Αναπάντητα ερωτήματα
Ημερομηνία: 27/10/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: Περιοδικό Strange, τεύχος 11, Άρθρο του Χρήστου Ρίζου με τίτλο : Υπήρξαν τα αρχαία θέατρα πομποδέκτες; Σελ. 49
Μια πρώτη παρατήρηση για το θέατρο της Δωδώνης είναι ότι αυτό βρίσκεται κατασκευασμένο σε κοιλάδα με δρόμο ορεινό και απότομο ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Και γεννιέται και το πρώτο ερώτημα : Γιατί να κατασκευαστεί σε τέτοιο υψόμετρο και όχι στο κάμπο κοντά στη λίμνη των Ιωαννίνων, όπου και το κλίμα θα ήταν ηπιότερο; Το θέατρο δεν εφάπτεται στη μέση του βουνού, πράγμα που θα διευκόλυνε τόσο τη κατασκευή του κοίλου και θα το προστάτευε από το βόρειο αέρα τον χειμώνα, αλλά και θα του προσέφερε φυσική σκιά το καλοκαίρι. Αντίθετα το θέατρο βρίσκεται στο μέσο ακριβώς της κοιλάδας έχοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας. Τα ιστορικά στοιχεία δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Ποιοι και γιατί έχτισαν σε τέτοιο υψόμετρο ένα θέατρο χωρητικότητας 17000 θέσεων και που θα βρίσκονταν τόσοι άνθρωποι ώστε να το γεμίσουν; Δεδομένου ότι οι θεατές θα αποτελούσαν το 25% του ενεργού πληθυσμού μιας πόλης (χωρίς να υπολογίζονται οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά) και χωρίς να υπολογίσουμε τον αριθμό των δούλων, που δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε δημόσια θεάματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε μια πόλη κατά πολύ μεγαλύτερη από 70000 κατοίκους. Είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό τη στιγμή που ακόμα και σήμερα τα Ιωάννινα έχουν πληθυσμό 45000 κατοίκων;
Η κοιλάδα της Δωδώνης δεν ήταν πόλη στην αρχαιότητα. Γύρω από το θέατρο βρίσκονται ελάχιστα ερείπια, τα περισσότερα από αυτά της ρωμαϊκής περιόδου. Αλλά και για την πρόσβαση στο θέατρο χρειάζονταν δρόμοι και χώροι για χιλιάδες κάρα και άλογα με τα οποία θα έρχονταν οι θεατές. Ενδιαιτήσεις και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις ήταν απαραίτητες, καθώς τα ταξίδια την εποχή εκείνη διαρκούσαν μέρες. Επίσης σύμφωνα με τους ιστορικούς η πόλη των Ιωαννίνων χτίστηκε το 500 μ.Χ. ενώ το θέατρο λειτούργησε 1000 χρόνια πριν. Η τοποθεσία δε, του θεάτρου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον οχυρή ή στρατηγική, παρά εύκολα προσβάσιμη. Ανατολικά και δυτικά στις κορυφογραμμές του όρους Τόμαρο, η χερσαία προσπέλαση δύσκολη και εύκολα ελεγχόμενη από έναν δρόμο μόνο. Το δε ανθρώπινο πέρασμα από τις οροσειρές που βρίσκονται γύρω από τη κοιλάδα αδύνατο, καθώς οι κορυφογραμμές είναι απόκρημνες.
5 Σχόλια:
Μια ακόμα έρευνα για την χρονολόγηση των Τρωικών
https://www.scribd.com/document/343648901/Troika
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Μία έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Δαυλός πάει πιο πίσω την χρονολόγηση των Τρωικών.
https://www.scribd.com/document/342984143/Homer
Την άποψη πως ο Τρωϊκός πόλεμος έγινε γύρω στο 3000 π.Χ. επιβεβαιώνει και ο Διόδωρος ο Σικελός που γράφει τα εξής :
"Μετά τον θάνατο του βασιλιά Μένδη και επί πέντε γενεές αδόξων βασιλέων επικράτησε στην Αίγυπτο αναρχία, οπότε αναγορεύτηκε βασιλιάς ο Κετήνας τον οποίο αποκαλούν οι Έλληνες Πρωτέα, ο οποίος ζούσε κατά τον Τρωικό πόλεμο. Αυτόν διαδέχθηκε ο γιος του Ρέμφις... Μετά τους παραπάνω επτά βασιλείς έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου ο Χέοπας, που βασίλεψε για πενήντα χρόνια και κατασκεύασε την μεγαλύτερη των τριών πυραμιδών".
Η πυραμίδα του Χέοπα ολοκληρώθηκε το 2560 π.Χ. τουλάχιστον.