Περιοχή αρχαίας Υρμίνης
Ημερομηνία: 26/04/2011
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://www.facebook.com/topic.php?uid=21182368733&topic=15609
Κατά τη μυθολογία την πόλη Υρμίνη την έχτισε ο Άκτορας, γιός του Φόρβαντα, εγγονός του Λαπίθη και αδελφός του βασιλιά Αυγεία, προς τιμήν της μητέρας του Υρμίνης. Η Υρμίνη είναι πόλη προομηρική, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής πηγαίνουν πίσω στην Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή.
Αργότερα στα Μυκηναϊκά χρόνια, εγκαθίσταται εκεί ένας ηγεμόνας με μεγάλη δύναμη και χτίζει τείχος για να προστατεύσει την οικία του. Η αρχαία Υρμίνη εκτεινόταν στη σημερινή τοποθεσία Κουνουπέλι στην Ηλεία, και σήμερα στην περιοχή, υπάρχουν τα ομώνυμα ιαματικά λουτρά.
Ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 παρά το ότι δημιούργησε σοβαρές πληγές στο κοινωνικό σώμα της Ηλείας, έδρασε θετικά στα λουτρά της Υρμίνης .
Οι πηγές, που είχαν στερέψει μετά τον μεγάλο σεισμό του Βαρθολομιού το 1988, άρχισαν ξαφνικά να βγάζουν νερό αμέσως μετά την εκδήλωση του πρόσφατου σεισμού. Τα λουτρά Υρμίνης αποτελούν ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, με μια πλούσια δράση τις εποχές που λειτουργούσαν, καθώς τώρα βρίσκονται πλήρως εγκαταλειμμένα.
Οι ασβεστολιθικοί όγκοι συνδέουν το οικοσύστημα με τις πηγές του ιαματικού νερού και όλα μαζί αυτά και πολλά αλλά προσδίδουν στον βιότοπο ένα σύνολο για πολλές δυνατότητες αξιοποίησης. Μάλιστα, αρχαία πηγή αναφέρει πως η βασίλισσα των Επειών Υρμίνα για να θεραπεύσει μια σπάνια ασθένεια που είχε πήγαινε στα συγκεκριμένα λουτρά και έκανε το μπάνιο της εκεί.
Οι ογκώδεις ακατέργαστες πέτρες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης, από τους ερευνητές θεωρούνται ως κατάλοιπα πελασγικού τείχους της προομηρικής Υρμίνης. Εκεί βρίσκεται και το παράξενο σπήλαιο με τις τεράστιες νυχτερίδες του, τα επικίνδυνα πηγάδια, τα μαύρα νερά και την αλλόκοσμη ατμόσφαιρα... για το οποίο οι ντόπιοι γέροντες έχουν να διηγηθούν τόσες και τόσες απίστευτες «νεραϊδοϊστορίες» στους νεότερους. Ο αριθμός των νυχτερίδων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών σπηλαιολόγων και επιστημόνων το 1987 ήταν πράγματι εξωπραγματικός και έκανε τους ερευνητές να σημειώσουν στην έκθεσή τους ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο θα πρέπει να θεωρηθεί ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς βιότοπους με νυχτεριδολογικό ενδιαφέρον...
Η υψομετρική διαφορά του σπηλαίου δεν βρίσκεται παραπάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο αν και γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στα βαθύτερα σημεία του παραμένει εντελώς άγνωστο.
Για να φτάσει κάποιος στον πρώτο θάλαμο για μπάνιο, διανύει μια απόσταση γύρω στα 10 με 12 μέτρα ενώ το πλάτος του σπηλαίου είναι ένα μέτρο και το βάθος γύρω στα 80 εκατοστά.Τα νερά των πηγών της Υρμίνης -σύμφωνα με τους γεωλόγους- αναβλύζουν προερχόμενα από τα έγκατα των «ζωηρών» τεκτονικών ρηγμάτων που υπάρχουν άφθονα στην περιοχή του Ιονίου.Εκεί, θερμαινόμενα από τη γηγενή θερμότητα, ανέρχονται συμπαρασύροντας διάφορες ορυκτές ενώσεις θειικών αλάτων και βγαίνουν στην επιφάνεια, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 24 ως 28ο C, αναμειγμένα με άφθονο θαλασσινό νερό, παράγοντας μια χαρακτηριστική μυρωδιά... κλούβιου αυγού... η οποία, όπως αναφέρουν οι θρύλοι... βγαίνει κατευθείαν από την κόλαση και τον Άδη...
4539
0 Σχόλια: