4): ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ <<ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΙΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΩΛΚΟΥ (ΕΠΙ ΛΟΦΟΥ ΓΟΡΙΤΣΑΣ) ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ ΑΚΟΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΝΑΥΡΟ>>. Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ "ΑΝΑΥΡΟΣ" (ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΒΡΥΖΕΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΛΙΟ) ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΕΙΜΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΚΟΙΤΗ ΕΛΛΙΣΣΕΤΑΙ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ - ΚΑΙ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΩΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ "ΓΟΡΙΤΣΑ". ΘΕΤΟΥΜΕ ΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ. Η ΒΟΛΗ ΑΚΟΝΤΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΗΤΟΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΙΝΗ "ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ" Ή ΨΕΥΔΟΪΩΛΚΟ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ ΒΟΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΚΟΝΤΙΣΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΩΛΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ "ΓΟΡΙΤΣΑΣ" ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ (! ! !)._
=======================
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.
ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ» ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΡΟΔΙΟΥ, ΕΙΤΕ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΟ 4, ΚΕΦ.72.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
«ὅτι δὲ τὸ ποίημα τοῦτο Στησιχόρου ἐστὶν ἱκανώτατος
μάρτυς Σιμωνίδης ὁ ποιητής, ὃς περὶ τοῦ Μελεάγρου
τὸν λόγον ποιούμενός φησιν (fr. 53 B)•
ὡς δουρὶ πάντας
νίκασε νέους ὑπὲρ δινάεντα βαλὼν ῎Αναυρον
πολυβότρυος ἐξ ᾿Ιωλκοῦ•»
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:
«ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΥ, Ο ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΙΑΨΕΥΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΑΓΡΟ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
<< .... Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΙΚΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΑΚΟΝΤΙΟΥ , ΡΙΠΤΩΝ ΑΥΤΟ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΟΒΙΛΙΖΟΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΟ ΑΝΑΥΡΟ , ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΜΠΕΛΟΝ ( ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ) , ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΛΚΟ >>
ΔΙΟΤΙ Η ΛΕΞΗ ΠΟΛΥΒΟΤΡΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ " Η ΦΥΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΜΠΕΛΙΑ " , " Η ΠΟΛΥΑΜΠΕΛΟΣ "
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ «ΑΝΑΥΡΟΣ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ.
ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ:
https://maps.google.com/
ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: "Αναυρος, Βόλος, Μαγνησία, Ελλάδα" ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΧΥΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΝΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ, ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΓΟΡΙΤΣΑΣ Ή ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΛΚΟΥ.
ΑΡΑ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΙΩΛΚΟΥ Ή «ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΛΚΟΥ» ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ «ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ», ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ ΒΟΛΟΥ Ή «ΠΑΓΑΣΑΙ» Ή «ΨΕΥΤΟΙΩΛΚΟΣ» ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΒΟΛΟΥ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΨΕΥΤΟΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ..
ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ:
http://wikimapia.org/16622593/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%AF
ΔΙΟΤΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΝΑΥΡΟ ΠΟΥ ΧΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΓΟΡΙΤΣΑ, ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ ΑΚΟΝΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ 4 ΟΥΤΕ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΚΟΝΤΙΣΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΩΛΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ "ΓΟΡΙΤΣΑΣ" ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ.
Ο ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΙΩΛΚΟΣ ΑΠΕΙΧΕ «7 ΣΤΑΔΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ,
«τῆς δὲ Δημητριάδος ἑπτὰ σταδίους ὑπέρκειται τῆς θαλάττης Ἰωλκός. ἔκτισε δὲ Δημήτριος ὁ πολιορκητὴς ἐπώνυμον ἑαυτοῦ τὴν Δημητριάδα μεταξὺ Νηλείας καὶ Παγασῶν ἐπὶ θαλάττῃ τὰς πλησίον πολίχνας εἰς αὐτὴν συνοικίσας,»
ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ 185 ΜΕΤΡΑ, ΑΡΑ Η ΙΩΛΚΟΣ ΑΠΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1300 ΜΕΤΡΑ, ΚΑΙ Η ΙΩΛΚΟΣ «ΥΠΕΡΚΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ», ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΔΙΝΗ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ (ΕΔΩ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΓΟΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΛΚΟΥ).
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ «ΑΝΑΥΡΟΣ» ΕΠΙΣΗΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ Ο ΙΑΣΩΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥ ΣΑΝΔΑΛΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΩΛΚΟ.
http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=6388
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ "ΓΟΡΙΤΣΑΣ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΨΕΥΔΩΣ << (ΑΝΩΝΥΜΗ - ΑΓΝΩΣΤΗ) ΠΟΛΗ ΤΟΥ 300 Π.Χ. >>, ΕΝΩ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΪΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΨΕΥΔΩΣ ΩΣ "ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ" ΚΤΙΣΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗ, ΥΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΤΟ 290 Π.Χ.>>, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΓΟΡΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΙΩΛΚΟ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ Μ. ΑΣΙΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΛΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ._
0 Σχόλια: