Ενας κρυμμένος θησαυρός… βρίσκεται στη διαμελισμένη κι έτοιμη προς πώληση ΛΑΡΚΟ, αλλά και μία τεράστια πρόκληση κρατά χαμηλά τον πήχη της εκδήλωσης αγοραστικού ενδιαφέροντος: η ανάγκη για περιβαλλοντικές επενδύσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προγραμματίζονται οι δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων της εξαιτίας των τεράστιων χρεών που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού της εξοπλισμού.
Παράταση των μέτρων κατά της πανδημίας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου
Ωστόσο, η ΛΑΡΚΟ έχοντας υπαχθεί στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης είναι καθαρή από οικονομικά βάρη και κυρίως το ορυκτό που αξιοποιεί, ίσως αποτελεί και τον «χρυσό» του μέλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελον Μασκ της Tesla κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των αναλυτών είχε απευθύνει έκκληση στους παραγωγούς νικελίου να εξορύσσουν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες: «Οπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έχετε ορυχεία νικελίου αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεθοδολογίες εξόρυξης».
Το νικέλιο περιέχει το κοβάλτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Τα επόμενα 20 χρόνια είναι τα χρόνια της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές καθώς και η αποθήκευση ενέργειας είναι δραστηριότητες οι οποίες θα γνωρίσουν ραγδαία ανάπτυξη.
Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, η ΕΕ έως το 2025 έχει ανάγκη από 53.000 τόνους σε κοβάλτιο. Από τα κράτη - μέλη της, μόνο η Φινλανδία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 2.300 τόνους. Οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από τη Ρωσία και το Κονγκό.
Η ΛΑΡΚΟ παράγει το σιδηρονικέλιο. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα διαχωρισμού του κοβαλτίου. Ειδικοί εξηγούν πως μόνο με επένδυση στην υδρομεταλλουργία θα μπορέσει να εκτελεί κι αυτήν την επεξεργασία. Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα παρήγε περί τους 2.000 με 3.000 τόνους, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε κοβάλτιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκατ. δολάρια από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό η ΕΕ το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό. Αρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ να κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να δίνει το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.
Οι διαγωνισμοί
Στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, προγραμματίζονται οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ, που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο, θα πουλήσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας.
Ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση του ενεργητικού που ανήκει στην εταιρεία, όπως τα μεταλλευτικά δικαιώματα στα πέντε μεταλλεία της Εύβοιας, στο μεταλλείο της Καστοριάς και στο λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στους διαγωνισμούς θα υπάρχει όρος ώστε ο υποψήφιος επενδυτής του εργοστασίου να κάνει αντιπροσφορά και για τα μεταλλεία αλλά και αντίστροφα (ρήτρα shoot out).
Η ΛΑΡΚΟ, ως γνωστόν, είναι μια εταιρεία χρεοκοπημένη, με τις ιστορίες κακοδιαχείρισης, σπατάλης και βολέματος «ημετέρων» να διανθούν τα περισσότερα από τα 57 χρόνια της λειτουργίας της.
Τα χρέη προς τους πιστωτές της ανέρχονται στα 485 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 370 εκατ. στη ΔΕΗ. Εχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την είσπραξη παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ. Ο διαμελισμός των περιουσιακών της στοιχείων και η πώλησή της θα απαλείψουν την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει αυτά τα ποσά.
Σύμφωνα με επίσημες αναφορές στη Βουλή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η βιομηχανία επί χρόνια ρυπαίνει με τη σκουριά της τον Ευβοϊκό, ενώ το εργοστάσιο στερείται σύγχρονων περιβαλλοντικών υποδομών. Η αγορά εκτιμά πως απαιτούνται τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ επενδύσεις για να καθαρίσει… η ΛΑΡΚΟ και ο Ευβοϊκός.
Η αξία των μεταλλείων της υπολογίζεται στα 118,3 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο της Λάρυμνας στα 158,9 εκατ. ευρώ. Η ελληνική βιομηχανία συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους, διεθνώς, παραγωγούς νικελίου.
0 Σχόλια: