Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα.
Ημερομηνία: 25/08/2010
Καταχωριτής: Falcon69
Πηγή: http://www.youtube.com/user/tonellinontaiera#p/u/2/ynb3MbSCefM
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελλόπουλου, βρέθηκε στην Ιθάκη το ανάκτορο του Οδυσσέα. Ο αρχαιολόγος κ. Παπαδόπουλος από το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων έκανε την ανακάληψη. Το κτίριο ήταν τριόρωφο με σκάλα σκαλισμένη στον βράχο. Εξάλου βρέθηκαν και δείγματα γραμμικής γραφής σε υπολύματα μυκηναϊκής κεραμικής. Για περισότερες πληροφορίες παρακολουθήστε το βίντεο που ανοίγει στο λίνκ, από το 7ο λεπτό και μετά.
8 Σχόλια:
Δείτε και αυτό : https://www.youtube.com/watch?v=Sv_FYAmZ3oc
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Μία αναπαράσταση του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali που κοσμεί το χωριό Σταυρός της Ιθάκης έχει απομείνει για να υπενθυμίζει στον επισκέπτη του νησιού πως στην περιοχή έστεκε πιθανότατα το παλάτι του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.
Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική ΙθάκηΓια να προσεγγίσει κάποιος τον χώρο των ανασκαφών θα αντιληφθεί ότι ο... δρόμος της «Ομηρικής Ιθάκης» είναι δύσβατος. Μία μικρή ταμπέλα ειδοποιεί τον επισκέπτη προς τα που πρέπει να κατευθυνθεί για να παρατηρήσει από κοντά τα «απομεινάρια» ενός βασιλείου ξεχασμένου από την Πολιτεία, η οποία ουδέποτε αναγνώρισε την επιστημονική ανακάλυψη.
Στην Ιθάκη, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου, πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή. Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη.
Τον Νοέμβριο του 2006 είχαν φέρει στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη, μία πινακίδα που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας.
Φτάνοντας στην περιοχή θα διαπιστώσει κάποιος ότι έχει αφεθεί στο έλεός της... Αφού φωτογραφίσαμε ό,τι έχει απομείνει, αναζητήσαμε τον υπεύθυνο αρχαιολόγο, Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος απογοητευμένος από την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, ξετυλίγει άγνωστες πτυχές κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών...
Τι λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο zougla.gr
Ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μίλησε στο zougla.gr για τον Γολγοθά που βίωσε όταν ανακοίνωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εύρεση του ανακτόρου του Οδυσσέα.
Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ανασκαφή με την ομάδα του το 1994, ενώ το 2010 είχαν συλλέξει πια όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ανάκτορο ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης.
Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του αποκαλύπτει πως στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποστηρίξει την ανασκαφή. Παράλληλα, χρήματα τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για τη συνέχεια των ανασκαφών «μπλοκάρονταν» για άγνωστους λόγους.
«Παράγοντες μπλόκαραν συνεχώς τα χρήματα για τις ανασκαφές»
«Είχαν εγκριθεί 115.000 ευρώ για να συνεχιστεί η ανασκαφή αλλά μας τα μπλόκαραν συνεχώς», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μετά από χρόνια ανασκαφών είχαμε πολύ σοβαρά στοιχεία για το συγκεκριμένο ανάκτορο. Φυσικά υπήρχαν αντιδράσεις πολλές και από συναδέλφους αρχαιολόγους. Δείτε τι έγινε στην Αμφίπολη. Εδώ αμφισβητείται ακόμα και ο τάφος του Φιλίππου».
Ο αρχαιολόγος αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο ανάκτορο πριν από εκείνον το έψαχναν Άγγλοι αρχαιολόγοι αλλά έσκαβαν σε λάθος σημείο. Εκείνος- υποστηρίζει- είχε τη σωστή πληροφορία αν και η πρώτη του απόπειρα ανασκαφής απέτυχε.
«Με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρήκα το παλάτι του Οδυσσέα»
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιθάκης με υποστήριξε αρκετά. Πίστευαν και παραδέχονταν την έρευνά μου. Φανταστείτε πως όταν βρήκαμε αρχαία αντικείμενα μέσα στο ανάκτορο καλέσαμε αρχαιολόγους διεθνούς κύρους για να μας βοηθήσουν στην έρευνα», προσθέτει. «Δυστυχώς από το 2011 η εκάστοτε ηγεσία άφησε το σημείο να ρημάξει. Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να ανακοινώσουν ότι βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του 1990 με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρέθηκε το μυθικό ανάκτορο του βασιλιά, αλλά δεν το έκανα ποτέ από τη στιγμή που δεν είχα συλλέξει ακόμα τα στοιχεία».
«Δεν πάω πια στο σημείο, έχει ρημάξει και στεναχωριέμαι»
«Η γυναίκα μου η οποία συνεργαζόταν μαζί μου στην ανασκαφή, έχει φύγει από τη ζωή και μια από τις αιτίες ήταν το θέμα αυτό. Φανταστείτε ότι εγώ πια δεν πάω εκεί, δεν μπορώ. Στεναχωριέμαι. Τόσα χρόνια κόπου και δουλειάς και τώρα είναι ένας έρημος τόπος. Τα έχουνε ρημάξει όλα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
zougla.gr
http://www.stoxos.gr/2015/08/blog-post_6102.html
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
«Πάγωσαν» εδώ και δύο χρόνια οι ανασκαφές του Παν/μίου Ιωαννίνων.
Την παρέμβαση του Πρύτανη ζητά η αρχαιολόγος Λίτσα Κοντορλή για να συνεχιστεί η έρευνα στην Ιθάκη, που προβάλλει διεθνώς το Ίδρυμα.
• Το γύρο του κόσμου είχε κάνει πριν από τρία σχεδόν χρόνια η επίσημη ανακοίνωση από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι ανακάλυψε στην Ιθάκη το ανάκτορο του μυθικού Οδυσσέα.
Ανακάλυψη που θεωρείται από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την προβολή σε διεθνές επίπεδο του Πανεπιστημίου μας, που, ως γνωστόν, διαθέτει μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές ομάδες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη!
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο… ρόδινα για τις ανασκαφές στην Ιθάκη, καθώς αυτές έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια, λόγω παντελούς απουσίας χρηματοδότησης!
Ως αποτέλεσμα, η επίσημη διευθύντρια των ανασκαφών, τ. αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίτσα Κοντορλή – Παπαδοπούλου και ο σύζυγός της ομότ. Καθηγητής Αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος έχουν βρεθεί σήμερα σε κατάσταση απόγνωσης.
Αρχαιοκάπηλοι λεηλατούν
Ο χώρος της ανασκαφής στην λεγόμενη «Σχολή Ομήρου» της Ιθάκης, όπου οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες ανακοίνωσαν το καλοκαίρι του 2010 ότι ανακάλυψαν το ανάκτορο του Οδυσσέα παραμένει αυτή τη στιγμή αφύλακτος και χωρίς περίφραξη. Στο… έλεος κάθε λογής αρχαιοκάπηλου, αλλά και ξένων κυρίως τουριστών που σπάνε λουκέτα, μπαίνουν μέσα σε σκάμματα, ανοίγουν τρύπες, λεηλατούν και φεύγοντας παίρνουν ως… σουβενίρ ό,τι βρουν μπροστά τους, αντικείμενα ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας, ενώ αφήνουν πίσω σκουπίδια και καταστροφή!
Ασυντήρητα τα ευρήματα
Πέρα από τον χώρο των ανασκαφών, ο οποίος απαλλοτριώθηκε με χρήματα που διέθεσε κατά κύριο λόγο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρόβλημα υπάρχει και με τα έως τώρα πολύτιμα ευρήματα της αρχαιολογικής αποστολής στην Ιθάκη, τα οποία παραμένουν ασυντήρητα, στοιβαγμένα μέσα σε χάρτινες κούτες στις υγρές αποθήκες του μικρού Μουσείου του Νησιού και σιγά – σιγά καταστρέφονται! Μιλάμε για αντικείμενα που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τα τελευταία 19 χρόνια, όσο δηλαδή η κ. Λίτσα Κοντορλή πραγματοποιεί ανασκαφές στην Ιθάκη!
Ζητούνται 10.000 ευρώ!
Πόσα όμως είναι τα χρήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσουν ξανά οι ανασκαφές, σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο; Η κ. Κοντορλή έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό αίτημα προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την επιχορήγησή της με 10.000 ευρώ (!), ωστόσο ακόμα τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί. Όπως τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, με το αρχικό αυτό ποσό, αμελητέο σε σύγκριση με την σπουδαιότητα του έργου στην Ιθάκη, θα προχωρήσει ένα σκέλος της ανασκαφής που πρόκειται να φέρει στο φως μια σπουδαία ανακάλυψη την οποία η ίδια έχει εντοπίσει στο χώρο του Οδυσσειακού ανακτόρου. Τα νέα αυτά ευρήματα είναι σίγουρο ότι, λόγω σπουδαιότητας, θα λάβουν διεθνή προβολή, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης και οι δύο αρχαιολόγοι φιλοδοξούν πως θα βρουν χρηματοδότες για τη συνέχεια και ώσπου να εκταμιευθούν τα χρήματα της σύμβασης που έχει υπογράψει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την τέως Νομαρχία Κεφαλονιάς και το Υπουργείο πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της «Σχολής Ομήρου», η υλοποίηση της οποίας έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Επιστολή προς Πρύτανη
«Θεωρώ ότι πρέπει να ενδιαφερθεί και το Πανεπιστήμιο για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Σχολή Ομήρου, όπου έχει εντοπισθεί το ανάκτορο του Οδυσσέα και όπου συρρέουν κάθε χρόνο τουρίστες από όλο τον κόσμο. Για την απαλλοτρίωση του χώρου αυτού έχει πληρώσει ένα σημαντικό ποσό και έχει υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση που καθυστερεί αδικαιολόγητα να υλοποιηθεί», τονίζει η διακεκριμένη αρχαιολόγος στην πρόσφατη επιστολή της προς τον Πρύτανη, ενώ παράλληλα ζητά την βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου για να «ξεκολλήσει» η σύμβαση και να συνεχιστεί η ανασκαφή στην Ιθάκη.
Ζήτησε ένταξη στο ΕΣΠΑ
Πάντως, είναι γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο βλέπει με θετικό «μάτι» το αίτημα της κ. Λίτσας Κοντορλή, αφού οι ανασκαφές στη «Σχολή Ομήρου» γίνονται από δική του αρχαιολογική αποστολή.
Πέρυσι ο κ. Αλμπάνης με επιστολή του προς τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε ζητήσει την παρέμβασή της ώστε η προστασία και ανάδειξη των προϊστορικών μνημείων της «Σχολής Ομήρου» να περάσει από έγκριση από το ΚΑΣ και να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο ακόμη να γίνει κάτι τέτοιο.
«Το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένει αμείωτο για την πρόοδο των ανασκαφών στην Ιθάκη και κυρίως για την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων στη Σχολή Ομήρου, καθώς και για τη συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων. Νομίζω ότι είναι καιρός να αφήσουμε πίσω ό,τι αρνητικό εμποδίζει το έργο αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά», τόνιζε, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης στην επιστολή του.
Το Πανεπιστήμιο να πιέσει
Η ένταξη στο ΕΣΠΑ των ανασκαφών στην Ιθάκη θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για ένα έργο που αναδεικνύει διεθνώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την αρχαιολογική του σχολή και μπορεί να προβάλλει το Ίδρυμα ακόμη περισσότερο. Μια άλλη πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι και το Ίδρυμα Νιάρχου προς το οποίο έχει ήδη απευθυνθεί η κ. Κοντορλή, μπορεί όμως να απευθυνθεί και το Πανεπιστήμιο και να πιέσει για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής.
Όπως και να’ χει, το ανώτατο Ίδρυμα της Ηπείρου και οι Πρυτανικές Αρχές του πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη πιο δυναμικά ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές για το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Είναι έργο μείζονος σημασίας και για το Πανεπιστήμιο. Εξάλλου, σε πρώτη φάση, το ποσό των 10.000 ευρώ που απαιτείται για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα στη «Σχολή Ομήρου», που σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένη απ’ όλους δεν δικαιολογεί ως νούμερο τις καθυστερήσεις στην εκταμίευσή του! [proinoslogos.gr]
http://ellas2.wordpress.com/2013/06/22/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF/