Τι είναι Ιριδολογία;

 

Ιριδολογία είναι η επιστημονική ανάλυση των περιοχών και των δομών της ίριδας. Μας αποκαλύπτει την κατάσταση του σώματος, κληρονομικές φυσικές ιδιότητες ή αδυναμίες, καθώς και τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα κάθε ανθρώπου, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του. Με την ανάλυση της ίριδας μπορούμε να ανιχνεύσουμε ασθενείς περιοχές, αλλά και καταστάσεις που έχουν τις ρίζες τους σε κάποιο άλλο ασθενές μέρος του σώματος. Μπορούμε επιπλέον να παρατηρήσουμε την πορεία που ακολουθεί η ασθένεια καθώς και τους παράγοντες που ευνοούν ή καθυστερούν την ανάρρωση. Το σημαντικότερο όμως μπορούμε να διαγνώσουμε ασθένειες που δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί. Η πολύπλοκη ίριδα αποτελείται από χιλιάδες καταλήξεις νεύρων, που με παλμούς και μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος συνδέονται με όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος. Οι νευρικές ίνες αντιδρούν στην κατάσταση των οργάνων και των ιστών με ένα συγκεκριμένο αντανακλαστικό τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα την διαφοροποίηση των χρωμάτων και των περιοχών της ίριδας. Ο σύγχρονος χάρτης της ίριδας είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων παρατηρήσεων και εκτεταμένης έρευνας κυρίως του Dr. Bernard Jensen και παρουσιάζει αναλυτικά την αντιστοιχία των οργάνων και των ιστών του σώματος σε σχέση με την ίριδα.

 

Ποία η προέλευσή της;

 

Τα πρώτα ίχνη εμφανίζονται το 3.000 π.Χ. στην Κεντρική Ασία. Αργότερα οι Χαλδαίοι περί το 1.000 π.Χ. χρησιμοποιούν τα μάτια για να διαλέγουν τους πολεμιστές τους. Στην εποχή των Φαραώ συνδέεται η ίριδα με την αστρολογία και τις ασθένειες. Ο Ιπποκράτης αναφέρει για τα μυνήματα και τις αλλαγές του χρώματος των ματιών, σε σχέση με τις ασθένειες. Ο απόστολος Ματθαίος στον 22ο στίχο του 6ου κεφαλαίου αναφέρει:" Ο Λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός". Η ιστορία της όμως στον Δυτικό κόσμο και την Ευρώπη αρχίζει πολύ αργότερα από ένα τυχαίο γεγονός. Περίπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένας νεαρός, ονόματι Ignatz von Peczely στη προσπάθεια του να πιάσει, μία κουκουβάγια, της έσπασε κατά λάθος το πόδι. Αργότερα πρόσεξε πως στο μάτι του πουλιού είχε αρχίσει να δημιουργείται μια μαύρη γραμμή. Το πουλί παρέμεινε σπίτι του έως ότου ανάρρωσε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον von Peczely να παρατηρήσει πως άσπρες διακεκομμένες γραμμές είχαν εμφανιστεί στην ίριδα του ματιού του. Αργότερα έγινε γιατρός και μπόρεσε έτσι να μελετήσει την ίριδα πολλών ασθενών και να βεβαιωθεί πως υπάρχει μία σχέση αντίδρασης ανάμεσα στις διαφοροποιήσεις των ιστών του σώματος και τα χαρακτηριστικά της ίριδας. Eτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος χάρτης που αφορούσε την ίριδα.

 

Τι μας δείχνει μία εξέταση ίριδας; (ιριδοσκόπηοη)

 

Μία ολοκληρωμένη ανάλυση της ίριδας μας και ιδιαίτερα η ένταση του χρώματος των ιριδικών ινών, μας παρουσιάζει τη γενική φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου. Η δομή, τα πεδία, το χρώμα, η φωτεινότητα, η σκίαση ή οι κοιλότητες κάποιων περιοχών είναι αυτά που μας αποκαλύπτουν την ενεργοποίηση, τον ερεθισμό, το τραύμα ή τη δυσλειτουργία των ιστών και των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Μας δίνει στοιχεία για την ικανότητα του κάθε ιστού να αυτοθεραπεύεται, αλλά και για τις κληρονομικές ευαισθησίες που ο εξεταζόμενος πιθανόν να έχει. Μπορεί να παρατηρηθεί η ύπαρξη τοξικών ουσιών στο σώμα ή και διατροφική ή χημική ανισορροπία. Ακόμα και η ανάρρωση καταγράφεται στην ίριδα, με τη μορφή γραμμών. Το πραγματικά καταπληκτικό πλεονέκτημα της ιριδολογίας είναι ότι μπορεί να εντοπίσει μία ασθένεια (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας ή καρκίνο) στα πρώιμα στάδια της, ενώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο ακόμη και με τα πιο ευαίσθητα μηχανήματα συμβατικής ιατρικής όπως ο αξονικός ή ο μαγνητικός τομογράφος.

 

Τι δεν μας δείχνει μια τέτοια εξέταση;

 

Η ιριδολογία καλύπτει κάθε μέρος του σώματος που έχει νευρική ευαισθησία. Έτσι δεν μπορεί να μας δείξει το περιεχόμενο οργάνων με κοιλότητες (π.χ. πέτρες των νεφρών, της χολής ή της ουροδόχου κύστης), εκτός και αν έχουν επηρεαστεί τα τοιχώματα ή οι μεμβράνες. Μία ιριδολογική εξέταση δεν μας δείχνει κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση του σώματος και την ύπαρξη ή όχι τάσεων για κάποια ασθένεια, συχνά πριν καν εμφανιστούν συμπτώματα. Η ιριδολογία δεν μας δείχνει εγχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αναισθησία, καθώς στη περίπτωση αυτή διακόπτονται οι νευρικοί παλμοί. Η ιριδολογία δεν εντοπίζει παράσιτα, πέτρες των νεφρών ή μικρόβια, αλλά εντοπίζει ερεθισμούς και τις τοξικές καταστάσεις που τους ευνοούν. Δεν μας δείχνει την εγκυμοσύνη, καθώς είναι μία φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος.

 

Εμένα πώς μπορεί να με βοηθήσει;

 

Η Ιριδολογία είναι ένα ολοκληρωμένο, αυτόνομο κομμάτι της προληπτικής εναλλακτικής ιατρικής, καθώς έχει την ικανότητα να προειδοποιεί για ενδεχόμενες μελλοντικές δυσκολίες του οργανισμού, ή δυσλειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων του. Αποτελεί έτσι ένα πλήρες check-up, αφού μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας, απλά, ανώδυνα οικονομικά και κυρίως σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα. Στον σύγχρονο λοιπόν κόσμο του άγχους, της αγωνίας της ταχύτητας και της υπερβολής ο έλεγχος αποτελεί το κύριο όπλο για τη διατήρηση της υγείας μας και της ψυχικής ισορροπίας. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και η Ιριδολογία είναι μια έγκυρη διάγνωση που επιβάλλεται να την κάνουμε κάθε εξάμηνο.

Η διαγνωστική μέθοδος του μέλλοντος.

 

Η ιριδολογία είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει στο ιριδολόγο γιατρό να διαβάσει στα μάτια κάθε κρυφή νόσο, πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Τα μάτια είναι τόσο ο καθρέπτης της ψυχής, όπως λέγεται, όσο και του σώματος. Είναι δυνατόν με μια διαγνωστική "ανάγνωση" της ίριδας, του χρωματιστού δηλαδή μέρους του ματιού, να ανακαλύψουμε τα αδύναμα σημεία του οργανισμού, τις λανθάνουσες τάσεις, την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, τη ζωτικότητά του, την κατάσταση των οργάνων του αλλά και διάφορες άλλες παθολογίες σε εξέλιξη.

Η ιριδολογία σαν επιστήμη γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα όμως ήδη οι αρχαίοι λαοί, 'Ελληνες, Χαλδαίοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, είχαν καταλάβει τη σημειολογική σπουδαιότητα του ματιού για τον έλεγχο της υγείας του ανθρώπου. Ο Ιπποκράτης είπε: "Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα.".

Η ιριδολογία είναι μια μέθοδος απλή, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, γρήγορη και οικονομική, που βοηθάει το γιατρό να ανακαλύψει ιδιοσυστασιακές αδυναμίες αρκετό καιρό πριν την κλινική εκδήλωσή τους.

Είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει να ορίσουμε το βαθμό του στρες και παρουσιάζει το πλεονέκτημα με μια ματιά να δούμε πανοραμικά την κατάσταση της υγείας του οργανισμού.

Η ιριδολογία λοιπόν είναι πολύτιμη στη διάγνωση. Ο πιο έξυπνος τρόπος να επωφεληθούμε, είναι να ανατρέξουμε σ' αυτή τη μέθοδο για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο τελευταίες ανακαλύψεις Ρώσων επιστημόνων υπόσχονται ότι μπορεί να γίνει και θεραπεία μέσω της ίριδας (ιριδοχρωματοθεραπεία).

 

Η ιριδολογία δεν είναι πανάκεια και ούτε μπορεί να αντικαταστήσει άλλες ιατρικές ειδικότητες, μπορεί όμως να συνεισφέρει μαζί τους στη διάγνωση και την πρόληψη.

 

 

Ο ιριδολόγος αναλύοντας τους σχηματισμούς και τις χρωματικές διαφορές με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και έχοντας αντικειμενικά κριτήρια, βγάζει συμπεράσματα για την κατάσταση των ιστών του σώματος αλλά και για τη σχέση των οργάνων μεταξύ τους. Έτσι μπορεί να προγνώσει και να εμποδίσει μια ασθένεια πριν από την κλινική εκδήλωση της. Μπορεί όμως και να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την ίαση μιας ασθένειας και να βγάλει συμπεράσματα για τη σωστή ή μη σωστή θεραπεία. Η Ιριδολογία είναι μια απλή, ανώδυνη, οικονομική, μη επεμβατική μέθοδο και δεν έχει παρενέργειες, ακτινοβολίες ή κινδύνους για τον ασθενή.

 

 

Η ιριδολογία είναι μια νέα κατεύθυνση της ιατρικής που εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τόσο στον επιστημονικό-ερευνητικό τομέα όσο και στην ιατρική κοινότητα. Αρχίζουν να αναπτύσσονται και κατά μέρους τομείς της όπως η αξονική ιριδοδιάγνωση, ιριδογενετική, ιριδοφωτοθεραπεία κλπ.

 

Στη Ρωσία είχε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια και δημιουργήθηκαν ιριδολογικά κέντρα και σχολές σε πολλές περιφέρειες και νομούς. Εφαρμόστηκαν νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά κριτήρια, δημιουργήθηκαν νέα ιατρικά μηχανήματα και ιριδολιγικοί αλγόριθμοι για την εκπαίδευση των ιατρών και σήμερα ετοιμάζονται ειδικευμένοι νέοι που κατέχουν τις ιριδολογικές μεθόδους. Το Μάρτιο του 1990 δημιουργήθηκε η πρώτη Παγκόσμια Ένωση Ιριδολόγων που εξέδωσε το περιοδικό «Iridologist».

 

Στις Η.Π.Α. επίσης αναπτύσσεται ραγδαία αλλά και στην Αυστραλία, στην Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες αρχίζει να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μια από τις ελλείψεις στην επιστημονική και κλινική ιριδολογία, είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως και η ανεπαρκής βιβλιογραφία.

Έτσι θα ακολουθήσει μια θεωρητική και κλινική ανάλυση μέσα από τις σύγχρονες απόψεις της τυπολογίας και της κλινικοσυνθετικής ιριδοδιάγνωσης.Θα εξετάσουμε πως αναγνωρίζουμε μέσω της ίριδας την ιδιοσυστασία, τις ψυχικές, καρδιαγγειακές, κληρονομικές κλπ. παθήσεις.