Κατά την διάρκεια ανασκαφών για την δημιουργία του αυτοκινητόδρομου Σπάρτης Λεύκτρου από την Εταιρία Μορέας, στην περιοχή του Καραβά ανακαλήφθη ο περίφημος ναός του Θρώνακος Απόλλωνα, ο οποίος αναφέρεται από τον Παυσανία σαν ο ένας από τα δύο μεγαλύτερα λαυτρευτικά ιερά της Λακεδάιμονος.

Ο Πάνος Σουκαράς, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων αναφέρει:

«Ο ναός ιδρύθηκε τον 8ο ΠΧ αιώνα, και είχε συνεχή λειτουργία μέχρι και τον 6ο ΜΧ αιώνα.

Η σημασία του είχε αναγνωρισθεί και από τους Ρωμαίους, και για ένα διάστημα λειτουργούσε και σαν Μαυσωλείο.

Οι δύο μοναδικές σαρκοφάγοι που ανακαλύφθηκαν, άφησαν άφωνες τους αρχαιολόγους με την λεπτότητα της τέχνης τους.

Ανθρωποι και άλογα σε διάφορα συμπλέγματα νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν μέσα από την σκαλιστή πέτρα , παίρνοντας ζωή, το επόμενο λεπτό .

Ο ναός έχει έκταση περίπου 2 στρέμματα, αντί δε να αναδειχθεί όπως του αρμόζει, ετοιμάζονται να τον καταχώσουν για να συνεχισθεί ο αυτοκινητόδρομος.

Η ζημιά που θα συμβεί σε τοπικό επίπεδο, σε θέματα τουρισμού, είναι απείρως μικρότερη της ζημιάς σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του Πολιτισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λακωνίας συμπαραστέκονται στην Λακωνική Εταιρία Αρχαίκών Μελετών , και τον Πολιτιστικός Σύλλογο Λακεδαιμονίων Αγωγή, που ζητούν άμεσα από τον Υπουργό Πολιτισμού την παρέμβασή του για να διασωθεί το μνημείο.

Σχετικό έγγραφο εστάλλει και στην Unesco, καθώς και στον Δήμαρχο Σπαρτιατών Σταύρο Αργειτάκο και τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρη Πολλάλη, ζητώντας την συστράτευσή τους στην παραπάνω προσπάθεια.

Καλούνται όλοι οι Σπαρτιάτες σε συστράτευση για την διάσωση του παραπάνω μνημείου». Πιο σκληρή γλώσσα και απόλυτη αγανάκτηση εκφράζει ο συμπολίτης μας Νίκος Μπακής αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μετά τους Βασιλικούς Τάφους της Πελλάνας η «Ισχυρή Κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη μπαζώνει και τον Ναό του Θρόνακα Απόλλωνα.

Με ομόφωνη απόφαση του Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) θάβουν και τον Ναό του «Θρόνακα Απόλλωνα» στην υπό κατασκευή Εθνική Οδό Σπάρτης – Λεύκτρων στο ύψος του Καραβά με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο ανθελληνισμός σε όλο του το μεγαλείο συνεχίζεται. Ασέλγεια στα ιερά των προγόνων μας και κανένας σεβασμός. Οι Ελληνόφωνοι κατακτητές είναι εδώ!.

Έχουν γεμίσει την πατρίδα μας με ανθελληνικές απόψεις και προσπαθούν να εξαφανίσουν οτιδήποτε θυμίζει την Ελλάδα του παρελθόντος.

Τρίζουν τα κόκαλα του Βασιλιά Λεωνίδα...

Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ασχολούνται με την πολιτισμική μας κληρονομιά και έχουν ως πρότυπα και ιδεολογίες βαρβαρικές που είναι συνυπεύθυνες για τις καταστροφές των Ελληνικών μνημείων και πολιτισμού.

Ερωτώ την μακροβιότερη γενική γραμματέα στην ιστορία κ. Μενδώνη, η οποία όλως παραδόξως (!) κατάφερε να μείνει ακλόνητη στη θέση της εδώ και τρεις δεκαετίες:

«Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού κατασπαταλάει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε αναστηλώσεις καμπαναριών και βυζαντινών παλατιών όπως είναι του Μυστρά χωρίς να ολοκληρώνονται ποτέ αυτά τα έργα;

Και γιατί όταν ανακοινώνει κονδύλια για τη συντήρηση και καθαριότητα σε αρχαιολογικούς χώρους τα χρήματα εξαφανίζονται δια μαγείας; Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!

Έκας βέβηλοι. Θα μας βρείτε απέναντι»