Ένα πιο ενδιαφέρον γεγονός που περιέχεται στο βιβλίο είναι ότι η ομάδα του Έλγιν ξέθαψε και λεηλάτησε τους τάφους του Ευριπίδη και της Ασπασίας. Δυστυχώς ο συγγραφέας
περιγράφει μόνο τα ευρήματα στον τάφο της διάσημης εταίρας από τη Μίλητο. Βρίσκονταν σε έναν εντυπωσιακό τάφο, έξω από τις πύλες του Πειραιά επί τον αρχαίο δρόμο για την Ελευσίνα. Η ανασκαφή ανακάλυψε έναν τεράστιο μαρμάρινο κρατήρα με διάμετρο 1,5 μέτρο. Μέσα ήταν μια ταφική τεφροδόχος που περιείχε στάχτες και απανθρακωμένα οστά της γυναίκας που η παρουσία της στην Αθήνα είχε τόσο επιρρεάσει  την πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Υπήρχε ένα χρυσό στεφάνι πάνω από τις στάχτες σε σχήμα λουλουδιών από χρυσό.

Ανάμεσα στις άλλες ανεκτίμητες αρχαιότητες που λεηλάτησε ο Έλγιν στην Αθήνα και στην γύρω περιοχή βρίσκονται το άγαλμα του Διονύσου από το ομόνυμο θέατρο του καθώς και το ηλιακό ρολόι του θεάτρου που, σύμφωνα με τον  «ανώνυμο» συγγραφέα, έδινε το χρόνο επί των ημερών του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Ο Έλγιν αφαίρεσε επίσης σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της  Αφροδίτης στο Δαφνί, ενώ από την αυλή του Λογοθέτη, που ήταν τότε πρόξενος της Βρετανίας, απέκτησε εξαιρετικά αρχαία γλυπτά που διακοσμούσαν ένα σιντριβάνι. Ανάμεσά τους ήταν και μία Αθηναϊκή επιγραφή ανεκτίμητης σημασίας για την αρχαία ελληνική ιστορία, αφού περιείχε τα ονόματα των Αθηναίων που έπεσαν στη μάχη της Ποτίδαιας.
Υπήρχε και ταφική επιγραφή με το όνομα του Σωκράτη.

Μια άλλη πληροφορία που παρέχει το βιβλίο είναι ότι ο Έλγιν είχε λάβει άδεια από τον Επίσκοπο Αθηνών για την αφαίρεση γλυπτών που είναι ενσωματωμένα στα τείχη εκκλησιών ή μοναστηριών στην Αττική. Αφαίρεσε και πολλά αρχαία ανάγλυφα και πολλές επιγραφές που περιέχουν αναντικατάστατα ιστορικά στοιχεία.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που λεηλάτησε από τα μοναστήρια ήταν και ο μαρμάρινος θρόνος γυμνασάρχη με όμορφα σκαλίσματα στην πλάτη που απεικονίζουν τους
δολοφόνους του τυράννου Ίππαρχου, Αρμόδιος και Αριστογείτονας, με στιλέτα στα χέρια τους και ο θάνατος της Λέαινας που για να μην προδώσει τους συνωμότες κάτω από βασανιστήρια, δάγκωσε τη γλώσσα της.