Εντός του Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στο λόφο «Καστά» στην Αμφίπολη για την αναζήτηση του τάφου της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του 13χρονου γιου του, Αλέξανδρου του Δ. Στις ανασκαφές, που θα γίνουν υπό την εποπτεία της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών και του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που με ειδική συσκευή θα σαρώσει ηλεκτρονικά τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, πρόκειται για έναν λόφο στον οποίο τις πρώτες έρευνες για τους τάφους είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ο αρχαιολόγος που ερεύνησε την Αμφίπολη, από το 1956 μέχρι το θάνατό του, το Μάιο του 1985, Δημήτρης Λαζαρίδης. Μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου, στις ανασκαφές θα συνδράμει οικονομικά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών. Παράλληλα με τις ανασκαφές στο λόφο «Καστά» θα ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, στις οποίες δίνουν άμεση προτεραιότητα όχι μόνο το υπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα» που υποστηρίζει την ανάδειξή του, αλλά και η νομαρχία Σερρών. Η ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών ελπίζει μέχρι τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο του Παρισιού, που θα διεξαχθεί σε έναν χρόνο από σήμερα και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, οι Σέρρες και η Αμφίπολη να δώσουν το «παρών» με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη με διεθνή θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.
Αναζητούν τον τάφο της γυναίκας και του γιου του Μεγ. Αλέξανδρου
Ημερομηνία: 31/08/2010
Καταχωριτής: Falcon69
Πηγή: http://www.cosmo.gr/ArtsEnt/Hellas/286437.html
Λήψη παλαιότερων σχολίων
43 Σχόλια:
Και όμως δεν είναι η αρπαγή της Περσεφόνης,στο ψηφιδωτό του τύμβου, αλλά η επάνοδός της από τον Άδη. Όπως μας λέει ο Robert Graves στο βιβλίο του The Greek Myths μετά τον θυμό της Δήμητρας που είχε σαν επακόλουθο να μην φυτρώνει τίποτα στη γη ο Δίας αναγκάστηκε να στείλει τον Ερμή να απαιτήσει από τον Πλούτωνα την επιστροφή της Περσεφόνης με την προϋπόθεση να μην είχε φάει από την τροφή των νεξρών που είναι το ρόδι.
Ο Άδης συμφώνησε και ο Ερμής ανέβασε στο άρμα του την Περσεφόνη. Εκείνη τη στιγμή ένας από τους κηπουρούς του Άδη, ο Ασκάλαφος, άρχισε να φωνάζει λέγοντας πως είδε την Περσεφόνη να κόβει ένα ρόδι από το δέντρο και να τρώει επτά σπυριά. Ευχαριστημένος ο Άδης διέtaξε τον Ασκάλαφο να ανέβει στο άρμα του Ερμή και αυτός ο οποίος στο τέλος πλήρωσε τη... νύφη. Οργισμένη η Δήμητρα από τα νέα τον έριξε σε μία τρύπα την οποία σκέπασε με ένα τεράστιο βράχο. Τον Ασκάλαφο τον ελευθέρωσε μετά από χρόνια ο Ηρακλής αλλά η Δήμητρα δεν ξέχασε. Τον μεταμόρφωσε σε κουκουβάγια με κοντά αυτιά!
Αν το σκεφτούμε είναι άκυρο να βλέπουμε τον Ερμή ως ψυχοποπμπό στο ψηφιδωτό. Η Περσεφόνη δεν είναι νεκρή και πουθενά δεν αναφέρεται ότι στην απαγωγή της ήταν παρόν ο Ερμής. Επιπλέον τα άλογα στο άρμα του Άδη περιγράφονται στη μυθολογία ως μαύρα, εδώ είναι λευκά.
Το θέμα είναι τι συμβολίζει αυτό το ψηφιδωτό.
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Δείτε και εδώ :
https://www.academia.edu/27075995/%CE%A4%CE%BF_%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A4%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη «δείχνει» στους Δελφούς: Μια νέα υποσημείωση στη μελέτη του μακεδονικού ταφικού μνημείου, που προσέλκυσε τα φώτα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, καταγράφει η φαινόμενη «γεωγραφική σύνδεση» του με το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.
