δεν αποτελεί κανένα φοβερό μυστικό. Απλώς η λέξη "Παγώνι" είναι - ή - ήταν κάτι που γενικά αποφεύγεται να αναφερθεί, προτιμώντας αντ' αυτής απλώς τη συντομογραφία "Φ" ή έστω τη λέξη "Φωλιά"...
...Γεγονός είναι ότι η Αδελφότητα της Φωλιάς υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, και αυτό είναι κάτι πού εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, αρκεί να ερευνήσει λίγο. Προσωπικά βρήκα σαφείς ιστορικές αναφορές που ανάγονται στους πρώτους αιώνες μ.Χ. καθώς και έμμεσα στοιχεία ή ενδείξεις που χάνονται στην προϊστορία.
Τώρα, για λόγους στρατηγικής και τακτικής, η Αδελφότητα της Φωλιάς έπρεπε να διαθέτει μεταξύ άλλων και μια εξωτερική βιτρίνα, ένα βολικό προσωπείο για τις επαφές της με τους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε όχι ένα προσωπείο, αλλά πολλά...
...Ανεξάρτητα από τα εξωτερικά ονόματα ή τις μορφές που χρησιμοποιεί η Φωλιά, πάντα υπάρχουν κάποια σταθερά βασικά γνωρίσματα και σύμβολα, κοινά σε όλες τις περιπτώσεις...
...Ποτέ η Φωλιά δεν σχεδιάστηκε με στόχο έναν κατά μέτωπο πόλεμο, αλλά μονάχα για "επιχειρήσεις κομάντος" στα μετόπισθεν του παγωμένου εχθρού. Όπως είναι φυσικό, αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων πρέπει να δρα εντελώς μυστικά και κάτω από πολλές αμφιέσεις και ονόματα. Και όταν ο αντίπαλος εντοπίσει κάποιον πυρήνα της και τον καταστρέψει, τότε ο πυρήνας αυτός "παγώνει" και αποκόπτεται αυτόματα από το υπόλοιπο σώμα...
...Ήδη στον ισλαμικό σιιτικό χώρο, και ιδίως από τον πυρήνα του Αλ Χακίμ, είχαν εξαπλωθεί τα παρακλάδια των Γεζίντι, των Δρούζων, των Ισμαηλιτών κ.α. Από τους τελευταίους είχαν προκύψει και οι περιβόητοι Ασασίνοι του Senex de Monte, του Γέρου του Βουνού. "Ασασίν" σημαίνει "Φρουρός των Μυστικών", και αυτοί αποτελούσαν αρχικά την εξωτερική Δύναμη Κρούσης της τοπικής Φωλιάς, ενώ οι "θεωρητικοί" του όλου συστήματος ήταν κυρίως οι Σούφι, οι μυστικιστές του σιϊτικού Ισλάμ.
...Φυσικά, όταν αυτοί οι φανατικοί κυριαρχήσουν, η συγκεκριμένη Φωλιά εγκαταλείπεται από τα αληθινά της στελέχη και παγώνει.
Στη χριστιανική Ευρώπη, μετά την επίσημη διάλυση των Ναϊτών, δραστήριοι πυρήνες της Φωλιάς απλώθηκαν σε όλες τις χώρες και κρύφτηκαν σε νέες αδελφότητες, σαν το Τάγμα της Περικνημίδας, τους Ιησουίτες, τις Λέσχες του Πυρός της Κόλασης, τις Φιλικές Εταιρίες, τις Τεκτονικές Στοές, τους Ροδόσταυρους, τους Ιλλουμινάτους κτλ...
...Η Φωλιά αποτελείται από ποικίλες μυστικές αδελφότητες, αλλά γενικά οι πυρήνες της είναι πολύ ολιγομελείς...
Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη Φωλιά και τις απίστευτες προεκτάσεις της ύπαρξης και της δράσης της ανά τους αιώνες, μπορεί να διαβάσει το βιβλίο. Εδώ, εμείς αναφερόμαστε στην πιθανότητα ανάμιξης της Φωλιάς στην ιστορία της Πεντέλης. Είναι βέβαιο ότι η μονή ΤΑΩ είχε περιέλθει για μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχο Χριστιανικής αίρεσης. 'Αλλα στοιχεία μιλούν για τους Γνωστικούς, άλλα για Μανιχαϊστές, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτό που φαίνεται πολύ πιθανό όμως είναι ότι κάποιο παρακλάδι της Φωλιάς του Παγωνιού κρυβόταν πίσω από την όποια αίρεση είχε υπό τον έλεγχο της το μοναστήρι και την περιοχή της σπηλιάς. Ίσως η δούκισσα της Πλακεντίας που μετά το θάνατο της κόρης της απομακρύνθηκε από το Χριστιανισμό και ίδρυσε μαγική οργάνωση να έπαιξε κι αυτή το ρόλο της στην ιστορία αυτή. Ίσως ο φόβος των Τούρκων προς τη μονή και η ύπαρξη ισχυρών προστατών αυτής να μην ήταν άσχετη με το γεγονός ότι η Φωλιά κρυβόταν πίσω από πολλά ισλαμικά δόγματα. Και ίσως οι Τούρκοι να γνώριζαν πως κάτω από τα ράσα τους ορισμένοι μοναχοί φορούσαν και κάποιες άλλες, περίεργες στολές. Ίσως τα σκαλισμένα "Φ" που βρίσκονται στους βράχους έξω και γύρω από τη σπηλιά να μην είναι και τόσο αυθαίρετα.
http://www.esoterica.gr/FORUMS/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=5&TOPIC_ID=4381
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη. Οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες θα παρατηρήσατε ότι ο Μπαλάνος αναφέρεται σε "παγωμένες" καταστάσεις. Μια πολύ πολύ γενική ιδέα για το πόλεμο της φωτιάς και του πάγου μπορείτε να πάρετε εδώ :
http://intruder1901.blogspot.gr/2009/12/blog-post_2404.html?zx=e08230bf20ed3d81
Και επειδή αυτός ο κοσμικός πόλεμος έχει σχέση με την πραγματικότητα ή τις διάφορες πραγματικότητες και το κατά πόσο παγωμένες είναι δείτε πόσο πολύπλοκο πράγμα είναι η πραγματικότητα που την θεωρούμε δεδομένη. Από το iranon.gr
...Καταφύγαμε στη φυσική. Σύμφωνα με αυτή, δε μπορεί να υπάρξει αντικείμενο παρατήρησης αν δεν υπάρχει παρατηρητής. Ένα σφαλισμένο, σκοτεινό, άδειο δωμάτιο δεν υπάρχει αν κανείς δε μπορεί να μπει μέσα σ' αυτό και αν κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξη του. Απλά δεν υπάρχει, σκεφτείτε το. Αρχίζει να υπάρχει από τη στιγμή που κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σ' αυτό και το καταγράψει με τις αισθήσεις του. Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο κάποιος καταφέρνει να μπει μέσα στο κατασκότεινο δωμάτιο αλλά δεν έχει φακό μαζί του και δεν υπάρχει τρόπος να ρίξει φως (απαράδεκτος ερευνητής). Τώρα, το δωμάτιο υπάρχει αλλά τι χρώμα έχουν οι τοίχοι του; Οι τοίχοι δεν έχουν χρώμα. Το χρώμα είναι αποτέλεσμα του ανακλώμενου φωτός και εξαρτάται από το τμήμα του οπτικού φάσματος που φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας. Αφού κανείς δεν έχει κοιτάξει ποτέ το δωμάτιο με φως, οι τοίχοι δεν έχουν χρώμα. Αν τώρα ο ερευνητής μαζί με κάποιον φίλο του ξαναεπισκεφτούν το δωμάτιο και το φωτίσουν, τότε οι τοίχοι αποκτούν χρώμα και το δωμάτιο μορφή. Χονδρικά, κάπως έτσι ορίζεται και λειτουργεί η Πραγματικότητα σύμφωνα με τη σύγχρονη Φυσική.
Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τι χρώμα θα είχαν οι τοίχοι αν ένας απο τους δύο φίλους είχε δυσχρωματοψία και διαφωνούσε ως προς το χρώμα που έβλεπε ο άλλος; Μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι δίκιο θα είχε ο "υγιής" από τους δύο γιατί ανάμεσα σε δύο άτομα πως ορίζεται το φυσιολογικό και πως η παθολογική παραλλαγή; Και ποιος το ορίζει; Χρειάζεται κάποιος τρίτος, ένας Παρατηρητής. Ήδη, διαβάζοντας τα παραπάνω φανταστήκατε το δωμάτιο και τους δύο φίλους να διαφωνούν, φέρατε δηλαδή τον εαυτό σας στη θέση του Παρατηρητή. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σε υποθετικά, εντελώς αποσταθεροποιημένα, χαοτικά συστήματα αρκεί και μόνο η σκέψη ή η φαντασία ενός Παρατηρητή για να διαταραχθεί ή να αλλοιωθεί η Πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί τη βάση της θεωρίας της Μαγείας κάθε μορφής. Αυτά ορίζει η σύγχρονη Φυσική μέσω της Κβαντομηχανικής. Και προχωράει ακόμη παραπέρα. Σε ένα ερημονήσι του Ειρηνικού όπου ο 'Ανθρωπος δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του, τα βότσαλα στην ακτή είναι απολύτως υπαρκτά. και το ρόλο του Παρατηρητή εδώ μπορεί να παίζουν οι γλάροι, τα δέντρα, οι θάμνοι ή ακόμη και τα βράχια. Βλέπετε, η έννοια του "Παρατηρητή" είναι από τις πιο δύσκολες και "θολές" στη Κβαντομηχανική. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Παρατηρητής οφείλει να είναι έλλογος. Αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των Παρατηρητών σε ένα σύστημα, τόσο πιο σταθερό γίνεται αυτό και τόσο πιο ανελαστική και δύσπλαστη η Πραγματικότητα που επικρατεί σ' αυτό.
Τώρα βέβαια, αν οι Παρατηρητές διαθέτουν και νοημοσύνη προκύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες προοπτικές ως προς τον έλεγχο της Πραγματικότητας οποιουδήποτε συστήματος. Θα μπορούσαν π.χ. κάποιοι απ' αυτούς να συγκροτήσουν ομάδες με σκοπό την ανατροπή της ισχύουσας Πραγματικότητας ή ακόμα και την επιβολή εύπλαστης Πραγματικότητας. Κάποιοι άλλοι πάλι ενδεχομένως να προσπαθούσαν να σταματήσουν αυτούς τους "αναρχικούς", επιθυμώντας να διατηρήσουν τη σταθερότητα του συστήματος. Και μη νομίζετε ότι οι αριθμοί εδώ έχουν απόλυτη αξία γιατί Παρατηρητής από Παρατηρητή έχει διαφορά ως προς το δυναμικό και την ικανότητα επηρεασμού του πλέγματος της Πραγματικότητας. Ένας 'Ανθρωπος είναι σίγουρα ισχυρότερος Παρατηρητής από μια πάπια όπως και ένας ενεργοποιημένος, εκπαιδευμένος 'Ανθρωπος είναι ισχυρότερος από την κυρά Μαρία. Και οι δύο παρατάξεις βέβαια θα ήθελαν και τις κυρά Μαρίες και τους μπάρμπα Θανάσηδες με το μέρος τους καθώς αυτό θα αύξανε την ισχύ τους.
Πώς θα το έκαναν αυτό; Όχι βέβαια με το να πάρουν τον μπάρμπα Θανάση παράμερα και σε συνωμοτικό, ψιθυριστό τόνο να του πουν: "'Ακου μπάρμπα Θανάση, η Πραγματικότητα δεν υπάρχει κι αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις..." Όχι, θα προσπαθούσαν έμμεσα, με καλοζυγισμένες κινήσεις να επέμβουν και να ελέγξουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις όσων περισσοτέρων μπάρμπα Θανάσηδων μπορούσαν. Μην ξεχνάτε, είναι και ο μπάρμπα Θανάσης Παρατηρητής. Οι μεν θα προσπαθούσαν να πείσουν ότι ζούμε σ' ένα κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν - και συμβαίνουν, ένα κόσμο όπου όλα είναι δυνατά, οι ορίζοντες ανοικτοί και τα πράγματα μπορούν ανά πάσα στιγμή ν' αλλάξουν. Οι δε, θα ήθελαν το μπάρμπα Θανάση στην πολυθρόνα του να διαβάζει αθλητική εφημερίδα, να παρακολουθεί ειδήσεις (κατά προτίμηση θέματα όπου η φτωχή μάνα καταγγέλει την κοινωνία ή που η αστυνομία εξαπέλυσε "ανθρωποκυνηγητό"), να ασχολείται με τη σύνταξη και με το ΙΚΑ του και να θεωρεί όλους όσους μιλούν για την ύπαρξη εξωγήινων "σατανιστές". Κανείς πάντως δε θα μιλούσε στα ίσια στο μπάρμπα Θανάση αλλά ούτε κι ο μπάρμπα Θανάσης θα καταλάβαινε. Ο στόχος θα ήταν η μετατροπή όσων περισσοτέρων Παρατηρητών γίνεται σε πιόνια και ο περεταίρω έλεγχος και καθοδήγηση αυτών των πιονιών.
Η Λογική αντιδρά σε ολ' αυτά με "παράλογο" τρόπο. Είναι τόσο φανερή η προσπάθεια της να μας επαναφέρει στην τάξη (κυριολεκτικά) ώστε οι εξηγήσεις που απλόχερα μας προσφέρει δεν έχουν περάσει καν από το στάδιο της στοιχειώδους Σκέψης. Αυτό βέβαια δεν είναι περίεργο αφού στην προκειμένη περίπτωση, η Σκέψη θα απέρριπτε τη Λογική. Στη φράση "Αλλαγή Πραγματικότητας" η Λογική όλων σχεδόν των ανθρώπων, ακαριαία σχεδόν, τείνει να σχολιάσει χλευαστικά "Κουραφέξαλα". Ακαριαία, χωρίς να μεσολαβήσει το παραμικρό διάστημα Σκέψης. Όμως, ποιος είπε ότι η Λογική αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο σ' αυτά τα μονοπάτια; Η ίδια η έννοια της Λογικής στηρίζεται στην ύπαρξη ενός "σετ" από κανόνες και νόμους οι οποίοι είναι σταθεροί και απαραβίαστοι. Αν τη μια στιγμή, ένα κι ένα κάνουν δύο αλλά την άλλη στιγμή μπορεί να κάνουν τρία, που μπορεί να στηριχθεί η έρμη η Λογική, πως να λειτουργήσει; Και εδώ, δεν έχει σχέση η αριθμητική. Αν η Λογική μας μας έλεγε ότι ένα κι ένα κάνουν τρία, η υπόθεση ότι μπορεί και να κάνουν δύο θα μας φαινόταν εντελώς γελοία. Μ' άλλα λόγια, η ίδια η φύση της Λογικής είναι τέτοια ώστε αυτή να μη μπορεί να λειτουργήσει σε καταστάσεις μη σταθερής Πραγματικότητας. Φυσική συνέπεια αυτού είναι η απόρριψη κάθε σχετικής υπόθεσης.
Γράψαμε παραπάνω ότι η Σκέψη θα μπορούσε να απορρίψει τη Λογική. Μα η Σκέψη δεν είναι αποτέλεσμα της χρήσης της Λογικής; Ή μήπως, η Λογική δεν είναι προϊόν Σκέψης; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η αλήθεια είναι ότι στη Σκέψη μας, μικρό ρόλο παίζει η Λογική. Για θυμηθείτε, τις τελευταίες ώρες, πόσες φορές σκεφτήκατε λογικά για να πάρετε αποφάσεις; Μήπως η Σκέψη σας κινήθηκε μεταξύ συνήθειας, συναισθημάτων και αναγκών; Πόση Λογική χώρεσε εκεί ανάμεσα; Αλλά ούτε η Λογική έχει ανάγκη τη Σκέψη. Ένας υπολογιστής εφοδιασμένος με ένα καλό πρόγραμμα λογικών κανόνων και αρκετή υπολογιστική ισχύ μπορεί να νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο Σκάκι. Και οι υπολογιστές δε σκέφτονται.
Το αστείο είναι ότι η ίδια η Λογική απορρίπτει τη δική της ύπαρξη. Για παράδειγμα, πόσο λογική είναι η ύπαρξη οποιασδήποτε ύπαρξης; Για σκεφτείτε, είναι λογικό να υπάρχει το Σύμπαν; Που υπάρχει; Έτσι απλά πλέει κάπου γενικώς; Πως δημιουργήθηκε; Πότε; Γιατί; Γιατί να υπάρχει οτιδήποτε; Η μόνη λογική κατάσταση είναι αυτή της ανυπαρξίας αφού για να υπάρξει οτιδήποτε, κάτι άλλο θα πρέπει να έχει προϋπάρξει για να του δώσει γένεση. Σκεφτείτε το, είναι λογικό να υπάρχει οτιδήποτε; Από που κι ως που; Η Λογική αδυνατεί να δώσει λογική απάντηση σε μια λογική ερώτηση αλλά δε χάνει εντελώς το παιχνίδι. Παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι έξω απ' αυτή, κάτι που δεν αναλύεται σε λογικούς κανόνες. Έτσι, καταργώντας ουσιαστικά τον εαυτό της (για λίγο), ταυτοχρόνως τον διασώζει αφού η παραδοχή ότι μπορεί να υπάρξει κάτι έξω από τη Λογική, είναι απολύτως λογική. Τρελό έ; Να υπάρξει κάτι έξω από τη Λογική; Σαν τι δηλαδή; Την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν αν είναι λογικό να υπάρχει Θεός, μη βιαστείτε να δώσετε απάντηση. Και βέβαια, αν υπάρχει Θεός, κάπου θα πρέπει να υπάρχει και Διάβολος.