Το ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» αποτέλεσε στο μακρινό παρελθόν ''εντευκτήριο του καλού κόσμου'', φιλοξενώντας κατά τις ένδοξες ημέρες του προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Σήμερα κείτεται ερειπωμένο με μύθους και λαϊκές δοξασίες για μάγισσες και μυστικιστικές σχολές να το ζώνουν. To εξερεύνησαν οι Hardware Busters και μας το παρουσιάζουν

Το ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» (Hotel Sarlidjé Palace) οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1909 σε συνεργασία με Γάλλους αρχιτέκτονες, για τον Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, ο οποίος ήταν αδελφός του τότε πρωθυπουργού του oθωμανικού κράτους και πλούσιος κάτοικος του νησιού της Λέσβου.


Το συνολικό εμβαδό του οικοδομήματος ανέρχεται στα 19.164 τ.μ. Η ετυμηγορία του ονόματος του ξενοδοχείου ''Σάρλιτζα'', είναι από τα τούρκικα συνθετικά ''σαρί'' που σημαίνει κίτρινο χρώμα και το ''λίτζα'' που σημαίνει θερμοπηγή.

Στο ξενοδοχείο έχουν φιλοξενηθεί πολλά σημαντικά ονόματα της εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Γεώργιος Παπανδρέου, το βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ελία Καζάν κ.α. Το 1911 δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης.

Έκτοτε το ξενοδοχείο έζησε μεγαλειώδης στιγμές, μέχρι που το 1982 το «Σάρλιτζα Παλλάς» έκλεισε τις πόρτες του για το κοινό, για πάντα.

Το ξενοδοχείο έχει χτιστεί πάνω σε αρχαία ερείπια, τα οποία οι ντόπιοι λένε ότι ήταν μυστικιστική σχολή (σχολή μαγείας).

Ήταν κατάλυμα των Γερμανών στρατιωτικών κατά την κατοχή, με πολλούς να εικάζουν ότι έχουν υπάρξει πολλές δολοφονίες αθώων ψυχών εκείνη την περίοδο στο τότε πολυτελές Σάρλιτζα Παλλάς.