«Όλο το νησί της Λέσβου είναι κούφιο από κάτω, με κατακόμβες και μυστικά περάσματα. Άλλα οδηγούν σε διάφορα σημεία της πόλης και άλλα οδηγούν μέχρι και την άλλη μεριά του νησιού!!!


Όλο το κάστρο ανά 30-40 μ. έχει και μια τρύπα, από την οποία δεν μπορείς να δεις κάτω, επειδή είναι σκοτεινά. Δεν έχουν ούτε σκάλα, ούτε κάτι που να θυμίζει είσοδο. Αυτό με έκανε να ρωτήσω την υπάλληλο στο περίπτερο που έχουν τοποθετήσει κοντά στην πύλη, αν το κάστρο από κάτω είναι κούφιο, έχει άλλα δωμάτια, κλπ. Μου απάντησε ότι το κάστρο ΝΑΙ είναι όλο μυστικά περάσματα από κάτω, που καταλήγουν, είτε σε δωμάτια, είτε σε δρομάκια, για να πας κάπου αλλού Ήταν δρόμοι διαφυγής σε περίπτωση πολιορκίας.

Επίσης πριν παρέμβει το Βυζαντινό Μουσείο, άτομα έμπαιναν από το κάστρο και έβγαιναν 10 χλμ. μακριά από την πόλη, σε άσχετα σημεία.

Σήμερα, όπως μου είπε, έχουν γεμίσει μπάζα τα περισσότερα.



Κατάφερα και βρήκα μια πύλη, αλλά επειδή δεν είμαι χαρακτήρας που να κυκλοφορεί σαν τυφλοπόντικας κάτω από την γη, φοβήθηκα και βγήκα αμέσως στην επιφάνεια. Ήταν πολύ σκοτεινά και έντονη μυρωδιά μούχλας. Όλα τα δρομάκια ήταν 80 εκατ. ύψος και σε μερικά σημεία έπρεπε να συρθείς, κάτι σαν παραθυράκια. Όταν είδα ότι είναι χαοτικό και χωρίζει σε πολλούς διαδρόμους με τρομοκράτησε σαν ιδέα και έφυγα. Ό,τι έβλεπα ήταν από την αναλαμπή του φλας... Δεν ήξερα ότι θα συναντούσα κάτι τέτοιο και δεν είχα φακό μαζί μου...».

ΠΗΓΗ: κειμενο Ερμής / Ermhs, φωτογραφία G. Sougioultzis, Η Λεσβος μας, 24.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.9.2023.

ΣΧΟΛΙΑ:

- Οι κρύπτες - κατακόμβες είναι στο επάνω κάστρο. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου! - Μ. Μ.

- Και το κάστρο του Μολύβου έχει .... Είναι μια είσοδος στο κάστρο, που πρέπει να καταλήγει στην παραλία, στο Congas, και η άλλη λίγο πριν το λιμάνι στο υπόγειο ενός αρχοντικού.

- Στο χωριό Σκόπελος της Γέρας υπάρχουν κατακόμβες κάτω από τον Ι.Ν. της Αγίας Μαγδαληνής. Τουλάχιστον έτσι το λένε οι ντόπιοι, η εκτίμηση μου είναι ότι υπάρχει υπόγεια πόλη παρόμοια με αυτές που υπάρχουν στην Καππαδοκία, δυστυχώς είναι μπαζωμένα όλα... μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό - Ν. Ρ.