Μυθοι και παραδοσεις απο τη Λακωνία
Ημερομηνία: 12/10/2010
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=1449
Η Καρίτσα, βόρειο γεωγραφικό πλάτος 37°1'0" και ανατολικό μήκος 22°47'0", είναι ένα γραφικότατο χωριό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα ανάμεσα στα τοπικά βουνά Τσούκα, Ελατιά και Ράχη Ασφάκα. Τα σπίτια της πετρόχτιστα με κόκκινα κεραμίδια και πιτσιλισμένα ντουβάρια αγναντεύουν τον κάμπο της Λακωνίας.
Από δω πάνω, μπορούμε να αγναντέψουμε ένα καταπληκτικό πανόραμα. Απέναντι βλέπουμε την άλλη πλαγιά της Τσούκας, τη βορειοδυτική θέση που λέγεται Του Γούναρη. Είναι σκεπασμένη με δέντρα, ενώ εδώ και κει βράχια από μαύρο μάρμαρο ξεφυτρώνουν από τα σπλάχνα του βουνού. Στα παλιά χρόνια σίγουρα θα αντικρίζαμε τα βοδόκαρα, τον λεγόμενο αραμπά, να ανηφορίζει από το Βελωτά (ή του Βελωτά). Όσο απίστευτο και εάν σήμερα φαίνεται πριν την καταστροφή των Γερονθρών στα 375 μ.Χ. το συγκοινωνιακό δίκτυο απλωνόταν μέχρι δω για ξυλεία ή για το μάρμαρο. Τα αυλάκια, που οι σιδερένιοι τροχοί είχαν ξύσει στο πέτρινο έδαφος, φαίνονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν ότι ο τόπος αυτός είχε γνωρίσει χρόνια κοινωνικής ακμής. Αρχαιολογικά ευρήματα στα γειτονικά χωριά Γεράκι και Αλεποχώρι δείχνουν η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή (4000π.Χ.)
Πέρα από Του Γούναρη είναι το Νεραϊδάλωνο. Το λένε έτσι γιατί κατά την παράδοση των Καριτσιωτών, «κείνα τα χρόνια από κει έβγαιναν και χόρευαν οι νεράιδες!»
πηγη:http://karitsa.tripod.com/village.html
0 Σχόλια: