Ενα αίνιγμα που δεν κατόρθωσαν να λύσουν οι θησαυροθήρες…
Ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθούν κάποιοι να αναζητούν μάταια την τεράστια περιουσία του Κιαμήλ μπέη, του τελευταίου τούρκου διοικητή της Κορίνθου. Αληθοφανείς πληροφορίες, χάρτες με αινιγματικά σημάδια αλλά και θρύλοι που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα προσπαθούν να απαντήσουν στο μεγάλο μυστήριο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ζάμπλουτος Χαλίλ μπέης είχε χτίσει τη δικιά του ηγεμονία στην περιοχή της Κορίνθου. Γιος του ήταν ο Νουρή μπέης, ο οποίος, πεθαίνοντας το 1815 άφησε διάδοχό του και κληρονόμο του τον Κιαμήλ μπέη. Ο τελευταίος είχε ωραίο παρουσιαστικό, θεωρείτο ένας δίκαιος άνθρωπος και παντρεύτηκε μια πανέμορφη γυναίκα, την Γκιαούλ Χανούμ, κάνοντας μαζί της τρεις γιους. Μέχρι οι Ελληνες να απελευθερώσουν την Ακροκόρινθο ο Κιαμήλ είχε αποκτήσει μια τεράστια περιουσία από τις εμπορικές του δραστηριότητες και από τη φορολογία των υπηκόων του. Ξεκινώντας οι εχθροπραξίες τον βρήκαν να αναζητεί καταφύγιο στην Τρίπολη για να είναι ασφαλής. Θα αιχμαλωτιστεί όμως από τους συμπατριώτες μας, που θα τον πιέσουν να αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή πού βρίσκονται οι αμύθητοι θησαυροί του. Αφού ο Κολοκοτρώνης θα πείσει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του να εγκαταλείψει το κάστρο, ο Κιαμήλ θα αναγκαστεί να υπογράψει την παράδοσή του κι έτσι οι Ελληνες θα παραλάβουν χρήματα, πολύτιμους λίθους και διάφορα τιμαλφή που έφθαναν σε αξία τα 2.000.000 γρόσια. Ολος αυτός όμως ο τεράστιος θησαυρός θα λεηλατηθεί και μονάχα με την παρέμβαση του Υψηλάντη θα ανακτηθούν περίπου η μισή απ’ αυτή.
Οι παρεμβάσεις προς τον Κιαμήλ μπέη να αποκαλύψει και τον υπόλοιπο θησαυρό δεν θα έχουν αποτέλεσμα, ωσότου θα εκτελεστεί λίγο πριν μπει ο Δράμαλης στην Ακροκόρινθο. Εκεί θα τον υποδεχθεί η γυναίκα του Κιαμήλ μαζί με τη μητέρα του και θα του παραδώσουν 40.000 πουγκιά με χρυσά νομίσματα, τα οποία ο άπληστος Δράμαλης θα παραλάβει μαζί με ακόμη 50.000 γρόσια που ανακάλυψε ο ίδιος στο παλάτι. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κιαμήλ μπέης είχε 40 παλάτια (!) με μεγαλοπρεπέστερο αυτό της Κορίνθου. Ο Δράμαλης τελικά θα παντρευτεί τη χήρα του σε μια λαμπρή τελετή. Παρά το γεγονός πως ο τελευταίος «προικίστηκε» με τέτοια περιουσία, όταν θα χάσει τον πόλεμο είναι διάχυτη η εντύπωση στους Ελληνες πως μονάχα ένα μέρος της περιουσίας του Κιαμήλ είχε αποκαλυφθεί. Ετσι, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας δεκάδες θησαυροθήρες θα παρουσιαστούν στην περιοχή απ’ όλα τα μέρη της χώρας μας, αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό. Θα γίνουν νόμιμες αλλά και πολλές παράνομες ανασκαφές με επίκεντρο το παλάτι του Κιαμήλ και γειτονικές περιοχές αλλά δίχως αποτέλεσμα. Καταγράφονται συστηματικές προσπάθειες από το 1905 μέχρι και τη δεκαετία του ’70, οπότε ολόκληρα συνεργεία με πολλούς εργάτες θα επιχειρήσουν σε διάφορα σημεία που υποδείκνυαν ηλικιωμένοι πως βρισκόταν ο υποτιθέμενος θησαυρός.
Οταν ο Δράμαλης υπέστη συντριπτική ήττα από τα ελληνικά στρατεύματα, μπλέχθηκε και το δικό του όνομα στις αναζητήσεις. Ετσι, αρκετοί πίστεψαν πως τα 40.000 πουγκιά με τα χρυσά νομίσματα που είχε στην κατοχή του ο Δράμαλης τα έκρυψε κάπου κοντά στο κάστρο του Αγιονορίου. Σε εκείνο το σημείο μερικοί ανακάλυψαν και διάφορα σύμβολα που οδηγούσαν υποτίθεται στη λύση του μυστηρίου με τον θησαυρό: Ενα ψάρι χαραγμένο στον τοίχο με ένα μαχαίρι στην ουρά του, ένας κύκλος με πέτρες μέσα στο κάστρο με μια πέτρα στη μέση που φέρει μια χαραγμένη καρδιά καθώς και ένας άνθρωπος ζωγραφισμένος σε έναν βράχο θεωρήθηκαν ως υπόδειξη για το πού είναι θαμμένος ο θησαυρός. Υπάρχει όμως και άλλος θρύλος που αναφέρει ότι ο Δράμαλης έκρυψε τον θησαυρό σε κάποια σπηλιά στην Αρχαία Κόρινθο πριν την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια. Αλλού πάλι διαβάζουμε ότι σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Κιάτου, μεταξύ των χωριών Μικρού και Μεγάλου Βάλτου, Σουλίου, Βελίνας, Κλημεντίου και Κρυονερίου, εκεί που βρίσκεται το δρυοδάσος του «Μουγκουστό», στην άκρη του είναι θαμμένοι οι θησαυροί του Κιαμήλ και μάλιστα θεωρούνται… στοιχειωμένοι από το φάντασμα ενός τούρκου φύλακα που δεν επιτρέπει να βρεθούν πριν περάσουν 200 χρόνια και γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι θησαυροθήρες απέτυχαν μέχρι σήμερα. Φυσικά, στο πέρασμα των χρόνων το δάσος άλλαξε εντελώς με τις φωτιές και τις πολλές εκχερσώσεις που έχει υποστεί από καλλιεργητές.
Σας αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο. Σύμφωνα με άλλον θρύλο ο Κιαμήλ μπέης έφυγε από την Κόρινθο προς Πάτρα με όλη του τη συνοδεία, την οικογένειά του, το χαρέμι του, τους αυλικούς του και κάμποσους Τούρκους από την Ακροκόρινθο, με άλογα, μουλάρια και καμήλες. Τα υποζύγια τα είχε φορτώσει με τον τεράστιο θησαυρό του, αποτελούμενο από χρυσά νομίσματα, κοσμήματα, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους που συγκέντρωνε όλα αυτά τα χρόνια. Το φορτωμένο καραβάνι όμως ήταν πολύ βαρύ και οι Ελληνες που τους καταδίωκαν πλησίαζαν επικίνδυνα. Τότε ανακάλυψε ένα σπηλαιοβάραθρο-καταβόθρα κάπου μεταξύ των σημερινών χωριών Ανω Λουτρού και Κορφιώτισσας, λίγο ορεινότερα από το Ξυλόκαστρο, και καταβαράθρωσε τα ζώα μαζί με τους θησαυρούς που κουβαλούσαν σε ένα τεράστιο βάθος 300-400 μέτρων για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Μάλιστα, αναφέρεται πως ο Κιαμήλ μπέης στοίχειωσε τον θησαυρό με μια κατάρα και όποιος επιχειρήσει να ψάξει επιτόπου θα πεθάνει. Χαρακτηριστική είναι μια ιστορία με μια ομάδα θησαυροθήρων που αποπειράθηκαν να κατεβάσουν στο βάραθρο έναν νεαρό και ύστερα από λίγο άκουσαν τα ανατριχιαστικά ουρλιαχτά του. Ο νεαρός ανασύρθηκε νεκρός και με… άσπρα μαλλιά-θεωρήθηκε πως είδε κάτι το απίστευτα τρομακτικό εκεί που κατέβηκε!!! Η οργιώδης βλάστηση, τα πουρνάρια και τα αγριάγκαθα έκλεισαν με τα χρόνια την είσοδο του σπηλαίου και κανείς πλέον δεν έψαξε ξανά, αφού και η ακριβής τοποθεσία δεν είναι πλέον δυνατό να βρεθεί…
ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ
Πηγή: «Αναζητώντας θρυλικούς θησαυρούς-Ιωάννης Μπαϊμπάκης»
0 Σχόλια: