ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΥΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Στο μέσο μιας πεδιάδας, δυτικά του Κιλκίς, υψώνεται το «καλαμπάκ» ή «Κάστρο» ή «Λαζαρίτσα» ή «Γαλά» του Χωρυγίου. Ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων. Ο λόφος στεφανώνεται κυκλικά από βράχο σαν φυσική ακρόπολη. Υπάρχουν λείψανα οικισμού και στους πρόποδες απλώνεται νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων, πιθανότατα κλασικών χρόνων.

Ο λόφος αποτελείται από μια ασβεστολιθική απολιθωματοφόρα τράπεζα Ήώκαινης (45 εκ. χρόνια) ηλικίας με οριζόντια στρώση πάνω σε πολύ παλιότερα και πτυχωμένα πετρώματα.

Πρώτη φορά μελετήθηκε από τον Γάλλο γεωλόγο Bourcart κατα τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Στο λόφο και γύρω απο αυτόν υπάρχουν αρχαιότητες προϊστορικών, κλασσικών και ρωμαϊκών-βυζαντινών χρόνων.


Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στο σημείο αυτό ήταν η θέση του ρωμαϊκού σταθμού «Ταυρίανα», που εξυπηρετούσε τους οδοιπόρους που πορεύονταν κατά μήκος του Αξιού.



Ο λόφος του Χωρυγίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών αναρριχητών ενώ οι αστικοί μύθοι και οι θρύλοι για τα ενεργειακά πεδία του βράχου ελκύουν πολλούς ερευνητές.



Στην προσπάθειά μας να βρούμε πληροφορίες για την περιοχή διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιους τόπους από κρατικές υπηρεσίες και δεν έχουν γίνει επίσημα έρευνες.



Τέλος βρεθήκαμε στην περιοχή την ημέρα που γίνονταν οι σεισμοί με επίκεντρο την περιοχή.

(σ.σ.visaltis: O λόφος έχει επίσης χαρακτηριστεί και σαν «τόπος δύναμης», «νανικό κάστρο», «νεραϊδόλοφος» και τόπος εμφάνισης παράδοξων φαινομένων)

Κείμενο: Αδριανός Μπεζούγλωφ
Φωτογραφίες: Σωτήρης Βισάλτης

(ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018)

©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .