Το ερώτημα «Γιατί το 53% του χρυσού της Ελλάδας φυλάσσεται εκτός της χώρας;» αναδύεται σήμερα με την επιβεβαίωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι μόνο «το 47% του χρυσού της Ελλάδας βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο (το ανακαινισμένο, μια που σήμερα έγινε η τελετή εγκαινίων του) της ΤτΕ».

«Το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ν. Κεραμέως: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, γίνεται νόμος η επιστολική ψήφος
Διαβάστε περισσότερα
Γιατί οι Έλληνες γιατροί δεν θέλουν να μάθεις για αυτή τη συσκευή μασάζ;
Πόνος Στον Αυχένα: Αντιμετώπιση
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδος δεν έχει στο εξωτερικό τέτοιο τμήμα του εθνικού πλούτου. Και ούτε είναι μόνο θέμα εχέγγυων για τα δανεικά των Μνημονίων

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθέματα του ελληνικού χρυσού ήταν 112,75 τόνοι στο γ’ τετράμηνο του 2016 από 112,72 τόνους στο δεύτερο τετράμηνο του ίδιου έτους.


Τα αποθεματικά χρυσού κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κυμαίνονταν στους 114,09 τόνους από το 2000 έως το 2016.

Σε αυτή την περίοδο, τα αποθέματα έφτασαν στην ανώτερη τιμή τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2000 με 132,56 τόνους και στην χαμηλότερη τιμή τους στους 107,21 τόνους την ίδια περίοδο το 2003.

Το αν η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει τον συνολικό ελληνικό χρυσό ή μόνο όσα αποθέματα βρίσκονται στην Ελλάδα είναι άγνωστο.

Στις 31/12/2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και νυν διοικητής της ΤτΕ, είχε δηλώσει εγγράφως στη Βουλή ότι «στις 31.12.2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Ελβετία».

Δύο χρόνια αργότερα και με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2015 στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβανόταν «χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό» αξίας 4.655.876.333 ευρώ (από 4.720.522.384 το 2014). Το βάρος του δε, ανερχόταν σε 148,8 τόνους.

Έτσι περισσότερος από τον μισό χρυσό της Ελλάδας βρίσκεται σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ελβετία (τράπεζα UBS). Για ποιο λόγο η μισή ποσότητα βρίσκεται εκτός Ελλάδος δεν έχει διευκρινιστεί.

Μόνο ο γερμανικός χρυσός φυλασσόταν εκτός Γερμανίας (ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία), για όσο καιρό υπήρχε ο κίνδυνος πολέμου και προέλασης των Σοβιετικών, αλλά τώρα έχει επιστραφεί.

Κρίσιμο στοιχείο: Ο ελληνικός χρυσός στην Βρετανία, δηλαδή το 20% πρέπει να θεωρείται ήδη διαγραμμένος από τα αποθεματικά και δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ στη χώρα!

Οι Βρετανοί τον παρακράτησαν ως «πολεμικές δαπάνες των ελληνικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής» στον Β’ΠΠ αν και η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την απώλειά του και τυπικά μας ανήκει, αλλά ουσιαστικά έχει κατασχεθεί από την Βρετανία!

Εκτός αυτού, ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι εάν κάποιος έχει δει τον χρυσό που φυλάσσεται εκτός Ελλάδος;

Όχι!

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την καταμέτρηση των αποθεμάτων και για τον επανέλεγχό τους από καμία αρμόδια αρχή.

Τα μόνο πραγματικά δεδομένα είναι ότι:

Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί ο χρυσός φυλάσσεται σήμερα εκτός της Ελλάδος
Η Βρετανία έχει παρακρατήσει ένα σημαντικό μέρος του
Δεν έχει γίνει επίσημος επανέλεγχος για να διαπιστωθούν αν όντως υπάρχουν τα αποθέματα
Ο χρυσός, τουλάχιστον του εξωτερικού, μπορεί να κατασχεθεί από τους δανειστές σε περίπτωση οριστικής ρήξης βάσει των όρων του 2ου μνημονίου του Φεβρουαρίου του 2012
Η ποσότητα του ελληνικού χρυσού έχει υποστεί μεγάλες απώλειες αλλά άγνωστης έκτασης
Φυλάσσεται σε τρεις χώρες του εξωτερικού
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επιστροφής του χρυσού που βρίσκεται εκτός της χώρας
Είκοσι τόνοι πουλήθηκαν το 2003 για να μετατραπούν σε ομόλογα (χαρτιά αντί χρυσού δηλαδή)
Μέρος του ελληνικού χρυσού βρίσκεται στην ΕΚΤ ως συμμετοχή στο ευρώ
Κατά μέσο όρο τα αποθεματικά του ελληνικού χρυσού ανέρχονται στους 112 τόνους αξίας 4,7 δισ. ευρώ
Τέλος το μέλλον του ελληνικού χρυσού είναι επίφοβο καθώς η ΤτΕ είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της τη κατάστασή του και τις επακριβείς του ποσότητες και τέλος
Ο χρυσός της ΤτΕ είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού αλλά κανείς πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για αυτό
Θα επαναπατριστεί ο χρυσός πίσω στη Ελλάδα; Ποτέ!

Ήδη ο χρυσός που φυλάσσεται στη Βρετανία από την εποχή του Β΄ΠΠ έχει κατασχεθεί (πού και να μην είμασταν σύμμαχοι με την Βρετανία)…

Η υπόθεση και η μοίρα του ελληνικού χρυσού είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.