Ο γαιωδαιτισμός της Δωδώνης
Ημερομηνία: 04/06/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://67.18.47.148/com/index/at/site/6.04.asp
Το μαντείο της Δωδώνης αφιερωμένο στον Δία θεωρείται από τα παλιότερα και σημαντικότερα στον Ελλαδικό χώρο. Συγκέντρωνε πλήθος πιστών κυρίως από την Ήπειρο, την Μακεδονία και τα νησιά του Ιωνίου πελάγους. Η χρησμοί βασιζόταν στο θρόισμα της ιερής βελανιδιάς που εξηγούσαν οι ειδικευμένοι ιερείς. Ίσως μας ακούγεται κομπογιαννίτικο σήμερα αλλά οι απαντήσεις στα τότε ερωτήματα πρέπει να ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικές για να συνεχίζει να προσελκύει διαρκώς πιστούς.
Ίση απόσταση από το ιερό της Δωδώνης έχουν:
· Δελφοί - Ιωλκός (1050 στάδια)
· Ολυμπία - Τροφώνιο μαντείο (1240 στάδια)
· Ελευσίνα - ανάκτορο Νέστορα στην Πύλο (1600 στάδια)
· Αθήνα - Σπάρτη (1700 στάδια)
· Δήλος - Αλεξάνδρεια Τρωάδος (2482 στάδια)
· Κνωσός - Μίλητος (3300 στάδια)
· Ρώμη - Βυζάντιο
3 Σχόλια:
Όσον αφορά εις την περίπτωση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, κατά τον Ιωάννη τον Λυδόν (Περί μηνών Δ,2) εις τα γενέθλια της Κωνσταντινουπόλεως, ως Νέας Ρώμης παρίστατο εις Ιεροφάντης, ονόματι Πραιτεξτάτος, ταυτιζόμενος με τον αρχηγόν των παλαιών εθνικών ιερέων της Ρώμης Ρωμαίων πολίαρχο Agorium Praetextatum και ως Ιεροτελεστής ο νςοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος.
Η παρουσία των εθνικών τούτων ανδρών, υποδηλοί συμμετοχή αυτών εις τον καθορισμό της θέσεως του Βυζαντίου ως πρωτευούσης του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους. Και πράγματι η Παλαιά Ρώμη και η Νέα Ρώμη (Βυζάντιο) απέχουν εξ ίσου από το περιόνυμον Μαντείο της Δωδώνης όπερ ήτο το Ιερόν του Παντοκράτορος Διός. Το τρίγωνο Παλαιά Ρώμη-Νέα Ρώμη-Δωδώνη είναι ισοσκελές και η πλευρά αυτού Δωδώνη-Ρώμη προεκτεινόμενη, συναντά τη Μασσαλία της Γαλλίας, ήτις ήτο αρχαία Ελληνική αποικία
Θ. Μανιά, Τα άγνωστα μεγαλουργήματα των αρχαίων Ελλήνων, σελ. 42
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap