Στους χώρους του λουτρού επικεντρώθηκαν οι εργασίες της φετινής συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίας Τενέας», υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Κόρκα και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα ευρήματα του προγράμματος τεκμηριώνουν την οργανωμένη κατοίκηση στην περιοχή της Τενέας από την 3η χιλιετία.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

- Οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήσαν Τρώες αιχμάλωτοι (ίσως εκ Τενέδου), στους οποίους ο Αγαμέμνων έφερε στην επικράτειά του και τους επέτρεψε να κτίσουν μια νέα πόλη. Εάν η Τενέα έχει κατοίκηση ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. αυτό σημαίνει πως ένας από τους Τρωικούς πολέμους - αυτός με τον Αγαμέμνονα - έγινε πριν από 5.000 χρόνια τουλάχιστον. Διότι πόλεμοι για την κατάκτηση της Τροίας έγιναν πολλοί και επί πολλές χιλιετίες...

- Επίσης, σύμφωνα με τον Βιργίλιο, η Τενέα και η Ρώμη ήταν οι δύο πόλεις που ιδρύθηκαν από Τρώες φυγάδες μετά τον Τρωικό πόλεμο.