Τη σημαντική παρατήρηση και επιβεβαίωση, ότι ο άξονας της εισόδου του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό στους Δελφούς, έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ανακοινώνοντας πρώτη φορά το αποτέλεσμα της έρευνάς του, ως συναφές σχόλιο της κύριας παρέμβασής του, το βράδυ της Τρίτης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης «Μέγας Αλέξανδρος - Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», βιβλίου του οποίου είναι συν-συγγραφέας.
Πώς, όμως, ο Τύμβος Καστά φτάνει στους πρόποδες του Παρνασσού και ποιο ήταν το στοιχείο, που κίνησε το ενδιαφέρον και οδήγησε το έμπειρο μάτι του καθηγητή στην αναπάντεχη αποκάλυψη; «Καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, αποκαλύπτονταν τα πρώτα ευρήματα και άρχισαν να δίδονται φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Ήταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου», εξηγεί ο καθ. Λιβιεράτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
-
Ο προσανατολισμός της εισόδου μάλλον δεν απασχόλησε τον αρχαιολογικό και ευρύτερο δημόσιο διάλογο της εποχής. Οι αρχαιολόγοι άλλωστε είχαν -έχουν και θα έχουν- να ερευνήσουν πολλά άλλα και σχετικά του κύριου αντικειμένου τους. Όμως, ο καθηγητής, γνωρίζοντας καλύτερα πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονα της εισόδου στο μνημείο.
«Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο google earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα... μαγικό σημείο», λέει, καθώς θυμάται την ευχάριστη ταραχή, που βίωσε τη στιγμή της αποκάλυψης. Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση: Ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς! Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
Η απάντηση στο ερώτημα, που γέννησε η παρατήρηση του προσανατολισμού της εισόδου του τύμβου Καστά, έρχεται να προσθέσει και νέα ερωτήματα, πλάι σε όσα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη για την Αμφίπολη, με... δημοφιλέστερο εκείνο, που αφορά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου. Ποιος να ήταν ο χρησμός της Πυθίας; Έρχεται η σύνδεση αυτή να επιβεβαιώσει μελετητές, που έχουν παρατηρήσει ότι οι ζωγραφισμένες παραστάσεις στα επιστύλια του Τύμβου Καστά υποδεικνύουν σύνδεση της Αμφίπολης με τους Δελφούς ή ότι μοιάζουν οι Καρυάτιδες στους δύο χώρους;
Ο καθηγητής δεν επεκτάθηκε σε ερμηνείες, που κατά την γνώμη του, «ανήκουν σε άλλες ειδικότητες, όπως κυρίως η αρχαιοαστρονομία». Του αρκεί, όπως εξηγεί, η σημαντική επισήμανση και η τεκμηρίωση της ορθότητάς της. Προσθέτει, όμως, και με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ότι «η περίοδος εκείνη ήταν επιστημονικά σπουδαία με προχωρημένες γνώσεις σχετικά με τη σχέση του έναστρου στερεώματος με τη γεωγραφία και τους χάρτες».
https://www.huffingtonpost.gr/entry/yeoyrafike-sendese-toe-temvoe-kasta-sten-amfipole-me-to-manteio-ton-delfon-entopizei-katheyetes-toe-apth_gr_5abb53bde4b03e2a5c776cd6?utm_hp_ref=gr-homepage
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
http://www.kathimerini.gr/901769/article/epikairothta/politikh/amesh-apokatastash-toy-temenoys-vagiazht-zhtoyn-oi-voyleytes-an-makedonias-kai-8rakhs-toy-syriza
Άραγε δείχνουν την ίδια ευαισθησία και για τον τύμβο Καστά;
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Mια σημαδιακή επίσκεψη στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και συνάντησεη με τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή Μιχάλη Λεφαντζή, κάτι που ίσως να σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη και την έναρξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την περιοχή.
Σημαντικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη του Pronews (ότι ακυρώθηκε η έρευνα ανάλυσης των οστών) η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη έκανε αποδεκτό το αίτημα του αρχιτέκτονα Μ.Λεφαντζή προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι βέβαια το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ανασκαφή του Καστά λίγες μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στο 30ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης , σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ψευδότοιχοι κάτω από τις σφίγγες , «ειδικές «κρύπτες» και οι οποίοι προφανώς έχουν μέσα πολύ σημαντικά ευρήματα, πίσω από τους οποίους ίσως υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, όπως γράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου στο ThousandNews.
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, έδειξε στον πρώην πρωθυπουργό τα σημεία των ψευδότοιχων ενώ χτύπησε με το χέρι του, προκειμένου να ακουσθεί ο υπόκωφος ήχος τους, κάτι που προκάλεσε την έκπληξη όλων!
Επίσης ο κύριος Λεφαντζής παρουσίασε εικόνες από τα σκαναρίσματα του καθηγητή Γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα με το περιεχόμενο τους , όπως αυτό αποτυπώνεται.
Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στον τύμβο Καστά λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και παρέμεινε μέσα στο ταφικό μνημείο πενήντα λεπτά.
Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ενώ συνοδευόταν από τον εξάδελφο του και βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.
Η ξενάγηση έγινε υπό τύπου ερωτοαπαντήσεων που αφορούσαν ολόκληρη την ιστορία της ανασκαφής από την έναρξη της έως σήμερα ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη γενέτειρα του Πρώτη Σερρών, η οποία μάλιστα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αμφίπολης, καθώς απέχουν μόλις 19 χιλιόμετρα.
Ο κύριος Καραμανλής έδειχνε ενημερωμένος για τις αρχαιολογικές έρευνες καθώς έκανε πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούσαν τόσο στο μνημείο από αρχαιολογικής άποψης (πχ χρονολόγηση) όσο και στο ιστορικό πλαίσιο του και τους πρωταγωνιστές της εποχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ερωτήσεις περιελάμβαναν και τον ευρύτερο ρόλο της Αμφίπολης την εποχή εκείνη σε σχέση με το λιμάνι και το Παγγαίο, και εξέφρασε την άποψή του, ότι πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.
Ένα ευχάριστο στίγμα κατά την ξενάγηση του κυρίου Καραμανλή έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας αναφορά στην έναρξη του INTERREG και τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στην Αμφίπολη.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι το μελλοντικό αναπτυξιακό πλάνο του περιλαμβάνει και τη μεταφορά του λέοντος της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου.
Η επίσκεψη Καραμανλή σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το πολιτικό του γραφείο, προγραμματίστηκε μετά από αίτημα του ιδίου.
Κατά την αποχώρηση του ο κύριος Καραμανλής δεν προέβη σε καμία δήλωση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται κατά τις επόμενες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα από το πολιτικό του γραφείο μια ανακοίνωση υποστήριξης των ανασκαφών της Αμφίπολης.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον περιβάλλοντα χώρο και την μνημειακή κατασκευή του περιβόλου, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα περισσότερα κυβικά μαρμάρου που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Μακεδονία, όπως είπε ο κ. Λεφαντζής στον πρώην πρωθυπουργό.
Σήμερα το πρωί ακολούθησε επίσκεψη στον χώρο του Οχυρού Ρούπελ, το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα «Γραμμή Μεταξά», με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
http://www.pronews.gr/portal/20170317/culture/politistika-nea/84084/mystikes-eidikes-kryptes-kato-apo-tis-sfigges-stin-amfipoli
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
της Μαρίνας Νικολάκη
Τεράστια από ότι φαίνεται αποδεικνύεται η εμμονή της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία υποστηρίζει πως το αρχαίο μνημείο στον τύμβο Κάστα δεν είναι δημιούργημα των αρχαίων Μακεδόνων αλλά των Ρωμαίων.
Η... δεινή υποστηρίκτρια της ρωμαϊκής δημιουργίας του Μακεδονικού μνημείου στον Κάστα (που την άποψη της θέλησε να περάσει ως "σφαγίδα" και στην νυν διοίηκηση του ΥΠ.ΠΟ) για μια ακόμη φορά φανερώνει σε όλους ότι οι διαθέσεις της και κατ΄επέκταση τις ενέργειες της όχι μόνο φιλικές δεν είναι απέναντι στην μεγάλη ανακάλυψη της Αμφίπολης αλλά αντιθέτως στρέφεται εναντίον της, προκειμένου να εξυπηρετήσει... ποιον και τί;
Οι αναφορές σε ονόματα μπορεί να ήταν απαγορευτικές, ωστόσο σύμφωνα μ΄ένα απο τα σενάρια που μελετούσε το ΥΠ.ΠΟ τα ευρήματα φωτογράφιζαν Ολυμπιάδα , Ηφαιστίωνα και τους δυο γιούς του Κάσσανδρου.
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες λοιπόν, της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ να περάσει την άποψη της αποφέρουν και τεράστιες ευθύνες όπως και στο Υπουργείο Πολιτισμού σε ότι αφορά την ανάλυση των οστών του τάφου της Αμφίπολης.
Από το 2015 η κυρία Βλαζάκη είχε στη διάθεση της μια προγραμματική σύμβαση ύψους 236.697 ευρώ για την ανάλυση 300 σκελετών της Αμφίπολης μεταξύ αυτών και του Κάστα που χρονολογούνται από το 1000.πΧ έως το 200 πΧ και όχι μόνο την έβαλε επιδεικτικά στο συρτάρι αλλά κωφεύει συστηματικά τόσο η ίδια όσο και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι όπως αποκαλύπτει το thesecretrealtruth.blogspot.com
Ο αξιόπιστος δημοσιογράφος κύριος Γιώργος Ροδάκογλου συγκεκριμένα επισημαίνει πως η προγραμματική σύμβαση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος έφερε ήδη την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων ΄Ελενας Κόρκα και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Γιώργου Λιόντα, απόδειξη ότι τα χρήματα είχαν εξασφαλιστεί για την περαιτέρω μελέτη και έρευνα από την προηγούμενη διοίκηση επί υπουργίας Κωσταντίνου Τασούλα.
Να σημειωθεί ότι, η σύμβαση υπεγράφη στις 13 01 2015 και όταν στο τιμόνι της Γ. Γ του ΥΠΠΟ ήταν ακόμη η Λίνα Μενδώνη ενώ η έρευνα ήταν διάρκειας δυο ετών. Ωστόσο φτάνουμε στη λήξη της στις 30 Ιουνίου του 2017 χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό!
Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης όταν επισκέφτηκε την Αμφίπολη το 2015 είχε κάνει αναφορά στην έναρξη του ερευνητικού προγράμματος αλλά οι δηλώσεις του τελικά δεν διαδέχτηκαν καμιά επιπλέον ενέργεια. Τον κύριο Ξυδάκη διαδέχθηκε ο κύριος Αριστείδης Μπαλτάς και τώρα στην ίδια πολιτική θέση η καλλιτέχνης Λυδία Κονιόρδου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα όμως όλοι τους τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν "σιγή ιχθύος"...
Στόχος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση αλλά και η σε βάθος διερεύνηση των βιολογικών παραμέτρων που μπορούν να παρατηρηθούν στα σκελετικά και οδοντικά κατάλοιπα σε σχέση με τα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως αυτά αντανακλώνται στο τελετουργικό της ταφής.
Η επιστημονική έρευνα θα τεκμηριωνόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια συνδυαστική εφαρμογή καινοτόμων αναλυτικών μεθόδων σε ένα ευρύ δείγμα πληθυσμού των ιστορικών χρόνων και τα αποτελέσματα της έρευνας θα προσέθεταν πολλά και χρήσιμα στοιχεία στους σκελετούς του τάφου της Αμφίπολης αλλά θα βοηθούσαν και τους αρχαιολόγους να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις ταφές.
Η έρευνα ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Σεβαστή Τριανταφύλλου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.
Κατόπιν επικοινωνίας με τις επιτροπές ερευνών και των δυο πανεπιστημίων επιβεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ξεκίνησε ποτέ, παρότι ήταν διασφαλισμένα τα χρήματα!
Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά είναι τα ερωτήματα για τα κίνητρα που ωθούν την κυρία Βλαζάκη να κρατά μία τέτοια στάση. Πώς είναι δυνατόν, να βρισκόμαστε μπροστά σε μία τόσο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που θα προάγει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό διεθνώς και το ίδιο το υπουργείο, να ακυρώνει μελέτες που θα το αποδείκνυαν ;
Στη διαδρομή προς την "ήτα" μαζί με την κυρία Βλαζάκη συμπαρασύρονται οι αρχαιολόγοι Αγγελική Κοταρίδη και Τζένη Βελένη που υπέγραψαν το σχετικό "ρωμαϊκό" πόρισμα το 2015 όπως και ο σπηλαιολόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου, που υποστηρίζει ότι το μνημείο ανήκει ως κατασκευή στον 1ο πχ αιώνα και όχι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ.
Δυνατό χαρτί για την ανασκαφική ενδεχομένως να αποτελεί η παρουσίαση της στρωματογραφίας των οστών, όπως αυτά εντοπίσθηκαν μέσα στον τάφο καθώς και οι αρχιτεκτονικές φάσεις κατασκευής του τάφου, του περιβόλου, η παρουσίαση του πρόπυλου με τα γλυπτά και των λύθων που αφαιρέθηκαν απο τα τείχη της Αμφίπολης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην παρουσίαση των μαρμάρινων γλυπτών που αποτελούν μέρος της ζωφόρου του βάθρου του λέοντος, στοιχεία που μελέτησε και ερεύνησε με όλες τους τις λεπτομέρειες ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.
Καθοριστικής σημασίας, θεωρείται η ομιλία του γεωλόγου Γρηγόρη Τσόκα , η οποία θα περιλαμβάνει μια δεκαετή αναδρομή μελετών και ερευνών που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες τους σε σχέση με αρχαιολογικές ανασκαφές.
Οι πολέμιοι της Αμφίπολης θα προσπαθήσουν -για μια ακόμη φορά- να επιχειρηματολογήσουν υπερ του ρωμαικού πορίσματος με τη βοήθεια των αυτόκλητων και ανώνυμων "υπερασπιστών" του μνημείου, που δια μέσω του διαδικτύου εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η προσπάθεια τους να διαχέουν εδω και τρία χρόνια ανάλογες απόψεις έως και απειλές εναντίον των επιστημόνων της ανασκαφής, όπως και να εμφανίζονται ως πόλος ενημέρωσης στο εξωτερικό θα καταρεύσει, ενώ ο ρόλος τους θα αποκαλυφθεί μέσα στο ΑΕΜΘ.
Σε περίπτωση που παρουσιάσει ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών του τύμβου Καστά τότε τα αποτελέσματα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν την μορφή "ρεκουκέτας" προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι χωρίς αστυνομική φρούρηση βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα ο αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας που έδωσε τη μεγαλύτερη ίσως ιστορική ανακάλυψη των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Μπορεί ο χώρος του ταφικού συγκροτήματος να κινηματογραφείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αλλά ωστόσο το σύστημα παρακολούθησης στα χέρια ενός επιτήδειου χάκερ μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές αδυναμίες και να τεθεί εκτός λειτουργίας. Αν λάβουμε δε, υπ όψιν μας και το γεγονός ότι οι φύλακες δεν έχουν δικαίωμα οπλοφορίας, τότε στην περίπτωση ενός απρόσμενου και αιφνιδιαστικού περιστατικού, θα είναι πολύ αργά...
http://www.pronews.gr/portal/20170310/culture/politistika-nea/84084/giati-akyrosan-tin-ereyna-analysis-ton-oston-tis-amfipolis
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ( http://www.enromiosini.gr/biografies/%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%86%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%8c%cf%80/
Αμύθητος θησαυρός στο κέντρο του τάφου της Αμφίπολης Δρ. Μηνάς Τσικριτσής
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/01/blog-post_7274.html
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Το δέντρο της γνώσης και το φίδι. Όχι όμως σε κάποιο χριστιανικό ναό αλλά στον τάφο της Αμφίπολης
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/11/blog-post_96.html
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Προφανώς οι αρχαίοι τρελάθηκαν και κατασκεύαζαν περιβόλους χωρίς κανένα περιεχόμενο. Πόσο συμπτωματικό είναι ο περίβολος της εικόνας μας, να είναι και αυτός 497 μέτρα, όσο ακριβώς και αυτός της Αμφίπολης; Στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας λοιπόν κατασκευάστηκε ο δίδυμος περίβολος της Αμφίπολης, συνοδευόμενος από πολλά ερωτηματικά.
Η πληροφορία παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο από το «ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ»
https://enneaodoi.wordpress.com/pergamon/
και ουδόλως απασχόλησε την ανασκαφική ομάδα. Δεν τους απασχόλησε, γιατί δεν ήξεραν τι να την κάνουν. Έκαναν τους χαζούς λοιπόν και την προσπέρασαν. Θα επαναλάβω ότι πρέπει να δηλώσουν αναρμόδιοι και να μας χαιρετήσουν. Αν γνώριζαν την ιστορία που πρέπει, θα ήταν ικανοί να συνδέσουν πράγματα που θα τους οδηγούσαν στην αλήθεια.
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/10/blog-post_404.html
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap