Στα τέλη Αυγούστου του 1908, όσοι κατοικούσαν γύρω από τα Δημοτικά Λουτρά στον Πειραιά, βασανίζονταν ανελέητα από έναν μυστηριώδη λιθοβολισμό, ο οποίος συνέτριψε και ερείπωσε σχεδόν ολόκληρη τη στέγη των Λουτρών, ενώ η λιθοβροχή αυτή μαινόταν και πάνω στα όμορα σπίτια.
Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να παραφυλάξουν, προκειμένου να πιάσουν επ’ αυτοφόρω τους ασυνείδητους φαρσέρ, όπως πίστευαν. Τελικά, παρά την άγρυπνη και αυστηρή φρούρηση των κτιρίων και των δρόμων, ο ανεξιχνίαστος λιθοβολισμός συνεχιζόταν αγριότερος και έμοιαζε να προέρχεται από τον ουρανό!
Το αλλόκοτο τούτο γεγονός, που λάμβανε χώρα για τρεις συνεχείς νύχτες, από τις 11 έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με πρωτοφανή σφοδρότητα, είχε καταταράξει τους περιοίκους, ενώ είχε καταντήσει άκρως ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο συγχρόνως.
Επομένως, την 1η Σεπτεμβρίου, όλοι οι γείτονες συγκεντρώθηκαν και κατέφυγαν απηυδισμένοι στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα, όπου παρακάλεσαν τον Αστυνόμο Πουλόπουλο να μεριμνήσει σχετικά, ώστε να συλλάβει τον φαρσέρ.
Πράγματι, λοιπόν, ο Πουλόπουλος έσπευσε αμέσως στον “τόπο των φαντασμάτων”, όπως τον αποκαλούσαν μερικοί από τους ενοίκους των παρακείμενων σπιτιών, οι οποίοι θεωρούσαν πως κάποιο κακό πνεύμα προξενούσε όλη εκείνη την πολύβουη συμφορά.
Ο Αστυνόμος, αφού κατόπτευσε τις γύρω θέσεις και πείστηκε ότι καμιά οικοδομή τριγύρω δεν ήταν ψηλότερη από τα Λουτρά, έθεσε τρεις φρουρούς, έναν σε κάθε πλευρά κι έναν επάνω στη στέγη, με την αυστηρή εντολή μέχρι το πρωί να έχουν συλληφθεί οι δράστες.
Ταυτοχρόνως, εκείνη την περίοδο, λίγο παραπέρα, στη Νεάπολη, η σοφίτα της οικίας γνωστού εργοστασιάρχη του Πειραιά είχε στοιχειωθεί από το φάντασμα ενός απαίσιου γέροντα. Η θεία του εργοστασιάρχη ήταν εκείνη που είδε πρώτη το αποκρουστικό φάντασμα, το οποίο, μάλιστα, την άρπαξε από το λαιμό και παραλίγο θα την έπνιγε.
Στην αρχή νόμισαν ότι κάποιος λωποδύτης είχε εισβάλει στο σπίτι τους, με σκοπό να κλέψει τα τιμαλφή τους και όταν τον ανακάλυψαν, εκείνος προσποιήθηκε το φάντασμα.
Μα, παραδόξως, το επόμενο βράδυ, η φρικαλέα σκηνή επαναλήφθηκε με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήταν παρούσα και η νεαρή σύζυγος του εργοστασιάρχη. Οι δύο σοκαρισμένες γυναίκες, θεία και σύζυγος, είδαν και πάλι το φρικώδες φάντασμα του γέροντα να τις πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν η οικογένεια του επιφανούς Πειραιώτη να εγκαταλείψει βιαστικά το στοιχειωμένο σπίτι, αλλά και τη συνοικία. Έφυγαν όσο πιο μακριά μπορούσαν, προκειμένου οι δυο τρομαγμένες γυναίκες να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 02/09/1908…
0 Σχόλια: