Κούφια γη και σπήλαιο Ζωοδόχου Πηγής
Ημερομηνία: 16/11/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://www.aselinoshotels.gr/mythoi2_2.html
Εδώ αξίζει να αναφερθούμε και σε μια άλλη θεωρία, η οποία συνδέει την Κούφια Γη με το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, πριν από πολλά πολλά χρόνια ήρθαν στην Γη από άλλον πλανήτη εξωγήινοι με τερατόμορφη εμφάνιση, οι Άτλαντες, οι οποίοι κατά μία εκδοχή κατοίκησαν στις στήλες του Ηρακλέους (Γιβραλτάρ). Εκεί λέγεται ότι βρισκόταν η χαμένη Ατλαντίδα και γι' αυτό ονομάστηκε ο ωκεανός Ατλαντικός.
Οι εξωγήινοι ήλθαν σε σύγκρουση με τους αυτόχθονες κατοίκους, από τους οποίους ηττήθηκαν. Επειδή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στον πλανήτη τους, αναγκάστηκαν να εισέλθουν στο κέντρο της Γης, όπου και εγκαταστάθηκαν. Κάθε τόσο ανέβαιναν στην επιφάνεια της Γης στοχεύοντας να συγκατοικήσουν με τους αυτόχθονες κάποια στιγμή. Η άνοδός τους στην επιφάνεια της Γης γίνεται μέσα από διάφορες διάσπαρτες στη Γη πύλες (ανοίγματα). Δώδεκα από τις πύλες είναι στην Ελλάδα και μία από αυτές είναι στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής.
Όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση των εξωγήινων αυτών όντων, τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ως ερπετοειδή νοήμονα όντα (σχ. οι θρύλοι των αρχαίων Ελλήνων, των Ινδών, των Μεσοποτάμιων, αλλά και άλλων λαών) ή δύσμορφα τερατοειδή όντα, τα γνωστά "ξωτικά". Στην χριστιανική δαιμονολογία τα όντα αυτά είναι οι Καλλικάντζαροι, στην Αγγλία τα Έλβς, στην Νορβηγία τα Τρολς κ.λπ.
Επειδή οι άνθρωποι φοβόντουσαν τα ξωτικά-εξωγήινους, όπου έβρισκαν πύλη-είσοδο προς το κέντρο της Γης τη "σφράγιζαν" με βράχους, αλλά και δημιουργώντας "ιερούς τόπους". Έτσι σε όλα σχεδόν τα σπήλαια που συνδέονται με πύλες-εισόδους στο κέντρο της Γης έχουν δημιουργηθεί εκκλησίες (βλ. Μέγα Σπήλαιο).
Γι' αυτό και στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής λέγεται ότι έγινε η εκκλησία και από τότε, σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι κάτοικοι του χωριού έπαψαν να βλέπουν ξωτικά στις παρυφές του ελατοδάσους που φτάνει μέχρι το "ίσωμα" κοντά στο σπήλαιο.
Μια επίσκεψη στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στη Συκιά (περίπου 1 ώρα απόσταση από την Άμφισσα είτε μέσω Καλοσκοπής είτε μέσω Λιδωρικίου) θα δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει το γύρω τοπίο με τις φυσικές του ομορφιές (Γκιώνα, Βαρδούσια, Μόρνος), να προσκυνήσει στο ιερό της Αρσαλής και να βηματίσει με ένα κερί στο χέρι στο βάθος του Σπηλαίου, μήπως και συναντήσει κανέναν από τους εσω-εξωγήινους!!!
1 Σχόλια:
paw ka8e kalookairi.tromero