Μια βρύση που έτρεχε αίμα αντί νερό αναστάτωσε τον Πειραιά το Σεπτέμβριο του 1904. Η βρύση βρισκόταν στο σπίτι του μηχανικού Νικόλαου Πάνου, στην οδό Μπότσαρη. Ξαφνικά αντί για νερό άρχισε να τρέχει ένα υγρό με όλα τα χαρακτηριστκά και την οσμή του αίματος. Κόσμος άρχισε να συρρέει, ενώ το περίεργο ήταν ότι και οι γύρω κρήνες έτρεχαν και αυτές "αίμα". Το φαινόμενο διάρκεσε από τις 6:30 πμ έως της 1μμ. Κατόπιν το νερό καθάρισε (Εφημερίδα Χρόνος 27-9-1904).
Η βρύση που έτρεχε αίμα
Ημερομηνία: 08/07/2013
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: Βέμπος Θανάσης, Το Πνεύμα του Χρόνου, εκδόσεις Δαιδάλεος, σελ. 167
6 Σχόλια:
http://www.chemicalconnection.org.uk/chemistry/topics/view.php?topic=2&headingno=5
Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί πρωτεϊνική (λευκωματούχο) ένωση του αίματος. Σχηματίζεται από δύο ζεύγη διαφορετικών πρωτεϊνικών αλυσίδων και τέσσερις προσθετικές ομάδες, οι οποίες ονομάζονται αίμη. Καθοριστικό ρόλο παίζει η παρουσία σιδήρου σε αυτές τις προσθετικές ομάδες, ο οποίος έχει υψηλότατη τάση σύνδεσης με το οξυγόνο και χαμηλότερη με το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με αυτό, γίνεται σύνδεση του οξυγόνου με την αιμοσφαιρίνη στους πνεύμονες, όπου εμφανίζεται και μεγάλη συγκέντρωση οξυγόνου, οπότε και δημιουργείται ηοξυαιμοσφαιρίνη. Έτσι, είναι δυνατή η μεταφορά οξυγόνου στα τριχοειδή αγγεία, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα της οξυαιμοσφαιρίνης του να αποβάλλει εύκολα οξυγόνο. Το αίμα που έχει κορεστεί από οξυγόνο και έχει μεγάλη ποσότητα οξυαιμοσφαιρίνης λέγεται αρτηριακό αίμα. Αυτό καθώς φτάνει στα λεπτά τριχοειδή αγγεία διασπάται σε αιμοσφαιρίνη και οξυγόνο και έτσι γίνεται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Αντίστροφα, η απόθεση του διοξειδίου του άνθρακα στις πνευμονικές κυψελίδες γίνεται μέσω της απόθεσης του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται από αυτούς,[2] στην αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη αυτή ονομάζεται ανθρακοαιμοσφαιρίνη και το αίμα που την περιέχει έχει πιο σκοτεινό χρώμα από το αρτηριακό και ονομάζεται φλεβικό. Η ανθρακοαιμοσφαιρίνη διασπάται στους πνεύμονες και αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με την περιγραφή αυτού του κύκλου φαίνεται ότι η λειτουργία της αιμοσφαιρίνης αφορά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και την απαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από αυτούς καθώς και ότι η αιμοσφαιρίνη υπάρχει μόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι αυτή ουσιαστικά που δίνει στο αίμα το χαρακτηριστικό του χρώμα, για τον άνθρωπο, τα σπονδυλωτά και κάποια ασπόνδυλα ζώα.
Kurio sustatiko ths aimosfairinhs einai to sidhro.
Η αιμοσφαιρίνη με το πλάσμα δίνουν το κόκκινο χρώμα στο αίμα
http://coolweb.gr/aima-anthrwpos-kokkino-giati/
Δεν είμαι χημικός όμως η τεράστια ποσότητα σιδήρου μπορεί να κάνει το νερό κόκκινο σαν αίμα;
Polu pi8anon na htan terastia posothta sidhrou, gi auto kai to nero parousiaze osmh k xarakthristika tou aimatos, mias kai to aima exei megalh posothta sidhrou k to sidhro prosdidei asuto to xrwma. Ama htan px fosforo 8a htan mple.