Τα κόλπα του φακού
Ημερομηνία: 17/05/2007
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: Γ. Μπαλάνος, Πέρα από το αίνιγμα της Πεντέλης, Εκδόσεις Locus-7, σελ. 314-315
Ένα άλλο φαινόμενο μου το επισήμανε κάποιος καινούργιος στη σπηλιά, έχοντας προφανώς δοκιμάσει και κάποια καινούργια πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί εμείς οι παλιότεροι.
Με ρώτησε αν είχα παίξει ποτέ με το φως ενός δυνατού φακού, ρίχνοντας τη δέσμη του στην πρόσοψη των κάθετων βράχων γύρω από το άνοιγμα της σπηλιάς. Απάντησα ότι το είχα κάνει πολλές φορές, χωρίς να έχω προσέξει τίποτε.
«Όχι όπως όταν φωτίζεις για να δεις κάτι», διευκρίνισε ο άλλος, «αλλά παίζοντας πολύ γρήγορα ένα γύρω από το φως, σε κύκλους και οκτάρια… Τότε θα δεις ένα δεύτερο, πιο αχνό φως που ακολουθεί το δικό σου».
«Α, δεν είναι τίποτε», βιάστηκα να τον διαβεβαιώσω. «Αυτό θα οφείλετε στο μετείκασμα, το κοινό φαινόμενο της οπτικής μνήμης που επιτρέπει να υπάρχει και ο κινηματογράφος».
Ο άλλος έτυχε να ξέρει τι είναι το μετείκασμα, και επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση. Έτσι την επόμενη φορά που πήγαμε στη σπηλιά – θα πρέπει να ήταν και ένας φίλος μαζί, που τυχαίνει να είναι οφθαλμίατρος – ο άλλος είχε δίκιο. Δεν ήταν μετείκασμα. Πράγματι, σε γρήγορη κίνηση, μια δεύτερη, πιο αχνή λάμψη φαινόταν να ακολουθεί από κοντά τη πρώτη.
Αυτό, απʼ όσο μπορέσαμε να το αναλύσουμε με τις διαθέσιμες γνώσεις μας, είναι ανεξήγητο. Προσωπικά θα έλεγα ότι μου θύμιζε κάτι πειράματα (διάβαζε «παιχνίδια») που κάναμε κάποτε μʼ έναν άλλο γιατρό της παρέας, μετακινώντας την αόρατη δέσμη ενός μηχανήματος ακτίνων-Χ πάνω σε διάφορα επιλεγμένα υλικά για να τα δούμε να φθορίζουν!
Το πώς οι ακτίνες –Χ θα έκαναν ένα υλικό να φθορίζει είναι γνωστό, αλλά ένας κοινός φακός δεν εκπέμπει ακτίνες-Χ, και όσο για τις υπεριώδες, που επίσης θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, και αυτές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες ακόμη και σε λαμπάκια αλογόνου ενός φακού. Για να έχουμε φαινόμενα διέγερσης και φθορισμού του βράχου από πενήντα μέτρα μακριά σε αυτή την ένταση, δεν νομίζω ότι το οδοντοϊατρικό μηχάνημα ακτίνων-Χ, με το οποίο παίζαμε κάποτε, θα τα κατάφερνε.
Εξάλλου, και αυτό το φαινόμενο, αν και το έχουμε καταγράψει πολλές φορές, φαίνεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην εκδήλωσή του. Εξήγηση δεν έχουμε, αν έχετε εσείς, καλά θα κάνετε να είναι θεμελιωμένη, και όχι απλές εικασίες.
0 Σχόλια: