Παράξενη οσμή (και η εξήγησή της;)
Ημερομηνία: 27/11/2006
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: www.esoterica.gr forum : Όρος Πεντελικόν Χρήστης : Telxinas
Αφού πρώτα επισκεφθήκαμε την σπηλιά και μείναμε για μισή ώρα μέσα (μετά από τα πρώτα 10 λεπτά έπαθα ναυτία, έπεσε η πίεση μου, ο φίλος μου, γιατρός, μέτρησε τον ρυθμό της καρδιάς μου και ήταν 60/λεπτό, πραγματικά χαμηλός) έπειτα κάναμε μια δίωρη πεζοπορία στο βουνό. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε έξω από την σπηλιά για να ξεκουραστούμε. Αφού καθίσαμε στους βράχους, έξω και αριστερά της σπηλιάς, ο τόπος απότομα μύρισε, πολύ έντονα, θειάφι. (Σημ. Aragorn : Ο χρήστης Telxinas συμπληρώνει ) : Λοιπόν, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχοντας υπ' όψιν μου την περίπτωση να έκανα λάθος στο να ονομάσω την μυρωδιά αυτή σαν θειάφι, το γεγονός ήταν ότι είχε την ίδια ιδιότητα που έχει η χλωρίνη, αυτή που σε κάνει όταν την μυρίσεις να νιώθεις να τρυπάει η μύτη σου.
Οποιαδήποτε και η φύση ή ονομασία του συστατικού αυτής της μυρωδιάς, πάντα στα πλαίσια της συστάσεως του βουνού, καλύπτεται από την εξήγηση του Πέτρου.
Παρ' όλα αυτά, επειδή έχω πάει αρκετές φορές στα ίδια σημεία, ήταν η πρώτη φορά που έτυχε κάτι τέτοιο. Και μάλιστα σε ανύποπτη χρονική στιγμή. Δεν ήταν μια μυρωδιά η οποία ήρθε από το πουθενά και σιγά σιγά γινόταν όλο και πιο έντονη. Απεναντίας μύρισε απότομα. Και να πει κανείς ότι είχε άνεμο σε συνδυασμό με την εξήγηση του Πέτρου, έτσι ώστε να βοήθησε στην αναβλητικότητα του από οποιαδήποτε πηγή του, δεν είχε καθόλου άνεμο.
Επίσης πρώτη φορά ήταν και αυτές οι παρενέργειες κατά την παραμονή μου στην σπηλιά.
(Σημ. Aragorn : Παρακάτω παραθέτω την εξήγηση που δίνει ο χρήστης του Esoterica Πέτρος για τη μυρωδιά) : Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά του αγαπητού φίλου θα προσπαθήσω να εξηγήσω την θειώδη μυρωδιά που αντελήφθη, κατά την επίσκεψή του στην σπηλιά Νταβέλη.Το συγκεκριμένο φαινόμενο το έχω ξαναπαρατηρήσει, στις ελάχιστες επισκέψεις μου στην συγκεκριμένη σπηλιά αλλά σποραδικά και σε άλλες σπηλιές.
Οπωσδήποτε η μυρωδιά αυτή προέρχεται από κάποια ένωση του Θείου (S)-θειάφι-το οποίον απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Το θείον (S,Α.Β.=32.066,Σθένος=2,4,6) αυτό καθ' εαυτό είναι άοσμο. Απαντάται σε ενώσεις με την μορφή θειούχων ορυκτών όπως ο σιδηροπυρίτης FeS2,ο γαληνίτης PbS και ο σφαλερίτης ZnS καθώς και σε μορφή θειικών αλάτων όπως η γύψος CaSO4.2H2O.Oλες οι ανωτέρω ενώσεις αποτελούν κατά το μάλλον ή ήττον συστατικά του Πεντελικού μαρμάρου και κατά συνέπεια του εδάφους του βουνού γενικά. Όλες δε οι ενώσεις αυτές είναι άοσμες. Πλήν όμως η ένωση υδρόθειο H2S,είναι εξόχως οσμηρή, παράγουσα μια μυρωδιά αποσυντεθειμένων αυγών.
Το H2S αποτελεί συστατικό των αερίων που βγαίνουν από ηφαίστεια ή βρίσκεται διαλελυμένο σε νερά πηγών που ξεπηδούν από πετρώματα που περιέχουν τις ανωτέρω ενώσεις του θείου, καθώς επίσης αποτελεί και συστατικό των ιαματικών πηγών. Το H2S παράγεται επίσης και κατά το σάπισμα λευκωματωδών ζωικών ουσιών.Μπορεί δε να παραχθεί και με την επίδραση υδοχλωρικού οξέος HCl, κατά την αντίδραση: FeS+2HCl=FeCl2+H2S.
Συνεπώς η ύπαρξη της μυρωδιάς, μέσα στην σπηλιά ως αναφέρθηκε, μπορεί να αποδοθεί σε δύο φυσικές αιτίες:
1.Λόγω των παραδόξως ισχυρότατων βροχών της τελευταίας περιόδου και της απουσίας, λόγω πυρκαγιών βλάστησης, οι ποσότητες νερού εισχώρησαν και απορροφήθηκαν εντονότερα από τα εδάφη του βουνού. Τούτο είχε και σαν αποτέλεσμα την αύξηση της διαλυτότητας των διαφόρων στοιχείων του εδάφους. Έτσι λοιπόν και λόγω μιας απλής χημικής αντίδρασης, όπως η ανωτέρω, να έχουμε παραγωγή H2S άρα και μυρωδιάς.
2.Η μυρωδιά αυτή μπορεί ομοίως να δημιουργήθηκε σαν παράγωγο αέριο, ως προαναφέρθηκε, από το σάπισμα οργανικών ουσιών, οι οποίες κατά μείζονα λόγω εμφανίστηκαν σε μεγάλες ποσότητες, πάλι λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων. Τέτοιες σηπόμενες ουσίες μπορεί να προέρχονται από σαλιγκάρια πάσης φύσης, νεροσκώληκες και μικροοργανισμούς πρωτόζωων που ενδημούν σε υγρό περιβάλλον.
Κατά την γνώμη μου αυτή είναι πιστεύω και η εξήγηση της οσμητικής αίσθησης που δημιουργήθηκε στον αγαπητό μας φίλο.
Οι λόγοι δε για τους οποίους "έπεσε η πίεση" του είναι ομοίως πολλοί. Αλλά δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε έναν τομέα που δεν είναι της ειδικότητάς μου. Πιστεύω ότι ο φίλος του ο γιατρός, θα μπορούσε να προσδιορίσει το αίτιο.
0 Σχόλια: