Του Αναστασίου Στάμου

Τον Μάιο του 2015 ανακοίνωσα για τρίτη φορά σε Διεθνές Συνέδριο την πιθανή ύπαρξη αντιπλημμυρικού έργου πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια στο βυθισμένο έκτοτε Ράριον πεδίο.

 

Η μαρτυρία ύπαρξης του αρχαίου «μώλου» οφείλεται στον Παναγιώτη Κοντολιό (σε ανέκδοτο απόσπασμα της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα»). Τα λόγια του αλιέως Παναγιώτη Κοντολιού στην Αγέλαστο Πέτρα, που βουτούσαν για σφουγγάρια στον Κόλπο Ελευσίνος προπολεμικά, είναι τα εξής: «...Έχει ένα μώλο, που πιάνει από τον Άγιο Νικόλα και πάει Σκαραμαγκά. Επάγαινε ο δύτης και έβγαζε πάνω σ' αυτές τις πέτρες σφουγγάρια, ανοιχτά, 18 οργιές, 17 οργιές, 22 οργιές, μέσα στην Ελευσίνα...».

Εδώ η περίληψη που κατέθεσα στο Συνέδριο:

 

-Η αποστολή της διδασκαλίας της γεωργίας του σίτου από τον Τριπτόλεμο, γιο του Κελεού του βασιλέως της Ελευσίνος, επί ελεύσεως Δήμητρος (κατά τον Ομηρικό Ύμνο εις Δήμητραν), ταιριάζει περισσότερο στις απαρχές της νεολιθικής εποχής και όχι στην περίοδο που αναφέρεται στο Πάριο χρονικό, δηλαδή στα μέσα της 2ας π.Χ. χιλιετίας.

Η Ελευσίνα αναφέρεται ότι εκτίσθη μετά από κατακλυσμό.

Σύγχρονες γεωλογικές έρευνες επιβεβαιώνουν άνοδο της στάθμης των υδάτων της θαλάσσης πλέον των 100 μέτρων στην Μεσόγειο, αρχής γενομένης από τήξεως των τελευταίων παγετώνων πριν από 15.000 έτη έως και 6.000 έτη πριν από σήμερα, με δραματικές επιπτώσεις στην γεωμορφολογία της Ελλάδος και τον σχηματισμό της ακτογραμμής της Αττικής που μελετούμε.

Εξετάζονται οι τρεις μεγάλοι κατακλυσμοί της ελληνικής προϊστορίας

- του Ωγύγου,

- του Δευκαλίωνος και

- του Δαρδάνου,

και συσχετίζονται αυτές οι μυθικές προσωπικότητες με τις αντίστοιχες παραδεδομένες γενεαλογίες της Ελευσίνος και των Αθηνών.

Στην Αττική ειδικότερα, πριν γίνει η Σαλαμίνα νήσος, ανάμεσα στην Σαλαμίνα και την Ελευσίνα υπήρχε μια μεγάλη εύφορη πεδιάδα, το Ράριον πεδίον (απέμεινε ως μέρος του το Θριάσιον), μια λίμνη στα δυτικά (η Κυχρεία) και δυο μικρές λιμνούλες στα ανατολικά (των Ρειτών).

Ο Ελευσινιακός Κηφισός (Σαρανταπόταμος) διέρρεε το Ράριον πεδίο. Υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου προστασίας του Ραρίου πεδίου από την υπερχείλιση της Κυχρείας λίμνης, που βρίσκεται σήμερα στον βυθό του κόλπου της Ελευσίνος στην ισοβαθή των 27 μέτρων, και εκτείνεται από την απόληξη του όρους Τρικέρι (σύνορα Μεγαρίδος και Θριασίου) έως την απόληξη της Αμφιάλης.

- Επειδή η καθεστηκυΐα Αρχαιολογία αρνείται την ύπαρξη Ελευσίνος πριν από το 3.000 π.Χ., υποθέτω πως η αρνητική στάση και αδιαφορία των δύο προηγουμένων Δημάρχων Ελευσίνος για σχετική έρευνα στον Κόλπο από ειδική επιστημονική ομάδα οφείλεται σ' αυτήν την εμμονή... Διότι τα 10-12.000 ευρώ που πρότεινε τότε το Πανεπιστήμιο Πατρών για την έρευνα είναι αστείο ποσόν δια το μέγεθος της ιστορικής ανακαλύψεως, εν όψει μάλιστα "Eleusis 23".

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.1.2021.