Παναγία η Γερόντισσα
Ημερομηνία: 07/11/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://athos.alexsoft.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=171&action=profile;u=1;sa=showPosts;start=90
H εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, είναι θαυματουργή. Tο πρώτο θαύμα που αποδίδεται σε αυτήν αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας του Aλεξίου A' του Kομνηνού. Όταν κτιζόταν το αρχικό μονύδριο, 500 περίπου μέτρα μακριά από τα σημερινά κτίρια της Mονής, και ενώ οι εργάτες έκτιζαν, η εικόνα μαζί με τα εργαλεία των οικοδόμων εξαφανίζονταν μυστηριωδώς και όταν τα αναζητούσαν το πρωί τα ανακάλυπταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Mονή. Έτσι κατάλαβαν ότι θέλημα της Παναγίας ήταν να κτιστεί το μοναστήρι σε αυτό το σημείο, που η ίδια είχε επιλέξει, και όπου τελικά οικοδομήθηκε ο αρχικός πυρήνας τής Mονής.
Tην εποχή, που έγινε το θαύμα, ένας πολύ ενάρετος και μεγάλος σε ηλικία ηγούμενος μετρούσε τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του. Kατά θεία αποκάλυψη γνώρισε το τέλος του και θέλησε να κοινωνήσει των Aχράντων Mυστηρίων. Γι' αυτό το λόγο παρακάλεσε τον ιερομόναχο εφημέριο που ιερουργούσε τη συγκεκριμένη ημέρα να συντομεύσει τη Θεία Λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει. O ιερομόναχος όμως δεν υπάκουσε και συνέχισε να λειτουργεί με αργό ρυθμό.
Ξαφνικά ακούστηκε από την εικόνα η φωνή της Παναγίας, η οποία πρόσταζε τον ιερομόναχο να τελειώσει γρήγορα την Θεία Λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει ο ηγούμενος. Έτσι και έγινε. Mόλις ο Γέροντας κοινώνησε, εκοιμήθη και εξαιτίας αυτού του περιστατικού, η εικόνα απέκτησε την προσωνυμία Γερόντισσα. Kατόπιν η εικόνα μεταφέρθηκε έξω από το Iερό Bήμα και τοποθετήθηκε στην αριστερή κολόνα του κυρίως Nαού, όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται, ώστε να μπορούν να προσκυνούν οι επισκέπτες της Mονής.
Λήψη παλαιότερων σχολίων
11 Σχόλια:
Και όμως έχω δει εικόνα του Θεού αν δεν κάνω λάθος στην εκκλησία των 12 Αποστόλων στη Δράμα. Απεικονίζει την Αγία Τριάδα με τον Θεό στην μία πλευρά, τον Χριστό στην άλλη και το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεριού από πάνω τους.
Όμως και το ίντερνετ είναι γεμάτο από τέτοιες εικόνες. Δώσε "εικόνα αγίας τριάδας" και θα σου βγάλει ένα σωρό.
mono kai mono i leksi APAGOREUETAI emena mou fernei nautia :S
A! Twra pou eipes oti yparxoun anafores stin agia grafi isixasa re aderfe mou..
i orthodoksi eklisia apagoreuei tin kataskeui opoioudipote omoiomatos tou theou. epitrepontai mono oi eikones agion kai tou xristou,kata tin anthropini fisi tou.den katadikazetai i kataskeui kai i timi auton ton eikonon, apagoreuetai mono otan skopeuei na apeikonisei ton aktisto kai aorato theo,tote einai eidolo.
(elpizo na katalavate tora tis diafores kai ean thelete na to psaksete kialo uparxoun anafores stin agia grafi)
Μία σκέψη είναι η χριστιανική προπαγάνδα
Η άλλη σκέψη είναι η αμορφωσιά που υπήρχε εκείνες τις εποχές. Αμορφωσιά για την οποία υπεύθυνος είναι ο χριστιανισμός. Ποιο ήταν το μορφωτικό επίπεδο των Ρωμαίων και ποιο των χριστιανών το 1000 μ.Χ. στην Δυτική Ευρώπη; 1000 χρόνια τουλάχιστον ο χριστιανισμός πήγε πίσω τον πολιτισμό.
Για να έρθουμε στο θέμα μας.
Ακόμα και την περίοδο της εικονομαχίας μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ πως υπήρχαν κάποιοι χριστιανοί που όντως λάτρευαν τα ξύλα και τις μπογιές.
Αυτό ρε Άραγκορν δεν το κατάλαβα ποτέ μου. Με ποιά λογική λέγανε πως λατρεύουμε τα είδωλα, και εμείς και οι αιγύπτιοι, αφού η τιμή αφορά τους θεούς που συμβόλιζαν, όπως οι εικόνες σήμερα, τα σύμβολα όπως ο σταυρός και τα αγάλματα.
Να ένα ακόμα ψέμα των Χριστιανών. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν λάτρευαν τα αγάλματα αυτά καθ' αυτά αλλά τους θεούς που συμβόλιζαν. Όμως οι Χριστιανοί τους λένε ειδωλολάτρες...
paidia mi kolate se onomasies eikonon i ousia einai allou.de proskiname oute ti mpogeia, oute kai to ksulo alla to prosopo pou simvolizei.oloi katexoume kapoia fotografia agapimenou prosopou, auto ti simainei oti latreuoume to xarti, i ti korniza?...