Ευρήματα στο σπήλαιο της Θεόπετρας Θεσσαλίας
Ημερομηνία: 24/03/2006
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=353467
Τέσσερις αριστερές πατούσες διαφορετικών παιδιών αποκαλύπτουν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (κοντά στην Καλαμπάκα) ότι στη Θεσσαλία έζησε ο αρχαιότερος άνθρωπος της Ευρώπης.
Το σπήλαιο αυτό, το οποίο θα ανοίξει για το κοινό μετά την προχθεσινή έγκριση (από το ΚΑΣ) της μελέτης διαμόρφωσης πορείας επισκεπτών και ενός αναβατορίου για τα ΑΜΕΑ, αποδεικνύει πως η Θεσσαλία δεν είναι μόνο η κοιτίδα του νεολιθικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά το λίκνο στο οποίο έζησε ο άνθρωπος της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής.
Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αικ. Κυπαρίσση-Αποστολίκα που το ερευνά από το 1987, αποδεικνύουν την άρρηκτη συνέχεια του προϊστορικού πολιτισμού στην Ελλάδα από τη Μέση, Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική Εποχή (75000-3500 π.Χ.).
Στις ανασκαμμένες έως τώρα προϊστορικές θέσεις έλειπε η Μεσολιθική Περίοδος, η παρουσία της οποίας εντοπίζεται για πρώτη φορά εδώ στη Θεσσαλία. Η σύνδεση της Μεσολιθικής Περιόδου με τις προγενέστερες της Ανώτερης και Μέσης Παλαιολιθικής είναι σημαντική, γιατί σ' αυτές τις περιόδους καθιερώθηκε η καλλιέργεια της γης και η κεραμική τεχνολογία, πρόοδος που είναι αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετιών που μετέτρεψαν το άγριο σε εξημερωμένο και τον πηλό σε κεραμική.
«Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χιλιετιών είναι πολύ πιθανόν ότι άλλαξε ο ανθρώπινος τύπος που ζούσε στην περιοχή, υποστηρίζει η κ. Κυπαρίσση, αφού από άλλες θέσεις της Ευρώπης είναι γνωστό ότι ο Homo Sapiens neanderthalensis χάνεται μετά τα περίπου 40.000 χρόνια και εμφανίζεται ο σημερινός σύγχρονος άνθρωπος Hopo Sapiens sapiens».
Στόχος λοιπόν της μελλοντικής ανασκαφικής έρευνας στο σπήλαιο αυτό θα είναι να αναζητηθεί η ύπαρξη του προγενέστερου ανθρώπινου τύπου, του Νεάντερταλ, η ηλικία του οποίου ταιριάζει με την ηλικία του σπηλαίου της Θεόπετρας. Μέχρι τώρα εκτός από τα αποτυπώματα πελμάτων (τα δεύτερα σε αρχαιότητα που έχουν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη και σπανιότατα παγκοσμίως) έχουν εντοπιστεί στα βαθύτερα ανθρωπογενή στρώματα κατάλοιπα φωτιάς ηλικίας 46.330 χρόνων.
0 Σχόλια: