Πολλές είναι οι αναφορές για εμφανίσεις σε όλη την ελληνική ύπαιθρο κυρίως αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες τα τοπωνύμια (Νεράιδα, Νεραϊδοχώρι), αναφορές στα δημοτικά μας τραγούδια. Κοινό χαρακτηριστικό των αναφορών όμορφες γυναίκες να χορεύουν το βράδυ σε ξέφωτα.Και μόλις ξημέρωνε εξαφανίζονταν. Αδύνατο τους σημείο το μαντήλι τους που όποιος καταφέρνει και το παίρνει έχει τον πλήρη έλεγχο της νεράιδας και να μην ξεχνάμε τα νεραιδοσφοντυλα που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση τα είχαν οι νεράιδες και εγνεθαν.Τα νεραιδοσφοντυλα είναι πέτρινα σφοντυλια που τους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν όμως επιστημονικό υπόβαθρο.Τα νεραιδοσφοντυλα τα βρίσκανε σε κοίτες ποταμών.Θα αναφερθώ σε ένα γεγονός που συνέβη στην περιοχή μου πριν πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στα χωριά Κωφοί και Κωκκοτοι στις πρόποδες της Όθρυς υπάρχει ένα ξέφωτο (λάκα) ονομάζεται νεραιδοχορος εκεί κάθε βράδυ εμφανίζονταν νεράιδες να χορεύουν, εκεί κοντά ένας βοσκός είχε τα πρόβατα του και όπως τα βοσκούσε έπαιζε φλογέρα,οι νεράιδες χόρευαν γύρω του ( δεν ήταν οπτασίες γιατί κάθε πρωί υπήρχαν ίχνη στο σημείο εκεί).Ο βοσκός ερωτεύτηκε μια νεράιδα και της άρπαξε το μαντήλι,την παντρεύτηκε κάνανε δύο παιδιά. Αφού πέρασαν κάποια χρόνια η νεράιδα ζήτησε από την πεθερά της το μαντήλι της που το είχε κρυμμένο λέγοντας της, είμαι τόσα χρόνια εδώ φοβάσαι μην φύγω;Η πεθερά της το έδωσε και η νεράιδα εξαφανίστηκε.
Θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα:
1) Μήπως οι νεράιδες ήταν επαφές τρίτου τύπου;
2) Τα μαντήλι τους μήπως ήταν κάποια όργανα;
3) Τα νεραιδοσφοντυλα είχαν κάποια άλλη χρήση;
Αντί επιλόγου.Ας ξεφύγουμε από την μιζέρια της καθημερινότητας και ας σκεφτούμε ότι στην χώρα που ζούμε δημιουργήθηκε ένας τεράστιος πολιτισμός που ακόμα πολλά στοιχεία του δεν γνωρίζουμε.Ειναι καιρός να γίνουμε άνθρωποι όχι μόνο από την πλευρά της αλληλεγγύης μεταξύ μας αλλά και αυτό που σημαίνει η λέξη ανθρώπος .
Με τιμή .
0 Σχόλια: