Ο μύθος των Κικόνων:
Με 13 καράβια φορτωμένα χρυσάφι, όλα λάφυρα από την ισοπεδωμένη Τροία, ο Οδυσσέας φτάνει στην παραλία της Ροδόπης, κάτω από το βουνό Ίσμαρο, περίπου μεταξύ Περάματος και Μαρωνείας.
Μολονότι τα προηγούμενα χρόνια οι Αχαιοί, μαζί μ' αυτούς και ο Οδυσσέας, έχουν ρημάξει τις περιοχές γύρω από την Τροία, ιδίως τη Θράκη, λεηλατώντας και σφάζοντας για να καλύπτουν τις ανάγκες των στρατευμτων που πολιορκούν για 10 χρόνια την Τροία, οι Κίκονες υποδέχονται με τιμές τον Οδυσσέα και τους στρατιώτάες του αφού προσάραξαν ως επισκέπτες. Δέχονται βασιλικές τιμές και φιλοξενούνται στο παλάτι όσο θέλουν, δηλαδή για εβδομάδες.
Όταν αποφασίζουν ότι είναι καιρός να φύγουν ο βασιλιάς των Κικόνων, Μάρων, τους γεμίζει δώρα βασιλικά. Όμως ο άνεμος γίνεται νοτιάς και γυρίζει τα καράβια πίσω. Αντί να ζητήσουν φιλοξενία για όσο καιρό οι άνεμοι δεν είναι ευνοϊκοί, και γνωρίζοντας πια τα μέρη και τον πλούτο των Κικόνων, ο Οδυσσέας και οι στρατιώτες του αρχίζουν να σφάζουν και να λεηλατούν στις παραλιακές πεδιάδες τους ίδιους ανθρώπους που τους περιποιήθηκαν σαν βασιλείς.
Οι Κίκονες κατεβαίνουν πια οπλισμένοι από τον Ίσμαρο και όχι μόνο απωθούν τους εισβολείς, αλλά κυριεύουν τα καράβια με τα χρυσά λάφυρα, σκοτώνοντας τους Ιθάκιους, και μόνο ένα καράβι κατορθώνει να φύγει σώο με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του.
Ο μύθος στη Θράκη ακόμη υπάρχει ότι τα λάφυρα τα έκρυψαν οι Κίκονες στις υπόγειες δαιδαλώδεις σπηλιές που καλύπτουν σχεδόν τη μισή Ροδόπη και τη δεκαετία του '80 αρχαιολόγοι, σπηλαιολόγοι και κυνηγοί θησαυρών έκαναν επίσημες έρευνες για να τα βρουν, αλλά δεν κατάφεραν καλά καλά να χαρτογραφήσουν ούτε τις μισές σήραγγες και σπηλιές της περιοχής.
Ο μύθος λέει ότι μέσα στις υπόγειες σπηλιές υπάρχει ένα καράβι ολόκληρο γεμάτο χρυσάφι ή φτιαγμένο από χρυσό το ίδιο, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το βρει ακόμη και αν υπάρχουν άνθρωποι που κάποτε ήξεραν πού είναι, δεν μίλησαν γιατί αυτός ο χρυσός δεν είναι εκεί για πλούτο αλλά για να θυμίζει ότι το κακό και η απληστία τιμωρούνται. Και ότι οι εισβολείς θα χάσουν και αυτά που ήδη άρπαξαν, αν δεν κάνουν μεταβολή και δεν φύγουν ειρηνικά.