«Οι πανηγυρισμοί των δυνάμεων του ‘ευρωατλαντισμού’ για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Κύπρο, που είχαν επιβάλλει το 1987, επιχειρούν να αποκρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο κυπριακός λαός από την εμπλοκή του νησιού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

 

 

Ωστόσο, το ΚΚΕ σημειώνει πως «τα δεδομένα διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς» αφού «η μερική άρση του εμπάργκο των αμερικάνικων όπλων το 2020, όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά οδήγησε σε πιο επικίνδυνη πορεία το κυπριακό πρόβλημα. Με ευθύνη και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού διατηρείται η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους για 48 χρόνια και προωθείται σχέδιο διχοτόμησης του νησιού. Η Κύπρος που χρησιμοποιείται ήδη ως ΝΑΤΟϊκή βάση, εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία».

 

«Η πολιτική αυτή ρίχνει ‘λάδι στη φωτιά’ των γενικότερων ανταγωνισμών στην περιοχή και αυξάνει του κινδύνους για τον κυπριακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής», καταλήγει το ΚΚΕ.