Σε άρθρο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου του 1910, γίνεται αναφορά σε ένα σπάνιο φαινόμενο στον αττικό ουρανό.
Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό από βοσκούς στην περιοχή της Καισαριανής. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα ξημερώματα της 5ης Μαΐου του ίδιου έτους, παρατήρησαν περίεργα φαινόμενα στον ήλιο.
Ο ηλιακός δίσκος άλλαζε χρώματα με έναν εντυπωσιακότατο τρόπο και μάλιστα περιστρεφόταν ή κινούνταν «όπως ο καθρέπτης με τον οποίο προσέλκυαν οι κυνηγοί τις σιταρήθρες (είδος κορυδαλλού)».
Η ερμηνεία που δόθηκε στο παράξενο αυτό φαινόμενο, ήταν η διέλευση του κομήτη του Χάλεϋ μπροστά από τον Ήλιο, ο οποίος προσέγγισε τον πλανήτη μας εκείνη την χρονιά.
Ο κομήτης του Χάλεϋ είναι περιοδικός κομήτης, που κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια. Είναι ο μόνος κομήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι και δύο φορές μόνο κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής. Άλλοι κομήτες είναι πολύ πιο φωτεινοί και θεαματικοί, αλλά περνάνε κοντά στη Γη ή είναι ορατοί από αυτήν, μια μοναδική φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια.
Το 1910, οπότε και ο κομήτης του Χάλεϋ πέρασε από τη Γη σε απόσταση μόλις 25.000.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της, δημιούργησε πρωτοφανή πανικό στους ανθρώπους, επειδή κυκλοφορούσε εντόνως η φήμη ότι το υδροκυάνιο που είχε ανακαλυφθεί στην ουρά του κομήτη, μπορούσε να αφανίσει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας…
0 Σχόλια: