Όταν έκανα τη στρατιωτική θητεία μου σε ένα φυλάκιο κοντά στο Αγίασμα Καβάλας, είχα δεχτεί στον ύπνο μου μια σειρά από παράξενες επισκέψεις. Το φυλάκιο βρισκόταν σε μια περιοχή με πολλά έλη και χωράφια. Αν θυμάμαι καλά είχε και πολλές καλαμιές. Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να ζήσουμε ένα ''πολύ ζωντανό όνειρο'', όμως η εμπειρία αυτή ήταν πολύ διαφορετική από ένα απλό όνειρο, έστω και πολύ ζωντανό.

Στο φυλάκιο ήμασταν πάντοτε δύο άτομα. Δηλαδή ήμουν εγώ μαζί με κάποιον άλλο. Μία νύχτα εμφανίστηκε στον ύπνο μου ένας πολύ κακός, βλοσυρός νάνος με πονηρό χαμόγελο. Είναι πολύ δύσκολο να δώσω ένα σαφή ορισμό της κατάστασης συνείδησης που βρισκόμουν εκείνη την ώρα, εάν δηλαδή ήμουν ξύπνιος ή αν κοιμόνουν. Αυτό που που μπορώ να πω είναι ότι γνώριζα πως κοιμάμαι, γνώριζα ότι οι εικόνες που βλέπω στις οποίες δρα ο νάνος είναι όνειρο, ότι είμαι ξαπλωμένος σε κρεβάτι αλλά, ταυτόχρονα, ένιωθα ότι ο νάνος είναι παρών στην πραγματικότητα, δίπλα μου ! Προσπαθούσα να ξυπνήσω κουνώντας το σώμα μου δεξιά - αριστερά.

Εκείνο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι αυτός ο νάνος έβγαζε ένα αίσθημα βαθιάς κακίας και μοχθηρίας. Αμφιβάλω εάν ανάμεσα στους ανθρώπους υπήρξε κανείς που να έχει τόσο μίσος μέσα του. Και ακριβώς αυτό παρήγαγε ένα βαθύ αίσθημα φόβου. Δεν ήταν η ''μεταφυσικότητα'' της επίσκεψης που με τρόμαζε, ότι ήταν ένα άυλο και άγνωστο ον, αλλά αυτή η τεράστια κακία.

Με είχε επισκεπτεί 4 φορές. Στην αρχή το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι επρόκειτο για ένα ''αρχέτυπο'', όπως θα έλεγε η σχολή του Γιουνγκ, δηλαδή για μια ιδέα (δεν αποκλείεται όμως να είναι και πραγματικό ον) που εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς και, ακόμη και αν αλλάζει μορφές κατά τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο διατηρεί κάποια στοιχεία, βασικά συστατικά, που τον ακολουθούν και τον διακρίνουν.

Θα ήθελα εάν κάποιος έχει δει αυτόν τον κακό νάνο (είναι πολύ δυσάρεστη εμπειρία) να μου πει πώς το έζησε.