Πέρα από τις νεράιδες με τις σχεδόν αθώες φάρσες τους, τις νύχτες στα δάση γύρω από την Αγόριανη κυκλοφορούν και πιο επικίνδυνες, ή τουλάχιστον τρομακτικές οντότητες. Οι γυναίκες του χωριού διηγούνται ακόμα την πραγματικά ανατριχιαστική ιστορία του γερο-Καρίτση και του δαίμονα, που είχαν ακούσει πολλές φορές από το στόμα του, όταν ήταν μικρά κορίτσια.
Εκείνη την εποχή, πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με τη συλλογή μελά (ίσως ετυμολογούμενο από την αρχαιοελληνική λέξη μέλας: μαύρος), όπως ονόμαζαν ένα είδος παρασιτικού φυτού που έβρισκαν πάνω στους κορμούς των ελάτων και τον καρπό των οποίων χρησιμοποιούσαν για τη βαφή του μαλλιού. Στην κορυφή Ψηλό Τιμώρι, (: τιμωρία;) κι ενώ ο γερο-Καρίτσης προσπαθούσε να φτάσει ένα ιδιαίτερα ψηλό έλατο, εμφανίστηκε μπροστά του ένας άνθρωπος που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει. Έμοιαζε με τον Τόκα, έναν συγχωριανό του, μόνο που ο γερο-Καρίτσης δεν πολυπίστεψε στην ομοιότητα, επειδή είχε μια μικρή διαφορά: οι σχισμές των ματιών του δεν ήταν τοποθετημένες οριζόντια, αλλά κάθετα πάνω στο πρόσωπο του!
Τρέμοντας σύγκορμος, ο γερο-Καρίτσης τον ρώτησε:
- «Ορκίζεσαι στο Χριστό και την Παναγιά πως είσαι ο Τόκας;»
- «Ωχ, αδελφέ», είπε ο άγνωστος και εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια του!
Ίσως να ήταν ένα παραμύθι του γέρο Καρίτση για να πείθει τα παιδιά να μαζέψουν τις γίδες του, όμως κανείς απ' το χωριό δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο γέρος γύρισε πίσω ξυπόλυτος, έχοντας χάσει στο δρόμο τα παπούτσια του από το πολύ τρέξιμο!