Υπάρχουν και άλλες πολλές ιστορίες όπως μια που έγινε το 1970 όπου η τότε κυβέρνηση ( Χούντα ) είχε πληροφορίες ότι ο χρυσός της Ελλάδος όπου έχει χαθεί στον πόλεμο ( λες και δεν ήξεραν το πώς χάθηκε και ποιος τον βούτηξε ) βρισκόταν στο κοντά στα Λεγραινά στην περιοχή Χάρακας. Είναι μια περίπτωση που ακούστηκε όταν έπεσε η δικτατορία διότι μέχρι τότε δεν ήθελαν να μάθει κανείς το τι έπαθε η κρατική μηχανή που πήγε να βγάλει τον χρυσό….. την όλη ιστορία την έμαθα από τρεις ανθρώπους. Τον συγχωρεμένο πλέον Βασίλειο Γεωργακόπουλο όπου ήταν ένα από τα αδέλφια όπου έχει και τα ποιο πολλά κτήματα στην περιοχή του Χάρακα αλλά και ήταν μπροστά στο συμβάν, τον Αθανάσιο Παπαϊωάννου και την Ελένη Γεωργακοπούλου ιατρός αδελφή του πρώτου που προ ανέφερα. Η ιστορία είναι ακριβώς η ίδια και από τους τρεις:
<< Ήταν Μάιος του 1970 όταν ήρθαν στην περιοχή του Χάρακα τρία στρατιωτικά τζιπ και ένα μεγάλο φορτηγό που είχε ένα σκαφτικό μηχάνημα τύπου τσάπα της τότε Μ.Ο.Μ.Α. με έκπληξη είδαμε από το ένα τζιπ να κατεβαίνει ο Ιωαννίδης. Το μυαλό μας πήγε ότι ίσως θέλανε να κάνουν κάποιο στρατόπεδο ή κάτι που θα είχε σχέση με το στρατό τέλος πάντων. Όταν πήγαμε κοντά δυο στρατονόμοι μας απώθησαν λέγοντας ότι έχει να κάνει ο στρατός έργα χωρίς περεταίρω εξηγήσεις….. φτιάξανε ένα πρόχειρο καταυλισμό με μια μεγάλη σκηνή του στρατού και για τις επόμενες δυο μέρες ένα στρατιωτικό αεροπλάνο μονοκινητήριο έκανε βόλτες πάνω από την περιοχή. Την τρίτη μέρα από μακριά που βλέπαμε, άρχισαν να ανεβαίνουν την πλαγιά που κοιτάει προς την θάλασσα. Δυο τζιπ και η στρατιωτική η τσάπα σταμάτησαν εκεί που ήθελαν να σκάψουν και ύστερα από λίγο η τσάπα έβαλε εμπρός για να σκάψει…… την ώρα που σήκωνε το μπαστούνι η τσάπα σηκώθηκε όλη στον αέρα κάνα δυο μέτρα φέρνοντας μια τούμπα ντεραπάρισε μπροστά στα μάτια μας!!!! Αμέσως ξαφνικά έγινε το ίδιο και στα τζιπ!!!! Αμέσως τρέξαμε προς το μέρος να δούμε αν οι στρατιώτες είναι καλά και αν χρίζουν πρώτες βοήθειες ή και μεταφορά σε νοσοκομείο!!! Όταν φτάσαμε εκεί όλοι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί τους ήταν στο έδαφος πιάνοντας τα μελίγγια τους λες και είχαν φριχτώ πονοκέφαλο!!!! Πραγματικά δεν ξέραμε τι να κάνουμε μετά από λίγο ήρθε ένα άλλο τζιπ όπου μέσα ήταν ο Ιωαννίδης όπου μέσου ασυρμάτου διέταξε να έρθουν να μαζέψουν τους αξιωματικούς και τους φαντάρους…… μας ζήτησε ευγενικά αν είχαμε νερό και πετσέτες για να τις βρέξουμε να σκουπίσουμε τα φαναράκια από τα χώματα και τις γρατζουνιές που είχαν πράγμα και που έγινε. Κανένας δεν είχε πάθει το παραμικρό και μέχρι να έρθουν τα ασθενοφόρα είχαν συνέρθει όλοι μην πιστεύοντας στα μάτια τους το τι είχε γίνει αλλά και χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν!!!! Μαζεύτηκαν και ξανά προσπάθησαν την τέταρτη ημέρα μετά το συμβάν μόνο που αυτήν την φορά είχαν και ένα κλιμάκιο Αμερικανών μαζί τους. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια!!!! Μετά από τέσσερεις μέρες και πάλι ήρθαν όλοι μα αυτήν την φορά οι Αμερικανοί είχαν φέρει ένα σορό μηχανήματα και είχαν στήσει στην περιοχή αυτήν. Όταν ξανά προσπάθησαν με την τσάπα να ξεκινήσουν να σκάβουν έγιναν πάλι τα ίδια και τα μηχανήματα που είχαν στήσει οι Αμερικάνοι έβγαζαν καπνούς και σπίθες!!!! Από έναν απλό φαντάρο όπου και ήταν στρατονόμος μάθαμε ότι έψαχναν για τον χρυσό της Ελλάδος και είχαν πληροφορίες ότι ήταν εκεί αλλά οι Αμερικάνοι τους είπαν ότι το μέρος είναι στοιχειωμένο και ότι δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν το χρυσό από εκεί!!!! Τώρα τι να πούμε είναι έτσι ή κάτι άλλο υπάρχει εκεί το οποίο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε; >>
Πράγματι είναι μια πολύ παράξενη ιστορία η οποία ποτέ δεν είχε βγει στην επιφάνεια, έψαξα μετά την αφήγηση της και πράγματι κάτι ψάχνανε εκεί πέρα.