Παραθέτουμε απόσπασμα από η συνέντευξη στον "Στόχο" του Χρήστου Σκαλούμπακα, υιού του θρυλικού Διοικητή του 3ου Τάγματος της Μακρονήσου, Στρατηγού Παναγιώτη Σκαλούμπακα (1918 – 2010)

Ο ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΟΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ!

«Στόχος»: Υπάρχει μια μυθολογία για τις περίφημες «Δηλώσεις Μετανοίας» που υπέγραφαν, μετά από σκληρά βασανιστήρια, οι υπό αναμόρφωσιν κομμουνιστές στην Μακρόνησο.

ΧΡ. ΣΚΑΛ.: «Έχω εν μέρει απαντήσει σε προηγούμενο ερώτημά σας, προσθέτοντας επιπλέον ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του πατέρα μου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το 1988, αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτησή του σε Λόχο Σκαπανέων στην Μίκρα της Θεσσαλονίκης:

«... Κι αρχίζω και σκέφτομαι, τι να κάνω... και πιάνω κουβέντα με τον καθένα και βλέπω του ενός του είχαν σκοτώσει το πατέρα, ο άλλος είχε πάει στον ΕΛΑΣ αλλά δεν είχε συμμετοχή, ήταν αγρότης κλπ... κι έτσι μετά απ’ απ’ αυτό, η πρώτη μου δουλειά ήταν να στείλω χαρτί στις αρχές του τόπου τους, να μου πούνε περί τίνος πρόκειται. Άλλες φορές έρχονταν χαρτιά επιβαρυντικά κι άλλες φορές απαλλακτικά.
Και τους λέω, «ελάτε εδώ κάντε μιά δήλωση» και μετά κάνω εγώ αναφορά ότι έχω έναν λόχο 57 ανθρώπων που θέλουν να πάρουν όπλο να πάνε να πολεμήσουνε!

Το Σώμα Στρατού, θορυβημένο, απορεί: «Μπα, κομμουνιστής θα είναι ο Σκαλούμπακας»... και στέλνει τον ταγματάρχη Ζαφειρόπουλο, να δουν περί τίνος πρόκειται, γιατί τους φαίνονταν παράξενες αυτές οι πρωτοβουλίες μου... Αυτός κατέληξε ότι εγώ ήμουνα εντάξει και ότι οι φαντάροι είναι όλοι εντάξει και κακώς βρίσκονται εκεί... και τους οπλίσαμε!»...»

Την ίδια μέθοδο και πάντα σεβόμενος την προσωπικότητα του κάθε Σκαπανέως εφήρμοσε και στο Γ’ ΕΤΟ της Μακρονήσου, με καλύτερη οργάνωση και βοήθεια από τους υπ’ αυτόν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

«Στόχος»: Τι ξέρετε για την περίφημη «Δήλωση Μετανοίας» του Μίκη Θεοδωράκη που δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου του 1949 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»; Είναι δυνατόν να ήταν «χαλκευμένη», όπως υποστηρίζει στις συνεντεύξεις του ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης;

ΧΡ. ΣΚΑΛ.: «Οι αριστεροί πάσης φύσεως έχουν δώσει στον εαυτό τους το προνόμιο οι ίδιοι να μπορούν να κατηγορούν ΑΝΕΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ τους εθνικόφρονες αλλά να διαψεύδουν ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ για τους ίδιους, όταν θεωρούν ότι τους θίγουν η τους εξευτελίζουν. Ο λόγος του κομμουνιστή έχει μηδενική αξιοπιστία! Ο κομμουνιστής ηδονίζεται με τα ψεύδη όπως έλεγε ο πατέρας μου. Γιατί να μην υπογράψει, αφού ήξερε ότι θα το διέψευδε αργότερα? Το ψεύδος για έναν κομμουνιστή είναι εργαλείο του κόμματος, η αλήθεια κατά τον Λένιν είναι «αστική συνήθεια»!

Είναι χαρακτηριστική η ψευδολογία του Μίκη Θεοδωράκη, ότι στην Μακρόνησο «ηρνήθη τον αυτοεξευτελισμόν», ενώ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΗΛΩΣΙΝ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ την 18η Απριλίου 1949 στο Α’  Τάγμα της Μακρονήσου, όπως αποδεικνύουν 3 τουλάχιστον αποκόμματα εφημερίδων της εποχής αλλά και μετέπειτα που έχω στην διάθεσή μου!

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή με τίτλο «Συλλυπητήρια για τη φιέστα στη Μακρόνησο!» που του απηύθυνε ο συγκατηγορούμενος του εκτελεσθέντος σοβιετικού πράκτορα Νίκου Μπελογιάννη, Τάκης Λαζαρίδης, με αφορμή την φιέστα του Μ.Θ. το 2003 στην Μακρόνησο, στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, παρευρέθησαν και στελέχη της Ν.Δ.!:

«Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος ευθύνεται για τις αγριότητες του Εμφυλίου, αλλά ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον Εμφύλιο και συνεπώς και για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι, Μίκη, είμαστε εμείς!..».»

Εδημερίδα «Στόχος»