Ο κύριος Π. από το Μ. πριν αρκετά χρόνια είχε κάποιες σωματικές ενοχλήσεις. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν ακριβή διάγνωση.
Διάφορες σκέψεις τον βασάνιζαν κι αφού δεν μπορούσε να βρει λύση στο πρόβλημά του, αποφάσισε να πάει στο Άγιον Όρος και ν’ ανοίξει την καρδιά του στον Γέροντα [όσιο Παΐσιο].

Πήγε, λοιπόν, και του εξέθεσε το πρόβλημά του. Εκείνος τον άκουσε με προσοχή και μετά του είπε ότι το πρόβλημα της υγείας του προερχόταν από το κεφάλι.

Του εξήγησε ότι δεν έπρεπε να ανησυχεί, γιατί «με μια μικροεπέμβαση, που θα κάνεις, θα πάνε όλα καλά!»
Επέστρεψε στο σπίτι του ο Π. αλλά οι γιατροί επειδή δεν είχαν την δυνατότητα να διαγνώσουν την ασθένεια, δεν αναλάμβαναν καμιά πρωτοβουλία.

Μετά από λίγα χρόνια, που ανακαλύφθηκε ο αξονικός τομογράφος και ήλθε στην Ελλάδα, ο κύριος Π. υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Τότε όλοι, γιατροί και ασθενείς, έμειναν κατάπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι ο Γέροντας είχε κάνει την καλύτερη διάγνωση χωρίς αξονικό τομογράφο.

Η αγάπη του Γέροντα μπορούσε με την βοήθεια της Χάριτος να εξιχνιάζει και τα βαθύτερα σημεία, αλλά και τα αίτια και να συμβάλλει ουσιαστικά στην διευθέτηση όλων των πνευματικών θεμάτων, αλλά και όλων των άλλων προβλημάτων που αφορούσαν τον άνθρωπο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγιορείτη, «Σκεύος εκλογής», Άγιον Όρος.