Που βρέθηκαν τα ψάρια;
Ημερομηνία: 09/10/2007
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: Βέμπος Θανάσης, Οι πύλες του Αλλόκοσμου (2η έκδοση), σελ. 218
Η Στυμφαλία λίμνη έχει το χαρακτηριστικό ότι αυξομειώνεται σε έκταση. Αυτό δεν είναι από μόνο του περίεργο, αν λάβουμε υπόψη τους περίεργους γεωλογικούς μηχανισμούς που διοχετεύουν τα υπόγεια νερά. Όμως την άνοιξη του 1978 η λίμνη γέμισε ξαφνικά όχι μόνο νερό, αλλά και… ψάρια. Τα νερά ήταν τόσα ώστε μέσα σε δύο μήνες η έκταση της λίμνης μεγάλωσε κατά 5000 ολόκληρα στρέμματα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια τα νερά της είχαν χαθεί σε υπόγειες καταβόθρες και οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από τις καλλιέργειες είχαν χαράξει και δρόμους στο ξεραμένο έδαφος. Όμως το εντυπωσιακότερο ήταν ότι οι δέκα παλιοί ψαράδες της λίμνης έβγαζαν τώρα 40 κιλά ψάρια κάθε μέρα, κυρίως πέστροφες και κέφαλους.
Λήψη παλαιότερων σχολίων
16 Σχόλια:
Το σπήλαιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.
Η είσοδος του σπηλαίου είχε αποκαλυφθεί κατά την διαπλάτυνση του δρόμου Στυμφαλίας - Καστανιάς αρχές δεκαετίας -70.
Πράγματι ΕΙΧΕ πολύ πλούσιο σταλακτιτικό-σταλαγμιτικο διάκοσμο και 2-3 λίμνες, το νερό των οποίων ήταν αυτό ακριβώς της λίμνης. Απλά δεν ενδιαφέρθηκαν κάποιοι... να το αξιοπίοισουν σωστά.... για άλες πληροφορίες εδω στο https://www.facebook.com/stimfalia.korintias?fref=ts
Να πουμε οτι η λιμνη πολεσ φωρες οταν το νεροτησ ανεβενη πιανει μεσα το ποταμι με κρυο καθαρο νερο και τρεχουμενο φυσικα γιαυτο τον λογο επιαναν και πεστροφες η το χειμονα που βγαζει πολυ νερο με τα χιονια γυρο γυρο στην ζηρεια τα νερα εχουν μια παγωμενη θερμοκρρασια και οπως ενονετε ποταμι και λιμνη για λιγο μπορει να ζησει και η πεστροφα και στην λιμνη ομως οσεσ ειναι στο ποταμι ζουν συνεχεια ενο οταν κατεβει η σταθμη τησ λιμνησ δεν ζουν οι πεστροφες και το καλοκαιρι τα νερα τα θολονουν τα κυπρινια και τα αλλα ψαρια γιατι οταν γενανε σκαβουν με την κιλιατους και με αυτον τον τροπο δεν ζη η πεστροφα σε λασπομενα νερα (επισεισ στην περιοχη εχει και ιχθυοτροφειο με πεστροφες)τα ψάρι που εχει η λιμνη ειναι είναι ο κέφαλος (Leusiscus cephalus moreoticus), τα κυπρίνια,οι χεροκούβες,γουλιανοί, Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα η αλιεία στη λίμνη ήταν ενεργό επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.153867521362636.39038.104512342964821&type=3 ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ..!!! ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΑ facebook
Stimfalia Korintias ΕΙΠΑΡΧΕΙ ΦΒ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙ...!!! ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ...!!!
Η Λιμνή Στυμφαλίας είναι από τις σπάνιες για την Ελλάδα, ελώδης ορεινού τύπου λίμνη της Κορινθίας, ενώ αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων. Αποτελεί τμήμα του οροπεδίου που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Κορινθίας σε μέγιστο υψόμετρο 800 μ. και ελάχιστο 600 μ ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτο, Μαυροβούνι και Γαβριάς. Το εμβαδόν της επιφάνειας της παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Κάποιες χρονιές η λίμνη στεγνώνει εντελώς, όπως την περίοδο της ξηρασίας του '89-'90 οπότε και είχε χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια.
Η Στυμφαλία είναι πόλγη, δηλαδή σχηματίστηκε από καρστικά φαινόμενα: απότομα κάθετα τοιχώματα, επίπεδο πυθμένα με εναποθέσεις αργίλου, ανεξάρτητο σύστημα αποστράγγισης με καταβόθρες, δολίνες, ουβάλες (λάκκες), σπηλιές, πηγές. Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.
Τροφοδοτείται από: τα νερά του διπλανού κάμπου της Πελλήνης, στον οποίο υπήρχε λίμνη που αποξηράνθηκε, τις επιφανειακές απορροές της λεκάνης, από τα ρέματα Καστανιώτης, Λυκόρεμα, Αγ. Σωτήρα, τις πηγές της γύρω περιοχής (Κιόνια, Βελατσούρι, Κεφαλάρι, Μπούζι, Καστανιά). Αποφορτίζεται δε από: το αυλάκι, το Βοχαϊκό χάνδακα που, μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου, αρδεύει τον παραλιακό κάμπο της Βόχας, φυσικές καταβόθρες όπως η Γιδομάντρα και η Φόστα (Σπινθάκης Ε., Ασημακόπουλος Μ., 2001). Ας σημειωθεί ότι η Φόρστα λειτουργεί ως εσταβέλα, δηλαδή άλλοτε παίρνει και άλλοτε δίνει νερό στη λίμνη. Τέλος, υπάρχουν αρκετά σπήλαια, ένα μάλιστα από αυτά βρίσκεται κοντά στη λίμνη. Ένα μέρος των νερών χρησιμοποιείται για άρδευση.
Η Στυμφαλία έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος και ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος που προτείνεται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών "ΦΥΣΗ 2000" βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Η λίμνη Στυμφαλία είναι ένας ιδιαίτερος υγροβιότοπος, προστατευμένος, με σημαντική βιοποικιλότητα -υδατική λεκάνη, πλούσια δάση κ.λπ.- ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Θεωρείται φυσικό καταφύγιο σπανίων ειδών ορνιθοπανίδας (παρυδάτια, αρπακτικά) και σταθμός ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά και έτσι έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική για τα Πουλιά περιοχή της Ελλάδος (ΣΠΠΕ).
Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα των νερών της -στις όχθες της θα συναντήσουμε φανατικούς της παρατήρησης πουλιών (birdwatching)- και να περπατήσουμε στα οργανωμένα μονοπάτια της περιοχής. Σήμερα εκτός από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας από τις ενημερωτικές πινακίδες για τις διαδρομές, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, υπάρχει και ένα υπερσύγχρονο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που αντιμετωπίζει μουσειολογικά και βιωματικά το φαινόμενο του βιότοπου της λίμνης και τα προβλήματά του.
Η καλλιεργήσιμη γη και οι δενδροκαλλιέργειες είναι 38%, τα δάση 11%, οι θαμνώνες 18%, οι υγρότοποι 40%: οι βάλτοι, μεταβατικά τέλματα και πηγές, στάσιμα γλυκά νερά το υπόλοιπο. Η τοποθεσία Γιδομάντρα/Λαύκας δίπλα στη λίμνη, έχει κηρυχθεί Καταφύγιο ’γριας Ζωής και ο κάμπος της Πελλήνης, Ζώνη Διάβασης Τρυγονιών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.
H Στυμφαλία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για την πλούσια ορνιθοπανίδα της. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή έως και 133 είδη πτηνών.
Στα χερσαία οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής αναπαράγονται αρκετά ακόμη σπάνια είδη πουλιών με προεξέχοντα τα αρπακτικά φιδαετός (Circaetus gallicus) και ο Χρυσαετός Aquela (chrysaetos).
Στα είδη που αναπαράγονται στα υγροτοπικά οικοσυστήματα περιλαμβάνονται η σκουφοβουτηχτάρα, η νανοβουτηχτάρα, η φαλαρίδα, ο μικροτσικνιάς, ο πορφυροτσικιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο καλαμόκιρκος, η βαλτόπαπια - εξαιρετικά σπάνιο είδος- η τσιχλοποταμίδα.
Η σκουφοβουτηχτάρα και ο πορφυροτσικνιάς βρίσκουν στη Στυμφαλία το μοναδικό τόπο αναπαραγωγής τους στην Πελοπόννησο, ενώ η νανοβουτηχτάρα και η φαλαρίδα έχουν στη λίμνη τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές αποικίες τους στη νότια Ελλάδα.
Τους μήνες της μετανάστευσης παρατηρούνται συγκεντρώσεις: ερωδιών, χαλκόκοτας, καλαμοκανάδων, μαυρογλάρονων, και του εξαιρετικά σπάνιου θαλασσαετού που βρίσκουν εκεί ιδανικές συνθήκες για τροφοληψία και ξεκούραση.
Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Pseudophoxinus stymphalicus (Ντάσκα), στο οποίο πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά αφού είναι είδος ενδημικό της λίμνης -δεν απαντάται δηλαδή πουθενά αλλού στον κόσμο- που οφείλει την ονομασία του σ'αυτή. Είναι ελόφιλο, με μικρή κινητικότητα και έχει την ιδιότητα σε περιόδους ξηρασίας να επιβιώνει βυθισμένο στη λάσπη της λίμνης. ώστε να σχηματίζεται ένα παχύ στρώμα λάσπης γύρω από το σώμα του. Είναι ανθεκτικό σε έλλειψη οξυγόνου και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Φθάνει σε μήκος μέχρι τα λίγα χιλιοστά και ζει το πολύ δύο χρόνια. Ανήκει στα απειλούμενα είδη και γι' αυτό βρίσκεται στο «κόκκινο βιβλίο» της Ε.Ε., μαζί με άλλα ζώα και φυτά της περιοχής.
’λλο άξιο αναφοράς ψάρι είναι ο κέφαλος (Leusiscus cephalus moreoticus), τα κυπρίνια,οι χεροκούβες,γουλιανοί, Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα η αλιεία στη λίμνη ήταν ενεργό επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής
Η ΛΙΜΝΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΞΙΡΑΝΕΙ ΑΠΛΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΩΡΑ ΑΠΟ ΝΕΡΟ... ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.... ΣΠΗΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ..!! ΟΠΩΣ ΑΝΕΒΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΔΕΞΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙ ΕΙΔΕΙ..!! ΨΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΛΙΜΝΗ ΚΥΠΡΙΝΙΑ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ. ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΟΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ...!
Το πρηγούμενο σχόλιο το έστειλα στον σπηλαιολόγο Νίκο Λελούδα και μου έστειλε το εξής mail :
Το σπήλαιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.
Μεγάλη εξερευνήτρια, εννοεί την αείμνηστη Άννα Πετροχειλου.
Η είσοδος του σπηλαίου είχε αποκαλυφθεί κατά την διαπλάτυνση του δρόμου Στυμφαλίας - Καστανιάς κλπ, αρχές δεκαετίας -70.
Πράγματι ΕΙΧΕ πολύ πλούσιο σταλακτιτικό-σταλαγμιτικο διάκοσμο και 2-3 λίμνες, το νερό των οποίων ήταν αυτό ακριβώς της λίμνης.
Τότε, επι επταετίας, προσπαθήθηκε να διανοιχθεί άλλη -τεχνητή- είσοδος, για την αξιοποίηση του σπηλαίου, ίχνη της οποίας υπάρχουν ακόμη δίπλα στον δρόμο.
Δυστυχώς, ο -εντελώς άσχετος, προφανώς- εργολάβος, τοποθέτησε πολλαπλάσια ποσότητα εκρηκτικών για την διάνοιξη, και το σπήλαιο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς !!
..Με τα χρόνια, τα γεγονότα παραποιήθηκαν, και ακούγονται "διάφορες" ιστορίες !
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΙ ΟΠΩΣ ΑΝΕΒΕΝΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ....! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΙΟ....ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΙ ΠΟΡΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΠΙΚΕ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΡΕΥΝΙΤΡΙΑ....! ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΕΡΕΥΝΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΠΙΚΕ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑ ΧΡΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ..... ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ.......ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΛΕΩ ΕΧΕΙ ΝΕΡΑ.... ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ.....!! ΓΙΑΥΤΟ ΒΓΕΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΩ Η ΛΙΜΝΗ ΕΙΧΕ ΣΤΕΡΦΕΨΙ ΜΙΑ ΦΩΡΑ..... ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ....!! ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΡΥΒΕΤΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΙ........
ΝΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.......!!! 30-4-2011 ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΥΠΡΙΝΙΑ ΧΕΡΟΚΟΥΒΕΣ (ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ) ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 2747 0 22231 ΤΑΒΕΡΝΑ ΨΗΣΤΑΡΓΙΑ ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΗΓΕΣ...!! Η ΑΛΗΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΝΕΡΑ ΜΙΑ ΦΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΒΓΑΛΕ ΝΕΡΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΕΥΘΙΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΟΥΡΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ.....!! ΑΞΕΙΖΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΤΙΤΕ......!!